Kaipaatko kirjakeskustelua? Tässä 11 verkkolukupiiriä sosiaalisen etäännyttämisen aikakaudelle (ja sen jälkeen!)

Olen jo hetken aikaa ollut sitä mieltä, että en aio tuoda nykyistä maailmantilaa tänne meidän blogiin lainkaan, koska mielestäni pitää olla paikkoja, joihin voi Internetissäkin mennä pakoon todellisuutta. Sitten meidän blogin tilastoissa yksi lähti postaus lähti nousemaan pienen hiljaiselon jälkeen ja jouduin arvioimaan tilanteen uudelleen. Noin vuosi sitten julkaisemani, verkossa toimivista lukupiireistä kertova postaus nimittäin alkoi kerätä klikkauksia – oletettavasti juuri tällä hetkellä päällä olevan karanteenitilanteen vuoksi. Tuossa listauksessa olevat lukupiirit eivät kaikki kuitenkaan ole enää toiminnassa tai toimivat eri tavoin kuin vielä vuosi sitten (esimerkiksi Emma Watsonin Our Shared Shelf on nykyisin yhteisövetoinen, eikä Emma enää ole sen toiminnassa virallisesti mukana), joten päätin, että on uuden listauksen aika. Olen sisällyttänyt tähän listaan sekä suomalaisia että kansainvälisiä lukupiirejä. Iso osa näistä toimii kirjallisuudelle omistetulla some-alustalla eli Goodreadsissä, johon lämpimästi suosittelen tekemään tilin. Goodreads on ainoa sosiaalisen median kanava, josta tulee lähtökohtaisesti aina hyvä mieli!

Pitkähkön alustuksen jälkeen hypätään lukupiirien pariin! Esittelen ensi kotimaiset ja sen jälkeen kansainväliset lukupiirit.

Kotimaisia lukupiirejä

1. Helsingin Sanomien lukupiiri
Helsingin Sanomien lukupiiri on uusi lisäys suomalaiseen yhteisöllisen lukemisen kenttään, sillä se on aloitettu aivan hiljattain. HS lukupiirissä luetaan aina yhtä kirjaa kahden viikon ajan ja siitä keskustellaan Hesarin sivuilla ilmestyvien juttujen kommenteissa. Ensimmäiseksi luetaan Johannes Anyurun Myrky nousee paratiisissa -teos, jonka saa halutessaan luettavaksi HS Kirjaston kautta.

2. Lankisen lukupiiri
Jääkiekkoilija Kevin Lankisen lukupiiri on varmasti Suomen tunnetuin julkinen lukupiiri. Viime vuoden jääkiekon MM-kisojen jälkeen perustettu yhteisö antoi muun muassa Pieni elämä -teokselle (joka ei ole missään nimessä pieni) suosioboostin viime kesänä. Lukupiiriin pääsee mukaan esimerkiksi Facebook-sivun kautta. Tällä hetkellä luettavana on Gary John Bishopin Unfu*k yourself.

3. #bibobookhpmaraton
Kiinnostaako Harry Pottereiden lukeminen joko uudelleen tai sarjaan tutustuminen aivan ensi kertaa? Tule mukaan meidän vetämälle HP maratonille, jonka aikana luemme yhdessä kaikki Harry Potter -kirjat alusta loppuun. Aloitimme helmikuussa Viisasten kivestä, tässä kuussa luemme Salaisuuksien kammiota ja huhtikuussa startataan Azkabanin vanki. Yhtä kirjaa luetaan aina noin nelisen viikkoa, jokaiselle viikolle on tietty määrä lukuja ja edellisen viikon luvuista jutellaan aina maanantaisin meidän Instagramissa. Mukaan ehtii hyvin vielä tässäkin vaiheessa ja suorittaa saa haluamallaan tavalla!

4. Tarkista kotikuntasi kirjaston verkkosivut
Lukupiirin voi löytää myös oman kunnan kirjaston verkkosivuilta. Monissa kunnissa lukupiiritoiminta on aktiivista ja menoa löytyy myös verkon kautta. Kannattaa tsekata myös esimerkiksi kirjastojen lukuhaasteet (esimerkiksi Keski-kirjastojen lukuhaaste) ja kirjastojen Instagram-tilit. Muun muassa Vaajakosken kirjasto tekee hauskaa arvoitushaastetta kirjojen nimistä! Lukupiirejähän nämä eivät ole, mutta kirjastoilta löytyy niin paljon kaikkea hauskaa, että teki mieli vinkata tässä kohtaa.

5. Perusta oma lukupiiri!
Oman lukupiirin perustaminen ei ole vaikeaa. Kokoa porukka, valitkaa kirja, lukekaa ja keskustelkaa. Vaihtoehtoja keskustelualustaksi on vaikka ja kuinka, mutta vinkkaan tässä yhden matalan kynnyksen tavan järjestää keskustelu: kokeilkaa Jitsiä. Jitsi on avoin videopuhelupalvelu, johon ei tarvitse rekisteröityä, eikä sen käyttöön tarvitse esimerkiksi Google-tiliä. Sen avulla lukupiirikeskusteluun voivat osallistua ihan kaikki mummeista, kummeista aina kavereihin ja serkkuihin saakka. Kannattaa käydä vilkaisemassa myös meidän pidempi ohjepostaus lukupiirin järjestämiseen liittyen sekä nämä lukupiirikyssärit, joiden avulla keskustelut saa helposti käyntiin.

