Naisten välisestä ystävyydestä – Reetta Niemensivu: Maalarisiskot

Kun sain kirjastosta tekstiviestin Reetta Niemensivun Maalarisiskojen saapumisesta varaushyllyyn, en ensin muistanut koko teosta. Googlaus muistutti kuitenkin, miksi olin laittanut teoksen varaukseen! Suomalaiset naistaiteilijat kiinnostavat ja heistä on julkaistu viime aikoina ilahduttavasti uutta kirjallisuutta. Niemensivun sarjakuvateos sukeltaa 1800-luvun lopun Pariisiin ja seuraa neljää suomalaista naistaiteilijaa: Helene Schjerfbeckiä, Helena Westermarckia, Maria Wiikiä ja Ada Thiléniä.

Schjerfbeck on ehdottomasti teoksen päähahmo ja häntä seurataan eniten. Teos ei ole ajallisesti yhtenäinen vaan se on jaettu episodimaisiin osioihin, jotka kuvaavat tiettyjä aikoja naisten elämässä. Aivan alussa Helene Schjerfbeck saapuu Pariisiin muiden jo opiskellessa siellä. Paljon sivutilaa saavat naisten opinnot ja työ Pariisissa, sekä näihin liittyvät haasteet. Tuona aikana naisten maalaamista pidettiin ajanhukkana, jonka avioliitto viimeistään lopettaa. Kuvaavin tarina vaikeista olosuhteista on varmasti Helenen aika Albert Edelfeltin apulaisena, josta oikean palkan sijaan Edelfelt päättääkin maksaa suklaalla.

Maalarisiskot kertoo ennen kaikkea naisten välisestä ystävyydestä ja ammatillisesta kunnioituksesta. Kovinkaan syvälle aiheisiinsa teos ei kuitenkaan sukella ja henkilöhahmot jäävätkin osin pintapuolisiksi. Sarjakuvaan kannattaa silti kuitenkin tutustua, sillä se on visuaalisesti kaunis ja miellyttävä.

allekirjoitusminna

★★★
Reetta Niemensivu: Maalarisiskot
Suuri Kurpitsa, 2019
Sivuja 118
Luettavaksi kirjastosta

4 thoughts on “Naisten välisestä ystävyydestä – Reetta Niemensivu: Maalarisiskot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s