Kuinka paljon aikaa menee blogiin, Instagramiin ja Youtube-kanavaan? – Pidin päiväkirjaa kuukauden ajan ja selvitin asian

Minulta kysytään hyvin usein, kuinka paljon käytän aikaa kirjasomekanaviemme parissa. Aivan yhtä monta kertaa vastaan epämääräisesti ja tietämättömänä. Keskimäärin julkaisen viikossa kaksi videota, yhden tai kaksi blogipostausta sekä pari IG-kuvaa. Lisäksi tietysti Facebook- ja Twitter-jaot päälle. Yhtenä päivänä saatan istua editointiohjelman ääressä tunteja, kun taas oltuani erityisen ahkera, eivät some-kanavamme kaipaa kovin paljoa huomiota kun valmiiksi ajastettua sisältöä riittää moneksi päiväksi. On siis todella hankala arvioida, kuinka paljon aikaa tämä harrastus vie, sillä se vaihtelee päivä- ja viikkokohtaisesti.

Koska halusin selvittää asian kertaheitolla, päätin pitää päiväkirjaa kirjasomen tekemisestä kokonaisen kuukauden ajan. Yksi viikko olisi liian vähän, sillä viikoittainen työmäärä vaihtelee suuresti. Kuukausi sen sijaan voisikin antaa jo suhteellisen todellisen kuvauksen kirjaharrastukseen käytetystä ajasta.

Pyrin laskemaan mukaan kaiken kirjasomen tekemiseen käytettävän ajan, mutta toki päiväkirjani on monella tasolla vain suuntaa-antava. Joidenkin IG-kommentointien kellottaminen saattaa unohtua, enkä laske mukaan esimerkiksi postausten ideointia, jonka suoritan vaikkapa uimahallissa 25 metrin allasta eestaas kauhoessani. Myöskään kirjojen lukeminen ei ole mukana näissä tilastoissa.

Seuraavaksi on luvassa siis päiväkirja helmikuustani kirjasomettajana. Jos päiväkohtainen raportointi ei kiinnosta, voit hypätä suoraan postauksen loppuun ja tutustua yhteenvetoon tästä kokeilusta.

1583562289938.jpg

Lauantai 1.2.
Editoin kuukauden luetut -videon ja latasin sen valmiiksi odottamaan huomista julkaisuaan (55 min). Kirjoitin tuttuun tapaan vasta julkaisupäivänä oman osioni kuukauden luetut -katsaukseen (20 min) ja julkaisin ensimmäisen #februarysbooks20-kuvan (10 min).
Yhteensä: 1 h 25 min

Sunnuntai 2.2.
Päivitin Instagramia (5 min) ja otin neljä kirjakuvaa Aamin Instagram-tilille, yhden kuvan tammikuun videot -postaukseen sekä neljä kuvaa helmikuun #bibobookhpmaraton-postauksia varten (20 min).
Yhteensä: 25 min

Maanantai 3.2.
Hoidin roikkumaan jääneitä blogihommia ennen töihin lähtemistä. Päivitin tätä päiväkirjaa ja kirjoitin sille alustuksen (10 min), kirjoitin kuvatekstit viiteen #februarysbooks20-kuvaan (30 min), vastasin kommentteihin Youtubessa (10 min) ja viimeistelin tammikuun videot -postauksen, jonka ajastin valmiiksi huomista julkaisua varten (10 min). Päivitin vielä illalla kuoroharjoitusten lomassa sekä Aamin että Bibbidi Bobbidi Bookin Instagram-tilit (10 min).
Yhteensä: 1 h 10 min

Tiistai 4.2.
Blogipostaus julkaisi itse itsensä ollessani töissä, mutta kotimatkalla juttukeikalta vinkkasin tammikuun videot -postauksesta blogin Facebook-sivulla sekä omassa Twitterissäni. Koska olin jälleen kerran urpo, jätin videon editoimisen viimeiseen iltaan ennen julkaisua. Lajittelu Tylypahkan tupaan -videon editoimiseen meni hämmentävän pitkä aika (1 h 35 min) lähinnä siksi, etten saanut kännykältä kaapattua videota synkattua kovin helposti muun videomateriaalin kanssa. Videon käsittelyn ja latautumisen aikana sain sentään vastattua kommentteihin Youtubessa ja päivitettyä tätä postausta.
Yhteensä: 1 h 35 min

