Niina Mero: Englantilainen romanssi

Romanttisen kirjallisuuden suurkuluttaja täällä hei. Olen viimein löytänyt suomalaisen teoksen, jota voin varauksetta kehua ja suositella, jossa on samaistuttava päähenkilö, jonka mieskuva ei ole ihan niin littana kuin monissa genren muissa kirjoissa ja jonka huumori naurattaa, maisemat saavat kaipaamaan Englantiin ja tarinan yksityiskohdat laukaisevat kovan himon lukea klassikoita.

Niina Meron Englantilainen romanssi on tämän kevään uutuus ja jos olet pyörinyt blogimaailmassa tai bookstagramissa viime aikoina, olet tuskin tältä kirjalta välttynyt. Tarina alkaa tamperelaisesta tatuointistudiosta, johon journalistiikan opintonsa kirjallisuuden tutkimukseen vaihtanut Nora astuu sisään. Kesken tatuointisession puhelimeen kilahtaa sähköposti hänen sisareltaan Heliltä, joka ilmoittaa olevansa menossa naimisiin englantilaisen lordin kanssa. Noran olisi siis parasta tulla auttamaan häntä häävalmisteluissa. Pian Nora, englantia ja sen kirjallisuutta palvova introvertti, löytääkin itsensä englantilaisesta kartanomaisemasta keskeltä häähumua ja aristokraattista katoamismysteeriä.

Teoksen premissi oli jo alusta asti mieleeni, sillä englantilaisissa klassikoissa vaan on sitä jotakin. Samaistuin päähenkilöön myös aika tavalla, sillä meissä on paljon samaa opinnoista lähtien. Teen tällä hetkellä graduani journalistiikkaan, mutta sen sijaan että menisin valmistumisen jälkeen töihin, aion mennä tekemään jatko-opintoja. Oppiaine pysyy samana, mutta ”oikeat työt” vaihtuvat tutkimiseen. Muutenkin tunnistin Norassa paljon itseäni – mikä ehkä jopa vaivasi minua alkuun, mutta yllätyksestä päästyäni pikemminkin nauratti.

Teoksen kieli oli ihanan selkeää ja yksinkertaista, eikä siinä ollut turhia koukeroita. Meron oma asiantuntemus englantilaisen kirjallisuuden kohdalla tulee hienovaraisesti, mutta kuitenkin selkeästi esiin. Erityisen mielenkiintoista tietysti on, että romanttisen viihdekirjallisuuden asemaa kirjallisuudessa tutkiva ihminen kirjoittaa romanttisen teoksen. Ehkä siksi Englantilainen romanssi onnistuu välttämään monta genreä painavaa ongelmaa, kuten esimerkiksi varsin yksipuolisen mieskuvan. Vaikka teoksessa onkin niitä perinteisen maskuliisia miehiä, niin mukana on myös miellyttävän erilaisia ja moniulotteisia mieshahmoja, mitä harvemmin romanttisessa kirjallisuudessa näkee. Alfaurosten jatkuva taistelu käy usein nopeasti tylsäksi, mutta tässä teoksessa ei sitä ongelmaa ollut.

Englantilainen romanssi sopii loistavasti sellaiseksi ”aivot narikkaan” -tyyppiseksi helpoksi lukemiseksi, jonka parissa viihtyy useamman tunnin kerrallaan, eikä jokaiselle juonenkäänteelle tarvitse pyöritellä silmiää.

allekirjoitusminna

★★★★
Niina Mero: Englantilainen romanssi
Gummerus, 2019
Sivuja
Luettavaksi arvostelukappaleena kustantajalta

5 thoughts on “Niina Mero: Englantilainen romanssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s