Tarina, joka sai itkemään – Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Harva kirja saa minusta esiin niin kovan tunnereaktion kuin irlantilaisen Sally Rooneyn esikoisteos Keskusteluja ystävien kesken sai. Teoksen päähenkilö on 21-vuotias Frances, joka esiintyy lavarunoustapahtumissa parhaan ystävänsä Bobbin kanssa. Yhden tapahtuman jälkeen kaksikko tapaa kolmekymppisen valokuvaajan Melissan ja päätyy tämän asunnolle viettämään iltaa. Siitä alkaa ihmissuhteiden sekamelska, johon sotkeutuu myös Melissan mies Nick.

Oma huone -podcastin Anniina kuvasi mielestäni osuvasti omassa arviossaan teoksessa kuvattuja ihmissuhteita määrittelyjä pakeneviksi, mikä on oikeastaan varsin osuva määritelmä! Teos näyttää, miten erilaisia ihmissuhteet voivat olla ja kyseenalaistaa sen, pitääkö ihmissuhteen laatu aina määritellä. Rooneyn kirjoitustyyli on toteava ja itse pidin siitä, vaikka se on käsittääkseni joitakin lukijoita (ja ilmeisesti Lauraa) ärsyttänyt. Luin kirjan yhdeltä istumalta eräänä sunnuntai-iltana, mikä kertoo ainakin tekstin vetävyydestä jonkin verran.

Keskusteluja ystävien kanssa on myös kehuttu sen tavasta kuvata nuoren naisen elämää ja kipuiluja. Toiset ovat samaistuneet teoksen päähenkilöihin vahvastikin – ja niin tein minäkin, tiettyyn pisteeseen saakka. Tiedättekö, kun tarinassa jokin aspekti on uskomattoman tarkasti linjassa oman elämänne kanssa ja samaistutte ihan täysillä päähenkilön tunteisiin? Francesin kamppailut olivat osittain tuttuja itselleni, minkä vuoksi teos aiheutti jälkikäteen ahdistusta.

Järjellä ajateltuna tiedän ja tunnistan, etten ole lainkaa samanlainen kuin Frances. Joskus kirjailija kuitenkin onnistuu tavoittamaan jotain sellaista, mikä resonoi iästä, kulttuurista, elämäntilanteesta tms. huolimatta. Ehkä siksi tätä teosta on niin vaikeaa arvioida ja lukukokemusta pistää sanoiksi. Tällä kertaa ei siis tähtiä, vaan pelkkä suositus tutustua teokseen.

allekirjoitusminna

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Suomentanut Kaijamari Sivil
Otava, 2019
Sivuja 298
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Tarina, joka sai itkemään – Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s