Keskiviikko 5.2.
Julkaisin aamupäivällä haastekuvan blogin Instagram-tilillä ja jaoin aamulla ilmestyneen videon tiiserin Instassa ja Twitterissä (5 min). Kotimatkalla juttukeikalta Jyväskylästä käytin junamatkan hyödykseni ja ajastin kolme seuraavaa haastekuvaa Instagramiin sekä vastailin kommentteihin IG:ssä ja Youtubessa (30 min). Ehdin lisäksi suunnitella neljä videota, jotka toivottavasti ehdin kuvata huomenna (25 min).
Yhteensä: 1 h

Torstai 6.2.
Päivänvalo loppui kesken kahden videon kuvaamisen jälkeen, mutta sainpa purkitettua edes ne (35 min). Editoin valmiiksi Printti vs. äänikirja -videon (40 min) sekä 10 syytä rakastaa kirjastoja -videon (50 min), loin niille pikkukuvat, kuvaukset sekä tiiserit ja ajastin ne valmiiksi.
Yhteensä: 2 h 15 min

Perjantai 7.2.
Lähdin iltapäivällä junalla kohti Nurmesta tavoitteenani lukea lempikirjahaasteen teos loppuun. Blogihommina jaoin vain ajastetun kuvan IG-Storien puolelle (5 min).
Yhteensä: 5 min

Lauantai 8.2.
Lauantai kului sukuloinnin merkeissä, mutta koska olin tuttuun tapaan jättänyt blogipostauksen kirjoittamisen aivan viime hetkille, kirjoitin nopeasti oman osuuteni lempikirjahaasteen koontipostaukseen (15 min).
Yhteensä: 15 min

Sunnuntai 9.2.
Junamatka Nurmeksesta Helsinkiin kestää niin tolkuttoman pitkään, että ehdin lukea molemmat mukana olleet kirjat loppuun. Onneksi mukana oli myös läppäri, joten ehdin päivittää blogin Instagramia (15 min) ja kirjoittaa arvion kirjasta Katie-Kate (40 min).
Yhteensä: 55 min

1583562565738.jpg

Maanantai 10.2.

Yhteensä: 0 min

Tiistai 11.2.
Tein aamulla etätöitä kotona, jotta sain pidettyä pienen tauon valoisan aikaan. Kun päivä hieman valkeni, kuvasin kaksi kirjatubevideota (40 min) ja otin kahdet kirjakuvat (10 min). Illalla julkaisin Katie-Katen arvion aamulla otetulla kuvalla höystettynä ja jaoin sen somekanavissani (10 min). Harmittaa, että tämä viikko on niin kiireinen, etten ehdi kommentoida muiden kuvia Instaramissa tai edes vastailla kommentteihin Youtubessa. Vuorovaikutus ja läsnäolo on tärkeää ja palkitsevaa, mutta se on myös ensimmäinen asia, joka karsiutuu pois kiireisinä päivinä.
Yhteensä: 1 h

Keskiviikko 12.2.
10 syytä rakastaa kirjastoja -video ilmestyi ajastetusti, joten ainoa tehtäväni oli hoitaa videon ja tiiserin jakaminen Twitteriin ja Instagramiin (5 min). Päivitin tätä postausta (5 min) ja mietin kaikkia roikkumaan jääneitä kirjasomejuttuja. Tätä hommaa voisi tehdä aivan loputtomasti. Intoakin riittäisi, mutta vuorokaudesta loppuvat tunnit, kun aikaa vievät muun muassa päivätyö, muut harrastukset ja ihmissuhteiden ylläpito. Kaipaan vuorokausiini enemmän tunteja!
Yhteensä: 10 min

Torstai 13.2.
Ennen töitä istahdin vihdoin tietokoneen ääreen vastaamaan Youtube-kommentteihin (20 min). En ehtinyt vastata edes kaikkiin kommentteihin ennen kuin oli aivan pakko singahtaa ulos. Rakastan tätä kommentteihin vastaamista ja olen superonnellinen jokaisesta viestistä, mutta miten ihmeessä estäisin niiden kasaantumisen? Haluaisin ehdottomasti reagoida kommentteihin heti enkä muutaman päivän viiveellä. Tarkoitukseni oli vastata loppuihin kommentteihin illalla, mutta palasin kotiin niin myöhään, että eihän siinä enää koneen ääreen jaksanut istahtaa. Muistin vasta myöhään yöllä, että en ollut julkaissut helmikuun kuvahaasteen kuvaa tai kirjoittanut sille edes kuvatekstiä. Hoidin kuvan julki vielä ennen nukahtamistani (15 min).
Yhteensä: 35 min

Perjantai 14.2.

