Hengästyttävä päätösosa – Stephanie Garber: Finale (Caraval #3)

Odotukseni olivat korkealla Stephanie Garberin Caraval-sarjan päätösosan Finalen kanssa. Rakastin, rakastin, rakastin sarjan kakkososaa Valendaa ja kirjamessuilla kävi selväksi, että myös Laura piti siitä paljon. Finalessa oli siis kaikki potentiaali olla potin räjäyttävä päätösosa, mutta se tuntui lopulta kaatuvan omaan kunnianhimoisuuteensa.

Finale jatkaa siitä, mihin Valenda jäi. On kulunut muutama kuukausi siitä, kun Kohtalot ovat päässeet vapaaksi korttipakasta. Tella ja Scarlett asuvat Valendassa omassa asunnossaan, eivätkä enää palatsissa. Legend vierailee Tellan unissa joka yö; Scarlett ei sen sijaan ole tavannut Juliania viikkoihin. Paloma nukkuu edelleen tyttöjen asunnossa. Hengästyttävä seikkailu lähtee liikkeelle Legendin äkisti kadotessa Tellan unista, Scarlettin vieraillessa aiemman sulhasensa Nicolasin luona ja Paloman herätessä. Kirja on alusta lähtien tapahtumien vyörytystä ja jos lukiessani ymmärsin oikein, on teoksen aikajänne alle viikon mittainen. Hengästyttävä onkin siis oikea sana kuvaamaan tarinaa ja ainakin omaa fiilistäni lukijana.

Jouduin lukemaan kirjan kahdessa osassa, sillä kävin välissä työmatkalla Hollannissa, enkä viitsinyt rahdata varsin painavaa teosta käsimatkatavaroissani. Reissu keskeytti lukemisen ikävästi, sillä olisin varmasti paahtanut tämänkin teoksen loppuun lähes yhdeltä istumalta, kuten luin Valendan. Jokin juonessa kuitenkin häiritsi jo alkuvaiheessa: asiat tapahtuivat liian vauhdilla, eikä merkityksellisissä kohdissa hidastettu tarpeeksi. Tarinassa oli paljon paikkoja, joissa olisi selkeästi voinut syventää sekä hahmoja että maailmaa, mutta niihin ei tartuttu. Olisin sallinut kirjalle jopa melkein sata sivua lisää pituutta ihan tällä samalla juonella, mutta hitaammalla kuvauksella.

Toisaalta hengästyttävyys ja vyöryttäminen ovat Garberin tekstille ominaisia asioita, koska sekä Caravalissa että Valendassa tapahtuu paljon. Niiden ajallinen jänne on lyhyt ja tiivis ja tahti hurja. Aiemmissa osissa asiat ovat kuitenkin olleet tasapainossa, Finalessa ei ehkä kuitenkaan. Kaikesta huolimatta rakastin Finalen henkilöhahmoja aivan yhtä paljon kuin aikaisemmissakin osissa. Tellasta on tullut oma suosikkini ja sitä myöten pidän myös Legendistä varsin paljon. Legendin persoonalle ja hänen tekemilleen valinnoille olisi voinut olla enemmänkin selitystä ja tilaa, sillä nyt jäin esimerkiksi kaipaamaan enemmän tietoa hänen motiiveistaan.

Finale saa neljä tähteä mielenkiintoisten juonenkäänteiden ja ihanien henkilöhahmojen ansiosta!

allekirjoitusminna

★★★★
Stephanie Garber: Finale (Caraval #3)
Suomentanut Kaisa Kattelus
WSOY, 2019
Sivuja 403
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Hengästyttävä päätösosa – Stephanie Garber: Finale (Caraval #3)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s