Elina Lappalainen & Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset

”Mutta mummo, ei ne kyllä ole oikeita supervoimia kuin lentäminen tai laserkatse”, Elli huomauttaa.
”No eivät niin. Eivät sellaisia, jotka näyttäisivät komealta elokuvissa”, mummo myöntää. ”Mutta näillä supervoimilla voi muuttaa maailmaa ja tehdä hyvää. Itse asiassa tällaiset voimat ovat paljon suurempia erikoiskykyjä kuin lentäminen”, mummo sanoo.

Siskokset Elli ja Hanna ovat tutustumassa koulun kanssa Kuopion Korttelimuseoon. Vierailun aikana puhutaan myös Minna Canthista, joka oli kirjailija, toimittaja, yrittäjä ja seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti. Kotona tyttöjen mummo antaa kummallekin ranneketjun yhdessä pienen tehtävän kanssa: heidän pitää etsiä koruihinsa supernaisten voimakiviä. Ensimmäisen he saavat opittuaan Minna Canthista, jonka supervoima oli sisukkuus. Seuraavaa voimakiveä ei tarvitse kaukaa etsiä, sillä mummo on itse kehitysbiologi Irma Thesleff supervoimanaan uteliaisuus. Tyttöjen korut täyttyvät sitä mukaa, kun he oppivat lisää suomalaisista supernaisista.

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (1)

Minna Canthin juhlavuosi näkyy totisesti kustantamojen julkaisulistoilla, ja hyvä niin. Buumi alkoi jo viime syksynä ja on kiihtynyt varsinaista h-hetkeä lähestyttäessä. Elina Lappalaisen kirjoittama ja Ilona Partasen kuvittama Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on raikas lisäys MC175-kirjakattaukseen. Minna Canthin lisäksi kirjan sivuilla tavataan muun muassa Tarja Halonen (kilpikonnatkin mainitaan!) ja Tove Jansson.

Ollakseen ilmavasti taitettu kuvakirja, Ihmeellinen Minna on kiskonut sisäänsä uskomattoman määrän tietoa. Lappalainen ei tyydy ohittamaan asioita olankohautuksella, vaan selittää lapsille sopivalla tavalla vaikeammatkin asiat. Ehkäpä jonkun lapsen takaraivoon tallentuu tieto siitä, miten pääsee presidentiksi. Erinäisten tietolaatikoiden keskellä tarina jatkuu kohtalaisen yhtenäisenä, vaikka mummo ojentaa korut Ellille ja Hannalle aika yllättäen. Idea supervoimia edustavista kivistä on hauska, mutta idea pohjustetaan vähän tökerösti. Onneksi asia ei jää kaihertaman pitkäksi aikaa, sillä innostuin tietysti kovasti visiitistä Kansallisteatteriin ja Tarja Halosesta, jonka mummo, Elli ja Hanna bongaavat väliajalla kahvijonossa.

Eräs asia minua jäi kirjan juonessa mietityttämään. Ellin ja Hannan Anna-äiti on kirjan mukaan perustanut Papu-vaatemerkin, jonka tutut kuosit näkyvät myös kirjan kuvituksissa. Ovatko Elli ja Hanna siis aivan oikeita lapsia? Ja onko Irma Thesleff Papu Designin Anna Kurkelan äiti tai anoppi? Yritin googlettaa asiaa, mutta sain selville vain sen, että myös Lastenkirjavuosi-blogissa oli jääty pohtimaan samaa yksityiskohtaa.

Mutta se siitä, puhutaan vielä hetki kirjan aivan herkullisista kuvista. Ilona Partasen kuvitukset ovat värikkäitä ja täynnä moderneja yksityiskohtia, joita on hauska bongailla. Jo pelkkä kansikuva Kanttilan seinästä silmää iskevine Minnoineen on sydänjuuria kutkuttelevan ihana. Ilmeisesti kirjan mukana tulee paperinukkejakin, mutta tästä kirjaston versiosta ne oli otettu parempaan talteen. Aivan mahtava idea!

Kokonaisuutena Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on valtavan innostava kirja, joka sopii niin pikkukoululaisen omaksi lukemistoksi kuin myös yhdessä ääneen luettavaksi. Näemmä kirja uppoaa aikuisellekin, sen verran innoissani ainakin minä tästä olen. Vaikka kirja jatkaa omalla tyylillään tosisatukirjabuumia, on teoksessa kuitenkin aivan omanlaisensa ote. Lisäksi on ihanaa, että kirjan päähenkilölapset pääsevät jopa tapaamaan muutaman supernaisen ja että sellainen löytyy ihan omasta perheestäkin. Ehkä se saa lapset kyselemään kotonaan omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan mikä näiden supervoima on.

Nyt kun Minna Canthin päivä jo armotta lähenee, en voi olla miettimättä kuka suomalainen supersankari voitaisiin seuraavaksi nostaa samanlaisen hypen kohteeksi kuin Minna Canth. Maastamme löytyy varmasti sankareita, jotka olisivat juhlallisuutensa ja kirjansa ansainneet!

allekirjoituslaura

★★★★½
Elina Lappalainen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset
Kuvitus: Ilona Partanen
Tammi, 2019
Sivuja 56
Luettavaksi kirjastosta

 

PS. Kirjailija Elina Lappalainen kävi selventämässä postauksen kommenttiboksissa tätä miettimääni perheasiaa:
”Tein mokan siinä, että en muistanut laittaa esim. esilehdille mainintaa siitä missä fakta loppuu ja fiktio alkaa, eli selventää tuota sukulaisuussuhdetta. Tässä on siis elävien henkilöiden omalla luvalla venytetty todellisuutta jotta heidät saadaan kehystarinaan hahmoiksi. Papun Anna Kurkela ja Irma Thesleff eivät ole oikeasti sukua. Heillä molemmilla on kyllä lapsia, Irmalla lapsenlapsiakin, mutta perheet on tässä yhdistetty.”

5 thoughts on “Elina Lappalainen & Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset

 1. Moi, olette ihan oikeassa! Tein mokan siinä, että en muistanut laittaa esim. esilehdille mainintaa siitä missä fakta loppuu ja fiktio alkaa, eli selventää tuota sukulaisuussuhdetta. Tässä on siis elävien henkilöiden omalla luvalla venytetty todellisuutta jotta heidät saadaan kehystarinaan hahmoiksi. Papun Anna Kurkela ja Irma Thesleff eivät ole oikeasti sukua. Heillä molemmilla on kyllä lapsia, Irmalla lapsenlapsiakin, mutta perheet on tässä yhdistetty.
  Kiitos arviosta ja mukava että kirja herätti ajatuksia!

  Tykkää

  1. Moi! Kiva kun kävin tarkentamassa asiaa, tämä selittää tosiaan kirjan perhesuhteet. Ihastuin teokseen tosiaan kovasti, ehdin sitä jo tässä suositella yhdelle työkaverillekin. Tarinassa oli ihan omanlaisensa imu, eikä se todellakaan jäänyt viime vuoden tosisatukirjojen jalkoihin.

   Ah, olen oikein kunnon Minna-kuumeessa täällä, olen illalla menossa vielä Kansallisteatterin Minna-juhlaankin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s