Yhteensä: 0 min

Lauantai 15.2.
Lähdin aamujunalla Tampereelle tapaamaan Aami-porukkaa sekä kuuntelemaan Ullan ja Minnan osallistumista Elävän kirjallisuuden festivaalin paneeliin. Vaikka juonimme uusia kirjasomekuvioita, en kirjaa yhteisiä tuntejamme mukaan tähän laskelmaan, koska puhuimme myös paljon kaikesta muusta kuin kirjasomesta. Paluumatkalla vastailin VIHDOIN loppuihin Youtube-kommentteihin (45 min) ja päivitin blogin IG-tiliä (10 min). Illalla julkaisin vielä jo aikoja sitten kirjoittaneeni arvion Rakas kuka vaan -kirjasta ja jaoin sen Twitteriin sekä Facebookiin (10 min).
Yhteensä: 1 h 5 min

Sunnuntai 16.2.
Päivän video oli luonnollisesti vielä editoimatta, joten istahdin Premiere Pron ääreen ennen sunnuntain työvuoroa. Miten keksiä sisältöjä kirjasomeen? -videon editoiminen, pikkukuvan, tekstien ja tiiserivideon luominen sekä Youtubeen lataaminen onnistuivat ilman suurempia kommelluksia (1 h 10 min).
Yhteensä: 1 h 10 min

Maanantai 17.2.
Tarkoituksenani oli kuvata aamupäivällä kaikki loput helmikuun kuvahaasteen kuvat, mutta jotenkin kuvaaminen ei inspiroinut, joten otin vain seuraavat kolme haastekuvaa (20 min). Sunnuntaina olen kotona päiväsaikaan ja silloin aion vihdoinkin ottaa loppukuun kuvat! Tämä monessa osassa kuvaaminen vie aivan typerästi ylimääräistä aikaa ja kiristää hermoja. Kirjoitin kuvatekstin päivän haastekuvaan ja julkaisin sen Instagramissa (10 min).
Yhteensä: 30 min

Tiistai 18.2.
Aloitin jälleen videon editoimisen julkaisupäivän aattona. Miksi en ikinä opi? Seitsemän päivän hiljaisen lukuvlogin editoiminen vie vielä turkasesti aikaa. Aluksi erottelin viikon aikana kuvaamastani videomassasta materiaalit kolmeen eri videoon (20 min). Ja kyllä, näemmä haluan pyörittää juuri nyt myös useampaa pitkää videoprojektia samaan aikaan. Tällaiset lukuvlogit ovat varsin työläitä. Ensin täytyy raakaeditoida materiaali eli napata sopivat klipit kuvatuista videoista (40 min). Sitten säädin klippien äänet kohdilleen ja yritin turhaan etsiä kivaa tapaa toteuttaa viikonpäivien vaihtuminen vlogissa (25 min), äänitin spiikit (20 min) sekä lisäsin ääniraidan videolle ja tein muita pieniä viilauksia (55 min). Editointiohjelman raksuttaessa videota ulos kirjoitin videolle kuvauksen ja tein pikkukuvan (15 min). Lisäksi editoin vielä lyhyen tiiserivideon Instagramia varten (10 min). Yhteensä videon editoimiseen meni siis tällä kertaa kaksi tuntia ja 45 minuuttia plus tuo 20 minuutin materiaalimylläys. Aika pitkä rupeama minulle.
Yhteensä: 3 h 5 min

Keskiviikko 19.2.
Koska editointi meni eilen niin myöhäiseksi, päätin, että on aivan sama ilmestyykö tiistain postaus keskellä yötä vai vasta rehellisesti keskiviikkoaamuna. Kirjoitin siis arvion Miksi en kirjoittaisi? -kirjasta (40 min), muokkasin kuvan (5 min) sekä julkaisin postauksen ja tein somejaot (5 min). Iltapäivällä jaoin aamulla julkaistun seitsemän päivän lukuvlogin Twitteriin ja Instagramiin (10 min). Töiden jälkeen kirjoitin arviota kirjasta Silloin tällöin onnellinen (20 min) ennen kuin minun piti ryynätä pilatekseen. Aivan valmiiksi en tuota tekstiä saanut. Illalla muokkasin päivän haastekuvan, kirjoitin siihen kuvatekstin ja julkaisin Instagramissa (15 min). Kirjoitin vielä loppuun aiemmin aloittamani kirja-arvion (30 min), mutta sitten olin niin väsynyt, että siirsin loput hommat suosiolla eteenpäin ja menin nukkumaan.
Yhteensä: 2 h 5 min

Torstai 20.2.
Vastailin vihdoinkin IG-kommentteihin (10 min). Hävettää, kun vanhimmat niistä olivat viikon takaa. Läsnäolo Instassa on näissä somehommissa se, mistä nipistän ensimmäisenä, jos aika ei tunnu riittävän kaikkeen. Se on todella sääli!
Yhteensä: 10 min

