Lapsen silmin vanhempien erosta – Riina Katajavuori & Jenny Lucander: Kaksi kotia

Marraskuun lastenkirja-ahmintaan sisältyi kirjailija Riina Katajavuoren ja kuvittaja Jenny Lucanderin Kaksi kotia -teos, joka kertoo vanhempien erosta ja siitä, kun lapsilla onkin yhtäkkiä kaksi kotia. Varpun ja Leon äiti ja isä ilmoittavat eroavansa ja Varpu ja äiti muuttavat uuteen kotiin. Isä ja Leo jäävät perheen vanhaan kotiin – eikä elämä enää olekaan samanlaista kuin ennen.

Tartuin kirjaan kirjaston uutuushyllyssä kahdesta syystä. Ensinnäkin jo kannesta huokuva kuvitustyyli kiehtoi minua lukijana ja toisekseen olin kiinnostunut siitä, miten avioeroa käsitellään lasten näkökulmasta. Omat vanhempani erosivat vasta ollessani jo aikuinen, mutta eipä se tehnyt perheen hajoamisesta yhtään sen helpompaa. Varpun ja Leon kokemukset olivat varsin samaistuttavia myös aikuislukijalle.

Pidin teoksessa sekä kielestä että kuvituksesta. Riina Katajavuoren kieli tuntuu ilmaisuvoimaiselta ja kuvaa lapsen reaktioita osuvasti. Varpu esimerkiksi hautautuu villapipon sisälle kuullessaan vanhempien erosta ja keskittyy pipon kutittavuuteen analysoidessaan vanhempiensa äänenpainoja. Jenny Lucanderin, joka muuten sai vastikään Pohjoismaiden neuvoston lastenkirjallisuuspalkinnon, kuvitukset ovat puolestaan hauskaa katseltavaa ja tekevät tarinalle oikeutta.

Lukemisen jälkeen jäin miettimään sitä, miksi nimenomaan Varpu muutti äidin kanssa ja Leo jäi isälleen. Lisäksi tarina jäi jotenkin avoimeksi lopusta – mutta tämä kenties liittyy vain omiin preferensseihini lukijana. Avoimet loput toimivat joissain kirjoissa, mutta tähän tarinaan olisin kaivannut jonkinlaista kokoavaa loppusanomaa.

Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että Suomessa julkaistaan valtavasti hienoa lastenkirjallisuutta ja on ihanaa olla sekä lukemassa että nostamassa sitä esiin. Tämän Kaksi kotia -teoksen ja Säpsy uhmaa kohtaloa -kirjan jälkeen olen aivan myyty ja jatkan ehdottomasti kotimaisen lastenkirjallisuuden parissa!

★★★
Riina Katajavuori: Kaksi kotia
Kuvittanut: Jenny Lucander
Tammi, 2020
Sivuja 33
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Lapsen silmin vanhempien erosta – Riina Katajavuori & Jenny Lucander: Kaksi kotia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s