Pintapuolisesti ulkosuomalaisuudesta ja uratarinoista – Essi Kivitie & Eeva Sallinen Simard: Suominaiset maailmalla

Tämän teoksen lainaaminen kirjastosta tapahtui itselleni vähän epätyypilliseen tapaan: ”Onpa tossa kiva kansi, taidan lainata sen”. Olen viime aikoina yrittänyt käydä kirjastossa täsmäreissuilla, jotta kotiin ei kertyisin ylimääräisiä kirjapinoja täynnä lukemattomia kirjoja. Essi Kivitien ja Eeva Sallinen Simardin Suominaiset maailmalla ei sellaiseksi jäänyt, muttei se toisaalta ollut myöskään mikään tajunnanräjäyttävä lukukokemus.

Teoksessa esitellään ulkomaille muuttaneita ja siellä eläviä suomalaisia naisia. Tarinat on kirjoitettu minä-muotoon ja jokainen tarina alkaa potretilla naisesta. Tämä on siis vähän kuin tosisatukirja, mutta tietyllä teemalla ja aikuisyleisölle. Mukana ovat esimerkiksi laulaja Kristiina Wheeler, mediapersoona Sara Forsberg, sekä iso liuta muita mielenkiintoisia naisia, jotka tekevät mielenkiintoisia uria ulkomailla.

Teos keskittyy vahvasti työhön, mutta myös uuteen kulttuuriin sopeutumiseen ja haasteiden voittamiseen, kun perhe ja tuttavat ovat jääneet maailman toiselle puolelle. Taidealojen ihmiset korostuvat valikoimassa, liekö suoraa seurausta kirjoittajien omista ammateista. Teksteissä on teemojen suhteen myös toisteisuutta ja teoksen puolivälin jälkeen lukijan on varsin helppoa päätellä, millaisia kysymyksiä kirjaa varten tehdyissä haastatteluissa on naisille esitetty.

Kovinkaan syvällinen sukellus ulkosuomalaisuuteen, naiseuteen tai esiteltyjen naisten työuriin teos ei ole. Joissakin kohdissa teksti kaipaisi ehdottomasti uutta rytmitystä, oikolukua ja pidempää hiomista. Puutteistaan huolimatta kirja kuitenki viestii selkeästi, että suomalaisilla naisilla on paljon mahdollisuuksia tehdä asioita, joita he rakastavat, niissä paikoissa, joissa he haluavat.

Jos uratarinat ja ulkosuomalaisuus kiinnostavat, suosittelen selailemaan kirjaa ja lukemaan ainakin ne osiot, jotka itselle erityisesti tuntuvat merkityksellisiltä.

allekirjoitusminna

★★★
Essi Kivitie & Eeva Sallinen Simard: Suominaiset maailmalla
Otava, 2018
Sivuja 240
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Pintapuolisesti ulkosuomalaisuudesta ja uratarinoista – Essi Kivitie & Eeva Sallinen Simard: Suominaiset maailmalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s