Perjantai 21.2.
Muokkasin päivän haastekuvan, kirjoitin kuvatekstin ja jaoin sen Instassa (15 min). Illalla töiden jälkeen editoin sunnuntain videon. Itse editoiminen oli tällä kertaa hyvin nopea prosessi (20 min) ja jätin tietokoneen hoitamaan videon automaattisen käsittelyn, kun söin perjantaipitsaa. Pikkukuvakin oli jo valmiina, joten kuvauksen kirjoittaminen ja videon ajastaminen olivat hyvin nopea homma (10 min). Lopuksi editoin vielä pienen tiiserivideon (5 min). Vastasin vielä tämän päivän IG-kuvan kommentteihin (5 min). Hyvä minä!
Yhteensä: 55 min

Lauantai 22.2.

Yhteensä: 0 min

Sunnuntai 23.2.
Kommentoin muiden kirjabloggaajien uusimpia postauksia (40 min) ja vastailin blogiimme tulleisiin kommentteihin (20 min). Oikoluin Silloin tällöin onnellinen -kirjan arvion (10 min), otin kolme kirjakuvaa (15 min) ja jaoin aamulla ajastuksella ilmestyneen Library Lovers Tag -videon Instassa ja Twitterissä (10 min). Urakoin kuvatekstit kolmeen kuvahaasteen otokseen, käsittelin kuvat ja ajastin ne oikeille päiville (25 min). Kirjoitin valmiiksi postauksen helmikuussa julkaisemistani kirjatubevideoista (30 min) ja ajastin aiemmin kirjoittamani kirja-arvion juuri muokkaamani kuvan kera (5 min).
Yhteensä: 2 h 35 min

1583562185948.jpg

Maanantai 24.2.
Aloin kerrankin editoida videota edes hieman etuajassa eli puolitoista vuorokautta ennen julkaisua. Videon loppupuhenvuoro on vielä kuvaamatta, mutta ilman sitäkin videon editoimiseen tuhrautui yllättävän paljon aikaa, koska päädyin etsimään uusia fontteja ja säätelemään värisävyjä (1 h 20 min).
Yhteensä: 1 h 20 min

Tiistai 25.2.
Jaoin aamulle ajastamani kirja-arvion Twitteriin ja Instagramiin (5 min) ja kuvasin lopetuksen huomiseen videoon (5 min). Illalla oli tarkoitus editoida huomisen video loppuun, mutta olin niin väsynyt, että päätin mennä lukemaan kirjaa sänkyyn. Eli selailin somea ainakin tunnin. Typerä minä.
Yhteensä: 10 min

Keskiviikko 26.5.
Editoin viikko kirjasomettajana -videon loppuun, kirjoitin siihen kuvauksen, tein pikkukuvan ja editoin tiiserivideon (45 min). Iltapäivällä jaoin videon Twitteriin ja tiisterivideon IG:n puolelle (5 min).
Yhteensä: 50 min

Torstai 27.2.
Ajatuksena oli illalla kirjoittaa vähän blogipostauksia, mutta koska muu elämä tuli tielle, päädyin vain jakamaan ajastetun kuvahaastekuvan IG-Storien puolella ja vastailemaan muutamiin IG-kommentteihin (10 min).
Yhteensä: 10 min

Perjantai 28.2.
Aloin kirjoittaa omaa osaani helmikuun luetut kirjat -postaukseen ja otin kuvan, joka toimii sekä postauksessa että helmikuun kuvahaasteen päätösotoksen (35 min). Kuvasin helmikuun luetut -videon (20 min) ja editoin sen valmiiksi odottamaan sunnuntain ajastettua julkaisua (55 min). Kun nyt alkuun pääsin, aloin editoida myös helmikuun lukuhaaste -videota, joskaan aivan valmiiksi en videota vielä saanut (30 min).
Yhteensä: 2 h 20 min

Lauantai 29.2.
Kuvasin aamulla lopetuksen Harry Potter -lukuvlogiin (10 min). Päivitin vihdoinkin blogin IG-Storiesin puolelle vähän rennompaa sisältöä samalla kun jaoin helmikuun viimeisen kuvahaastekuvan (15 min).
Yhteensä: 25 min

IMG_4715

Yhteenveto
Olipa todella jännittävää, mutta myös yllättävän haastavaa pitää tarkasti kirjaa kirjasomeen käyttämästäni ajasta. Helmikuun aikana huomasin nopeutuneeni editoijana valtavasti, mutta näemmä en ole edelleenkään oppinut tekemään asioita ajoissa. Vaikka etenkin kuukauden puolivälissä tässä päiväkirjassa on aistittavissa pientä kireyttä, ei kirjasome ole aiheuttanut minulle kuitenkaan missään tapauksessa kärsimyksiä. Rakkaudesta lajiin ja niin edelleen.

