Kesän kirjalliset kuulumiset: Lukujumi on vihdoinkin voitettu!

Ei kuulkaa neuvolassa varoitettu, että raskaus voisi aiheuttaa monen kuukauden mittaisen totaalilukujumin. Oma veikkaukseni tosin on, että voin syyttää uuvahduksestani ennemmin rauta-arvojani kuin pullistuvaa vatsaa, mutta oli miten oli, nyt lukeminen jälleen maistuu. Pienokaisesta huolehtiminen tarkoittaa tietysti sitä, että aivan entisenlaisiin lukutuloksiin en tule ihan lähitulevaisuudessa yltämään. Sekään ei tosin juuri nyt harmita, tärkeintä on, että lukeminen ylipäänsä sujuu.

Siirryin kesä- ja heinäkuun vaihteessa lukemaan lähes kokonaan e-kirjoja. Juuri nyt parhaat hetket lukemiseen ovat vauvan ruoka-aikoina sekä keskellä yötä syöttöjen jälkimainingeissa. Noissa hetkissä tabletti on huomattavasti helpompi operoitava kuin paksu printtikirja, jonka tavaamiseen tarvitsee vielä kaiken lisäksi ylimääräistä valoa. Pidän edelleen enemmän printtikirjoista, mutta olen alistunut kohtalooni ja e-kirjojen lukeminen ei ole enää samanlaista pakkopullaa kuin aikaisemmin. Parhaiten minulle uppoavat tabletilta lyhyehköt (tieto-)kirjat, sillä paksujen kirjojen kohdalla tuntuu, että lukeminen ei etene lainkaan, kun prosenttiluvun kasvattamiseksi näyttöä täytyy hipaista vaikka ja kuinka monta kertaa. Eikä e-kirja pysty tietenkään korvaamaan printtikirjan tuoksua.

No mutta millaisia lukukokemuksia kulunut kesä minulle tarjosi? Äitiytyminen on vaikuttanut kirjakattaukseeni jonkin verran, ja paneuduin esimerkiksi vauvan uneen Voit nukkua -kirjan kautta, jonka myös Minna on lukenut. Jukka Parkkisen Suvi Kinos -sarjaa aloin lukea ääneen puolisolleni ja lapsellemme. Sen piti itse asiassa olla meillä mukana jo synnärillä, mutta kun lähtö tuli sen verran yllättäen eikä kirja ollut mukana, pelasti BookBeat tilanteen ja luin iki-ihanaa Kuinkas sitten kävikään? -kirjaa puhelimen näytöltä.

Lapselle lukeminen on muuten luonut myös aivan uudenlaisen ongelman lukutilastojeni laatimiseen. Kuluneiden viikkojen aikana olen lukenut monia kuvakirjoja ja paria runokirjaakin useaan otteeseen, mutta ei tuntuisi kovin mielekkäältä kirjata jokaista niistä aina vaan uudelleen Helmet-lukuhaasteen Excel-taulukkoon tai Goodreadsiin. En missään tapauksessa halua vähätellä kirjoja, joissa on vain kourallinen virkkeitä, mutta olen niin laiska, etten itseäni varten jaksa pitää niistä kirjaa. (Lapsen puolesta pidän sen sijaan lukupäiväkirjaa.) Niinpä päätin noukkia vauvan lukemistoa ihan puhtaasti fiilispohjalta omille listoilleni. Neuvolassa jaettava Lorulahja-kirja on ihastuttanut kovasti, mutta ehdottomasti tämän kesän helmi on ollut Jani Ikosen Kaupunki Kukaties -runokirja, joka leikittelee sanoilla niin että sydämessä läikähtelee. Aion todellakin ostaa tuon kirjan omaan sekä kaikkien muidenkin kirjahyllyihin.

Romaaneista Suvi Kinos on tietysti varma ikisuosikki, mutta myös lempisarjojeni jatko-osat vakuuttivat. Vaikka Enni Mustosen Näkijä tuntui vähän hidastempoiselta, se oli mitä mainiointa kesälukemista. Jessica Townsend puolestaan onnistui jälleen koukuttamaan minut totaalisesti. Tämän sarjan kolmannen osan kanssa kävi aivan samalla tavalla kuin kakkososan kanssa: aluksi olin hieman hukassa unohdettuani puolet hahmoista ja tapahtumapaikoista, mutta hetken haparoinnin jälkeen olin valmis vannomaan rakkautta tätä sarjaa kohtaan. Kirjan kiitoksissa nostettiin erikseen esille bloggaajat, kirjagrammaajat ja kirjatubettajat. Pidin kiitoksia hyvin henkilökohtaisina ja jäin kaiholla muistelemaan tapaamistani tämän aivan ihanan kirjailijan kanssa. (Taltioin tuon illan sekä blogipostaukseen että videoon.)

Äänikirjojen puolella olen ollut etenkin elokuussa aika laiska, sillä olen keskittänyt kuuntelemiseni Areenassa oleviin kuunnelmiin. Ihan kiinnostaviahan nämä neljä kirjaa olivat, mutta eivät mitenkään erityisen eeppisiä, vaikka Kaltainen valmiste toki olisi ollut todella kiinnostava lukupiirikirja monenlaisten ajatusta herättävien näkökulmiensa vuoksi.

Kesällä luin…
Mikko With: Saakelin satanen*
Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään?
Enni Mustonen: Näkijä
Janita Virtanen: Suuret sanat
Aino Huilaja: Pakumatkalla
Hannele Huovi, Jukka Itkonen & Johanna Venho: Lorulahja
Jukka Parkkinen: Suvi Kinoksen seitsemän enoa
Laura Andersson: Voit nukkua
Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties
Jessica Townsend: Onttorokko − Morriganin ajojahti

Kesällä kuuntelin…
Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja
Satu Rämö: Talo maailman reunalla
Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä
Suvi Auvinen: Kaltainen valmiste

Sellaisia lukukuulumisia tällä kertaa. Ajatukset e-kirjojen hyödyistä ja haitoista sekä lukutilastoinnin järkevöittämisestä otetaan ilolla vastaan.

*Kirja saatu arvostelukappaleena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s