Helpotusta maailmantuskaan – Silja Annila, Sanna Pekkonen & Kaisa Uusitalo: Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja

Tässä on selkeästi kirja, joka on kirjoitettu nuorten näkökulmasta nuorille. Silja Annilan, Sanna Pekkosen ja Kaisa Uusitalon Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja tarttuu huikaisevan moneen ajankohtaiseen ja isoon ongelmaan, pilkkoo ne palasiksi ja ohjeistaa, mitä niiden korjaamiseksi voi tehdä. Teos on jaettu kolmeen osaan: yhdenvertainen maailma, kestävä maailma ja vaikuttava maailma. Ensimmäisessä osassa keskustellaan esimerkiksi ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja kiusaamisesta, toisessa muun muassa ilmastonmuutoksesta, ruoasta, kierrättämisestä ja luonnon monimuotoisuudesta. Viimeinen osio, vaikuttava maailma, antaa työkaluja vaikuttamiseen, keskusteluun sekä ensiapua maailmantuskaan.

Jokainen yksittäinen aihealue sisältää lyhyen tiivistyksen aiheesta kolmen tärkeimmän pointin muodossa, esimerkin siitä, miten ongelmaa on yritetty ratkaista ja siitä, mikä on edelleen pielessä. Lisäksi annetaan esimerkkejä asioista, joita lukija voi tehdä asian edistämiseksi sekä lähteitä, jos aihe kiinnostaa myös kirjan ulkopuolella. Sama kaava toistuu jokaisen 22 eri aihealueen kohdalla. Tulin siihen lopputulokseen, että rakenne toimii oikeastaan aika hyvin, eikä aiheuta jankkaavaa tai toisteista fiilistä lukijalle. Käsiteltävät aihealueet ovat niin laajoja ja kaikenkattavia, että niiden pilkkominen pieniin palasiin ja esittäminen helposti lähestyttävässä muodossa toimii tällaisessa opastyyppisessä teoksessa erinomaisesti.

Kirja sisältää lisäksi nuorten vaikuttajien ja asiantuntijoiden kanssa tehtyjä haastatteluja, jotka rytmittävät faktapitoista tekstiä mukavasti. Haastateltujen joukossa ovat muun muassa tubettajat Tuure Boelius ja Maiju Voutilainen, kirjailija Antti Rönkä ja ilmastoaktivisti Atte Ahokas. Vaikuttamiseen antavat vinkkejä esimerkiksi eduskunnan nuorin kansanedustaja Iiris Suomela ja Luonto-liiton puheenjohtaja Ina Rosberg. Haastattelut konkretisoivat käsiteltyjä aihealueita hyvin ja antavat lukijalle sen fiiliksen, että hei, joku tekee jo näiden asioiden eteen työtä! Jo se yksin voi helpottaa pahinta ahdistusta maailman tilasta.

Mielestäni kirjassa käsitellyt aihealueet on valittu hyvin ja ne kiinnostavat varmasti kirjan aiottua nuorta kohderyhmää (ja vanhempiakin, terveisin 25-vuotias lukija). Toimittajataustaisten kirjoittajien teksti on helppolukuista, ja se on taitettu ilmavasti ja mielekiintoisesti. Koko teoksen visuaalinen ilme miellyttää ainakin omaa silmääni ja se myös helpottaa ja tukee lukemista. Kirjan ulkoasusta on vastannut Tiia Javanainen Purotie Designista.

Maailmanpelastajan käsikirja voisi olla hyvä valmistujaislahja esimerkiksi peruskoulusta tai lukiosta/ammattikoulusta tänä keväänä valmistuvalle. Se sopii toki luettavaksi myös kenelle tahansa akuutista maailmantuskasta kärsivälle. Kiitos vielä Otavalle arvostelukappaleen lähettämisestä!

allekirjoitusminna

★★★.75
Silja Annila, Sanna Pekkonen & Kaisa Uusitalo: Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja
Otava, 2020
Sivuja 113
Luettavaksi arvostelukappaleena kustantajalta

2 thoughts on “Helpotusta maailmantuskaan – Silja Annila, Sanna Pekkonen & Kaisa Uusitalo: Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s