Kansainvälisiä lukupiirejä

1. Addicted to YA
Addicted to YA -ryhmä on yksi Goodreadsin suurimpia lukupiirejä. Nimensä mukaisesti lukupiirissä luetaan nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta ja luettavia teoksia on aina monia samanaikaisesti. Näistä voi valita yhden tai useamman ja käydä sitten keskustelemassa niistä ryhmän keskustelupalstoilla Goodreadsissa. Tällä hetkellä luettavana on muun muassa Katherine Ardenin The Bear and the Nightingale ja ensi viikolla alkaa Philip Pullmanin Kultainen kompassi -sarjan lukeminen.

2. Hello Sunshine / Reese’s book club 
Näyttelijä Reese Witherspoonin lukupiiri on yksi suosituimpia Hollywood-tähtien vetämiä lukupiirejä. Luettavana on usein jotakin joko Reesen itsensä valitsemaa tai teoksia, jotka hänen tuotantoyhtiönsä Hello Sunshine aikoo muovata elokuviksi. Lukupiiristä voi käydä lukemassa lisää täältä ja keskustelemaan pääsee esimerkiksi Goodreadsin kautta. Tällä hetkellä luettavana on Amanda Eyre Wardin The Jetsetters.

3. Around the world in 80 books
Tässä lukupiirissä on kyse juuri siitä, miltä sen nimi kuulostaakin: matkailemisesta kirjojen avulla. Tarkoituksena on lukea kirjoja mahdollisimman monista eri maista ja ryhmä antaakin siihen aivan mielettömät resurssit. Lukupiirin Goodreads-sivulta löytyy esimerkiksi jopa 50 000 kirjaa sisältävä katalogi, johon on luetteloitu teoksia eri ominaisuuksien, kuten tapahtumapaikkojen, mukaan. Jos siis haluat tutustua uusiin maihin omalta kotisohvaltasi, niin tämä ryhmä on sinulle. Tällä hetkellä luettavana on Vladimir Voinovichin The Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin, joka käsittelee Tadzikistania. Ensi kuun puolivälissä lukulistalla on omaltakin TBR-listaltani löytyvä Oyinkan Braithwaiten My Sister, the Serial Killer.

4. The Mystery, Crime and Thriller Group
Toinen jo nimensä puolesta varsin yksiselitteinen lukupiiri Goodreadsissa: mysteereihin, rikoskirjallisuuteen ja trillereihin keskittynyt ryhmä. Jos nämä tummat aiheet saavat sydämesi sykkimään nopeammin ja innostuksen oikein nousemaan, niin tässäpä oiva paikka sekä yhteisöllisyyteen että lukuvinkkien löytämiseen. Tällä hetkellä luettavana on Henning Mankellin After the Fire ja ensi kuussa luetaan Joan Lindsayn Picnic at Hanging Rock.

5. EVERYONE has read this but me – The Catch-up Book Club
Kiinnostaisiko kirjallisuuden klassikot? Tai nykykirjallisuuden hitit, jotka kaikki muut ovat jo lukeneet, mutta sinä et ole vielä ehtinyt? Tässä Goodreads-lukupiirissä keskitytään juuri niihin kirjoihin, joista kaikki puhuvat, mutta sinä et ole vielä ehtinyt lukea. Tällä hetkellä luettavana on Alexandre Dumas’n Monte Criston kreivi ja Philip K. Dickin Do androids dream of electric sheep? (siis Blade Runner!). Ensi kuussa lukulistalta löytyvät muun muassa Emily Brontën Humiseva harju ja Michael Enden The Neverending Story.

6. Magical Readathon / O.W.L.s
Viimeisenä ajattelin sisällyttää tälle listalle vielä yhden lukuhaasteen! Kyseessä ei sinänsä ole lukupiiri vaan huhtikuun ajan kestävä lukuhaaste, joka sopii erityisesti Harry Potter -faneille. Magical readathonin ajatuksena on valita tapahtumaa varten luodusta Career Guidebookista itselleen sopiva velhoura ja suorittaa sopiva määrä V.I.P.-kokeita eli lukea tietty määrä kirjoja päästäkseen tietylle uralle Tylypahkan jälkeen. Eri uria varten luetaan eri määrä erilaisia kirjoja tiettyjen määritelmien mukaan. Koko juttu saattaa näin tekstinä kuulostaa sekavalta, mutta oikeasti se on koukuttavaa ja hauskaa. Pääset katsomaan haasteen julkistusvideon tästä ja Lauran Magical Readathon -haasteen TBR-listaa käsittelevän videon tästä.

Toivottavasti tästä listasta on iloa ja helpotusta lukemisennälkään!

allekirjoitusminna

One thought on “Kaipaatko kirjakeskustelua? Tässä 11 verkkolukupiiriä sosiaalisen etäännyttämisen aikakaudelle (ja sen jälkeen!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s