Kahden tähden kirjallinen seikkailu – Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

Mamen Sánchezin teos On ilo juoda teetä kanssasi on yksi niitä kirjoja, jossa kaikki hyvän tarinan elementit ovat kohdallaan, mutta jotenkin kokonaisuus jää silti vain kädenlämpöiseksi. Tartuin tähän kirjaan ilman minkäänlaisia ennakkotietoja, vain teenjuonnin ja hauskannäköisen kannen houkuttelemana. Ja no, paketti oli päältä kaunis.

Teos käynnistyy katoamistapauksella. Englantilaisen kustantamon johtajan poika Atticus on aiemmin lähetetty Espanjaan sulkemaan kustantamon julkaisema kirjallisuuslehti Librarte, mutta hänestä ei ole lähdön jälkeen kuultu lähes puoleen vuoteen. Atticusin isä matkaa Espanjaan tekemään rikosilmoituksen paikalliselle poliisille, ja katoamista alkaa tutkia rikosylikonstaapeli Manchego.

Atticusin katoamista selvittävän juonilinjan lisäksi teoksessa seurataan sekä itse Atticusta että Librartessa työskenteleviä viittä naista. Atticusin tarina alkaa jo ennen hänen lähtöään Espanjaan ja Librarten naisia seurataan aikana, jolloin Atticus saapuu heidän luokseen. Romaanissa nykyhetken, menneisyyden ja tulevaisuuden tapahtumat sekoittuvat ja juoni tuntuu välistäkin pomppivalta, sekä joissain tapauksissa vaikealta seurata. Käytännössä teoksessa kuitenkin seurataan Atticusin vaiheita Espanjassa ja kaikkia niitä henkilöitä, jotka jollakin tavalla liittyvät niihin.

Kuten jo alkuun sanoin, teoksen elementit ovat kohdallaan. Kirjallisuusihminen nauttisi varmasti monista varsinkin englantilaiseen kirjallisuuteen liittyvistä viittauksista sekä Atticusin englantilaisen elämäntavan kuvauksista. Myös Librarten naiset tietävät vaikka mitä kirjallisuudesta ja kulttuurista ja ovat persoonina mitä hauskimpia. Romaanin pomppiva rakenne kuitenkin estää sen, että päähenkilöiden kaartiin ei ehditä kunnolla tutustua ja he jäävät oikeastaan hahmojen tasolle pikemminkin kuin henkilöiden. Pisteitä kirja saa myös tarinan sijoittumisesta pääasiassa Espanjaan (eikä Britanniaan) ja viihdyttävästä perhesuhteiden kuvaamisesta.

Teoksessa oli hieman yli 300 sivua, mutta silti lukeminen tuntui itselleni tahmealta. Kyseessä voi tietysti olla ajankohta, mutta myös jokin kirjailijan tyylissä kuvailla asioita oli välistäkin raskasta. Näiden kokemusten perusteella teos saa kaksi tähteä.

allekirjoitusminna

★★
Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi
Suomentanut Satu Ekman
Bazar, 2015
Sivuja 306
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Kahden tähden kirjallinen seikkailu – Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s