Miniarvioissa neljä tänä vuonna ilmestynyttä kotimaista nuortenkirjaa: Huumeita, perhehaasteita, hakkereita ja noloja kommelluksia

Olen kärsinyt alkusyksyn ajan lukujumista ja nyt lokakuun lopulla tilanne alkoi pänniä oikein kunnolla. Luettavien kirjojen pino alkoi kasvaa aivan hallitsemattoman kokoiseksi ja erityisesti uusia arvostelukappaleita oli kertynyt jonoon tuhottoman paljon. Suuri osa niistä oli varsin helpostilähestyttävän mittaisia nuortenkirjoja, joten päätin alkaa lukujumin karkotukseen lyhyiden kotimaisten kirjojen avulla. Vetäisinkin lopulta neljä kirjaa kahdessa illassa ja pakko myöntää, että vaikka en tästä kattauksesta uusia lempikirjoja löytänytkään, niin lukujumi ainakin sai kyytiä!

Edes hetken elossa on Emma Sofianna Söderholmin esikoisteos ja se käsittelee kotimaiselle nuortenkirjallisuudelle varsin tyypilliseen tapaan huumeisiin ja perheeseen liittyviä teemoja. Päähenkilö on abivuottaan aloitteleva Elsi, jonka perhe on hajalla. Äiti on rapakon takana, isä sairaslomalla ja huumekoukkuun joutunut veli kadoksissa. Elsi päättää pelastaa veljensä, mutta tulee samalla imeytyneeksi mukaan tämän maailmaan. Kielellisesti teos on tämän nelikon ehjimmästä päästä ja tarinallisestikin lukeminen tuntui sujuvalta. Silti jäin kaipaamaan kenties teemojen syvällisempää käsittelyä.
Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa
Otava, 2020
Sivuja 223

Kaunis ilma kuolla kerrotaan kahden päähenkilön, Leon ja Isran, näkökulmista. Pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret kokevat vahvoja ulkopuolisuuden tunteita ja kun Isran elämässä sitten kaikki muuttuu yhden illan seurauksena, ei hän haluaisi mitään muuta kuin kuolla. Kaksikko tutustuu toisiinsa liikuntatunnilla luistellessaan ja pian he jo päätyvät varastamaan Isran sukulaisen auton ja lähtevät pakomatkalle ympäri Suomen. Tavoitteena on päätyä Ähtäriin, mutta ilman kännyköitä ja karttaa tie ei ole kaikkein suorin. Päähenkilöt ovat ehdottomasti tämän kirjan suola ja ilman heidän vetovoimaansa tarina ei etenisi. Joitain saattaa ärsyttää Isran käyttämä suomen ja englannin sekainen kieli, mutta itse koin sen lähinnä hahmolle sopivaksi.
Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla
Otava, 2020
Sivuja 221

Glasier vastaan Hopea poikkeaa muista kolmesta teoksesta niin, että se on selkeästi hieman nuoremmille lukijoille suunnattu. Pituutta on vain noin 130 sivua, eikä kaikkia lukuja tarvitse edes lukea saadakseen tarinasta selkoa. Kirjan alussa on annettu lukuohjeet: jos tarinasta haluaa saada vain pääpointit selville, pitää lukea kolmella koiran päällä merkityt sivut. Päähenkilö seikkailee hakkeri Glacier, joka terrorisoi omaa lukiotaan. Glacier saa kuitenkin avunpyynnön koulukaveriltaa, jonka isä on ongelmissa työnantajansa Hopean kanssa. Hopea valmistaa älyjääkaappeja, jotka hoitavat itse täyttämisensä dronejen avulla. Kirjan maailma on utopistinen ja tarina pintapuolinen, mutta nuoreen lukijaan uppoaa varmasti.
Johanna Hulkko: Glasier vastaan Hopea (Harmaa hakkeri #1)
Karisto, 2020
Sivuja 133

Vilu Varento nimen takaa paljastuu kirjoittajakollektiivi, joka voitti Be Cool -teoksellaan Kariston ja Lastenkirjainstituutin kirjoituskilpailun. Kilpailussa etsittiin erityisesti teosta, joka innostaisi poikia lukemaan. Be Coolin pääosassa on yläasteen aloittava Tassu, joka joutuu alvariinsa noloihin tilanteisiin. Pian käy ilmi, että myös Tassun pari vuotta vanhempi isosisko Kisse on aikanaan joutunut samanlaisiin paikkoihin. Tassun äidit ovat kuitenkin lähettäneet Kissen ”hoitoihin” ja ystäville on kerrottu, että Kisse opiskelee Amerikassa. Tosiasiassa Tassulla ei ole hajuakaan, missä isosisko on, mutta hän aikoo ottaa siitä selvää. Be Cool kertoo varsin viihdyttävästi siitä, miten noloudesta voi tulla supervoima. Yllätyksenä kirjassa esiintyneet pienet fantasiaelementit saavat minulta plussaa, kansi sen sijaan hieman miinusta.
Vilu Varento: Be Cool
Karisto, 2020
Sivuja 174

*Kaikki tässä postauksessa arvioidut kirjat on saatu pyytämättä arvostelukappaleina kustantajilta.

2 thoughts on “Miniarvioissa neljä tänä vuonna ilmestynyttä kotimaista nuortenkirjaa: Huumeita, perhehaasteita, hakkereita ja noloja kommelluksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s