Vuoden paras sarjakuva! – Ari Folman & David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja

Yksi lukuhistoriani kannalta kinkkisin elämänvaiheeni sijoittui alakouluikään. Hämeenlinnan pääkirjaston lastenosaston sarjat alkoivat olla tuttuja ja kaipasin jotain haastavampaa luettavaa. Aikuistenosastolle siirtyminen oli kuitenkin hankalaa, sillä edessäni avautui vain hyllymetreittäin kirjoja, jotka eivät olleet minulle tuttuja. Sen vuoksi päädyin lukemaan useampiakin kirjoja, jotka olivat minulle selkeästi liian vaikeita. Kahlasin läpi ainakin yhden Jules Vernen seikkailukirjan, joka lähinnä keskittyi kuvaamaan jäätikölle talveksi jumittunutta laivaa. Aika staattista kerrontaa tällaiselle ysärin lapselle. Noihin aikoihin luin myös Anne Frankin kirjoittaman Nuoren tytön päiväkirjan. Kirjan päähenkilö oli lähellä omaa ikääni ja Anne Frankin nimi oli tuttu. Lukukokemus ei kuitenkaan ollut järin mullistava, vaikka ymmärsin toki Frankin aseman maailmanhistorian kaameissa kiemuroissa. Siitä huolimatta salaisessa huoneistossa piileskely ja ihastukset, jotka eivät milloinkaan puhjenneet kunnolla kukkaan saivat minut lähinnä haukottelemaan.

Alakouluikäinen Laura olisi vihastunut, jos hänelle olisi mennyt sanomaan, että ymmärrät tämän kirjan hienouden kunhan vähän vartut. Mutta juuri sellaiset henkiset terveiset lähetän nyt menneisyyteen. Vierailin Anne Frankin ja hänen perheensä piilopaikassa Amsterdamissa muutama vuosi sitten, ja tuo vavisuttava kokemus oli vahvasti mielessäni, kun tartuin Ari Folmanin ja David Polonskyn sarjakuvamukaelmaan Anne Frankin päiväkirja.

Anne Frankin ja hänen perheensä tarina lienee kaikille tuttu. Juutalaisperhe piiloutui muutaman tuttavansa kanssa salaiseen huoneistoon, jonne heidän uskolliset auttajansa toivat ruokaa ja tietoa ulkomaailmasta. Anne Frankin isän työpaikan salahuoneet tarjosivat juutalaisille turvan pariksi vuodeksi, kunnes natsit tulivat hakemaan heidät pois. Kahdeksasta piileskelijästä vain Annen isä Otto Frank selvisi hengissä keskitysleirien kauhuista.

Ari Folman ja David Polonsky Anne Frankin päiväkirja (1)

Folman ja Polonsky ovat olleet varsin uskollisia Anne Frankin omille teksteille, joista on nostettu hyvinkin pitkiä lainauksia sarjakuvan lomaan. Tietysti joitain tapahtumia on pitänyt tiivistää, jotta sarjakuva ei paisuisi massiiviseksi. Kuvat tuovat myös aivan uudenlaisen tulkinnan tapahtumiin. Sarjakuva herättää Anne Frankin eloon aivan uudella tavalla. Se saa muistamaan, että kypsistä sanoistaan ja pohdinnoistaan huolimatta hän oli vain nuori teinityttö, joka olisi ansainnut aivan toisenlaisen kohtalon. Mitä hänestä olisikaan voinut tulla, jos hän olisi selvinnyt hengissä toisen maailmansodan kamaluuksista?

Sarjakuva on varmasti monelle nuorelle helpompi tapa lähestyä Anne Frankin tarinaa kuin paksuhko päiväkirja. Myös aikuisille sarjakuva tarjoaa aivan uudenlaisia tunne-elämyksiä. Herkkä ja paikoitellen humoristinen kuvitus, tärkeä sanoma ja kirjan sivuilta huokuva arvostus tekevät Anne Frankin päiväkirjasta ehdottomasti vuoden parhaan sarjakuvan. Itse asiassa se saattaa olla paras koskaan lukemani sarjakuva!

allekirjoituslaura

★★★★★
Ari Folman & David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja
Suomennos: Anita Odé
Tammi, 2019
Sivuja 157
Luettavaksi kirjastosta

7 thoughts on “Vuoden paras sarjakuva! – Ari Folman & David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja

  1. Kumpaa suosittelisit lukemaan ensin? jos haluaa lukea ainakin tuon oikean kirjan mutta nyt sun kehut saa mielenkiinnon myös tuohon sarjakuvaan kasvamaan.

    Tykkää

    1. Hmmmm, olipas vaikea kysymys. Yleensä luen mieluummin tällaisia tosipohjaisia sarjakuvia niin, että taustatietoni henkilöistä on mahdollisimman suuri. Koska sarjakuvassa kuitenkin on rajattu tila tekstille, saattavat jotkin yksityiskohdat jäädä epäselviksi tai käsittelemättömiksi. Ehkä siis lukisin alkuperäisen version ensin. Sillä tavalla pääset myös itse kuvittelemaan salakodin ja henkilöiden ulkonäön eikä sarjakuva syötä sinulle valmista visuaalista tunnelmaa. Kun kirja on luettu, tarjoaa sarjakuva värikkään ja tunteellisen jälkiruuan. (Jotenkin kauheaa puhua tällä tavalla, kun kuitenkin kyse on monia ihmisiä kohdanneesta tragediasta. Mutta ymmärrät varmasti mitä tarkoitan.)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s