Hersyvä muistelmateos, joka toimisi paremmin äänikirjana – Lauren Graham: Talking as fast as I can

Näyttelijä Lauren Grahamin Talking as fast as I can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls on jokaiselle Gilmoren tytöt -fanille pakollista luettavaa. Tartuinkin Grahamin omaelämäkerralliseen teokseen lähinnä juuri sillä ajatuksella, että rakastan Gilmoren tyttöjä ja halusin saada tietää lisää sarjan tekoprosessista. Itse Gilmoren tyttöjä käsittelevät osuudet olivat kuitenkin lopulta aika lyhyitä, vaikka viittauksia sarjaan on monessakin kohdassa.

200-sivuinen teos on jaettu 14 lukuun, mikä tekee lukemisesta nopeatempoista ja helposti etenevää. Graham kertoo nuoruusvuosistaan ja oman uransa alkuvaiheista: työstään teatterista ja nuoren näyttelijän haasteista löytää töitä. Seassa on myös anekdootteja tiettyjen aiheiden ympäriltä, sillä Graham kirjoittaa muun muassa kokemuksistaan muodin saralla, deittailusta ja dieteeteistä, sekä esikoisteoksensa Someday, Someday, Maybe kirjoittamisesta. Lukiessa tuntuu siltä, että lukija kuuntelisi Lorelain jatkuvaa puhevirtaa, mikä todennäköisesti kertoo siitä, kuinka paljon Lorelain hahmo muistaa Laurenia itseään ja toisinpäin (tai siitä, että haluan itse kuvitella näin).

Satunnaisesti teksti kävi omaan makuuni liian pomppivaksi. Uskonkin, että tämä kirja kannattaisi nauttia äänikirjana näyttelijän itsensä lukemana, jolloin teksti pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Paperisen version lukemista puoltavat sen sijaan tekstin sekaan ripotellut kuvat Grahamin nuoruudesta ja esimerkiksi Gilmoren tyttöjen kuvauksista. Sarjan faneille parasta luettavaa on ehdottomasti osuus, jossa Graham katsoo uudelleen Gilmoren tyttöjen kaikki tuotantokaudet ja kommentoi jokaista erikseen. Teoksen viimeinen luku sen sijaan on Grahamin päiväkirja Gilmore tytöt: Vuosi elämässä -Netflix-spesiaalin teon ajalta.

En voi olla vertaamatta kirjaa toiseen näyttelijäelämäkertaan, Busy Phillipsin This Will Only Hurt a Little -teokseen. Phillipsin elämäkerta hänen itsensä lukemana tuntuu aidolta, vetoavalta ja saa nauramaan. Jostain syystä Grahamin teoksesta puuttuu sama vetovoima, jota Phillipsin teosta kuunnellessani koin. Siitä huolimatta Gilmoren tyttöjen fanit varmasti pitävät kirjasta!

allekirjoitusminna

★★★
Lauren Graham: Talking as fast as I can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls
Virago Press, 2016
Sivuja 209
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Hersyvä muistelmateos, joka toimisi paremmin äänikirjana – Lauren Graham: Talking as fast as I can

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s