Kuukausi alkoi lauantaina, ja ensimmäisen viikonlopun aikana käytin kanaviimme aikaa tunnin ja 50 minuuttia. Seuraavien kolmen viikon strategiset lukemat olivat 7 h 15 min, 4 h ja 9 h 20 min. Viimeinen viikko jäi päivän verran vajaaksi, mutta silloin käytin kanaviimme 5 h 15 min. Keskimäärin ahersin kanaviemme parissa siis noin 54 minuuttia päivässä.

Koska rakastan kaavioita, päätin nopeasti vielä katsoa, kuinka paljon eri kanavamme lohkaisevat aikaani.

Blogi

Instagramin parissa työskentelen usein hyvin lyhyitä pätkiä kerrallaan. Sen sijaan kirjatubevideoiden editointi vie minulta varsin paljon aikaa, etenkin jos kyseessä on jokin tavallista ”seison kirjahyllyn edessä ja puhun” -videota monimutkaisempi projekti. Olen nopea palikkaeditoinnissa ja kirjoittamisessa, mikä ylipäätään mahdollistaa näin tiheän julkaisutahdin. En myöskään jää viilailemaan tuotoksiani määrättömän pitkäksi aikaa, vaan yksi oikolukukierros ja aika suurpiirteinen editointi riittävät.

Olinko sitten yllättynyt näistä luvuista? Tavallaan kyllä. Kun tekemisiään ei kellota, ei useinkaan huomaa, että tietokoneen äärellä on tullut istuttua taas puoli iltaa. Ilmeisesti kuukausi oli aika intensiivinen kuvahaasteineen kaikkineen, sillä helmikuussa elin täysin ilman kirjasomea vain kolme päivää. Hämmentävää.

Tätä postausta kootessani luin Aurora Airaskorven kirjan Riittävän hyvä, ja se sai pohtimaan, kannattaako tällaista postausta edes julkaista. Mitä jos aiheutan paineita niille kirjasomettajille, jotka käyttävät kanaviinsa ajallisesti vähemmän aikaa kuin minä? Tai ovat hitaampia kirjoittajia kuin minä? Tai jos joku ylipäätään ahdistuu näin aikaa vievistä harrastuksista, kun sellainen ei itselle tunnu lainkaan rentouttavalta? Harkittuani asiaa päätin kuitenkin julkaista koko roskan. Olen kertonut myös niistä päivistä, kun kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan. Haluan myös korostaa, että pidän kovasti tästä harrastuksesta ja tunnen saavani siitä paljon irti monellakin tasolla. Jos en tästä pitäisi, en tekisi tätä ainakaan näin intensiivisesti. Tiedän, että jossain toisessa elämänvaiheessa en voi tehdä kirjavideoita lähes 16 tuntia kuukaudessa, mutta nyt kun se on mahdollista, niin antaa mennä vaan.

allekirjoituslaura

Onnittelut, jos pääsit maratonpostauksen loppuun saakka! Millaisia ajatuksia tämä teksti sinussa herätti? Haluaisitko päästä kurkkaamaan samanlaiseen päiväkirjaan joskus myöhemminkin?

3 thoughts on “Kuinka paljon aikaa menee blogiin, Instagramiin ja Youtube-kanavaan? – Pidin päiväkirjaa kuukauden ajan ja selvitin asian

 1. Hieno juttu!
  Minullekin on usein päivitelty, että miten ehdit kaiken kirja-aktivismin, kun olet vaativassa duunissa ja on perhe ja muitakin menoja. Pitäisi todellakin pitää samanlaista päiväkirjaa, mutta ehkä harrastukseen kuuluu myös lukuaika ja teatterireissut.
  Motiivini on sama kuin sinulla eli nautin lajista ja tämä antaa minulle paljon. Onneksi laji on joustava eli just nyt työt vaativat enemmän, joten bloggaaminen on vähäisempää. Ja samoin sinulla, on tosi kiva, että blogissa tai podcastissa ei ole yksin, vaan on kumppaneita!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tämän päiväkirjan pitäminen oli kyllä todella avartavaa. Kyllähän sitä on aiemminkin tiennyt että aikaa kuluu paljon, mutta vaikea sitä on arvioida jos ei pidä kirjaa tunneista. Tähän toki tulee päälle lukeminen ja muut kulttuuririennot. Mutta juuri nyt käytän tähän mieluusti aikaa, kun tähän on mahdollisuus.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s