Kirjeitä vailla vastaanottajaa – Emily Trunko: Rakas kuka vaan

”V,
Tulet aina olemaan elämäni paras ”mitä jos”.
T”

Rakastan kirjeitä. Sanon sen uudestaan. RAKASTAN kirjeitä. Uskon, että maailma olisi ainakin joiltain osin parempi paikka, jos kirjoittaisimme toisillemme (ja itsellemme) enemmän kirjeitä. Tai edes huolella laadittuja postikortteja. Kynä kädessä ja paperi nenän edessä ajatuksista saa paljon paremman otteen. Sisimpänsä eteen joutuu pysähtymään, ja jos mielensä sisällön antaa valua kynää pitkin paperille, alkavat asiat selkiytyä uudella tavalla. Tai sitten ei. Toki tiedostan, että kirjoittaminen ei ole kaikille se luonnollisin viestintäkeino vaan puhuminen tai vaikka viestittely toimii paljon paremmin.

Nyt kun tiedätte rakkaudestani kirjeisiin, voitte kuvitella kuinka haltioissani olin, kun kuulin Emily Trunkon toimittamasta kirjasta Rakas kuka vaan – Kirjeitä joita ei koskaan lähetetty. Trunkolla oli tapana kirjoittaa muistikirjaansa kirjeitä, joita ei missään vaiheessa ollut tarkoitus lähettää kenellekään. (Tuleeko kenellekään mieleen Pojille, joita joskus rakastin?) Kirjeistä hän sai ajatuksen blogiin, jossa voisi julkaista nimettömästi tällaisia kirjeitä, joiden vastaanottaja ei koskaan niitä saisi. Dear My Blank -sivustosta tuli ilmeisen suosittu, ja nyt näitä kirjeitä on koottu kirjaksi asti. Tarinasta tekee todella herttaisen sen, että kirjansa esipuheessa (jonka Trunko on kirjoittanut viisitoistavuotiaana!!!) hän kertoo tavanneensa poikaystävänsä bloginsa kautta. Romantikko sisälläni kehrää onnesta.

”Toivon, että me olemme yhdessä lopputeksteissä.”

Kirjeet on ryhmitelty kirjaan teemoittain. Kirja alkaa kirjeillä kirjoittajalle itselleen ja jatkuu kirjeillä maailmalle, rakkauskirjeillä, kirjeillä ystäville ja perheenjäsenille sekä kirjeillä sydänsuruista, saavuttamattomasta rakkaudesta, petoksesta ja menetyksestä. Lopussa on kiitoskirjeiden vuoro.

Ensimmäisten kirjeiden jälkeen olin valmis pakkaamaan sydämeni ja sieluni pikkuiseen rasiaan. Sellaiseen kauniiseen, jonka päälle laittaisin ison rusetin. Kirjeet olivat niin henkilökohtaisia, samaistuttavia ja osuvia, että halusin ostaa kirjan lahjaksi aivan jokaiselle lähipiirissäni. Tunnekuohu kieltämättä tasoittui hieman, sillä mukana on myös aika kliseisiä ja onttona heliseviä kirjeitä, jotka eivät tarjonneet minulle kovin paljon ajattelemisen aihetta. Toisaalta tiedostan, että nämä sanat saattavat olla hyvinkin tärkeitä ja puhdistavia ne kirjoittaneille sekä monille lukijoille. Suurista tunteista kuten rakkaudesta ja tuskasta on kuitenkin vaikea kirjoittaa kuulostamatta välillä vähän turhantärkeältä ja/tai ällöttävältä.

”Rakas 18-vuotias minä, kaikki on mennyt hyvin tähän asti. Jatka eteenpäin. Ja mieti, josko et sittenkään jättäisi ranskaa kesken.
-Minä”

Tämä on muuten kirja, jota ei itkemättä pysty lukemaan, jos on yhtään taipumusta vetistelyyn. Aloin tätä tekstiäkin kirjoittaessani pillittää, kun luin rakkauskirjettä tuntemattomalle. Siinä haaveiltiin yhteisistä hetkistä ja arkisesta rakkaudesta, mutta kirjoittaja myös pahoitteli, ettei voi niitä vastaanottajalle tarjota, sillä hän on kuolemassa. Ja taas silmäni kostuvat, kun mietin tuon kirjeen kirjoittajaa ja tuota kirjoitushetkeä.

Kirja on visuaalisesti raikas ja nuoria puhutteleva. Väreillä ja kuvituksilla on painotettu kirjeiden tunnelmaa tai avainsanoja, Tiia Javanainen on tehnyt hienoa työtä. Tämä kirja inspiroi ainakin minua tarttumaan jälleen kynään ja kirjoittamaan itselleni, läheisilleni ja jopa tuntemattomille. Mitä luultavimmin tämä kirja päätyy jossain vaiheessa tulevaisuudessa myös lahjapakettiin, tämä on nimittäin erinomainen lahja murrosikää lähestyvälle lapselle (vai nuorelle?), joka ei ole kovin innokas lukija.

”L,
Löysimme sormuksen pöytälaatikostasi. Olisin sanonut tahdon.
A”

allekirjoituslaura

★★★★
Emily Trunko: Rakas kuka vaan – Kirjeitä joita ei koskaan lähetetty
Graafinen suunnittelu & kuvitus: Tiia Javanainen
Suomennos: Sari Luhtanen
Otava, 2018
Sivuja 191
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Kirjeitä vailla vastaanottajaa – Emily Trunko: Rakas kuka vaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s