Tulevan äidin lukulista: 7 kirjaa raskaudesta, synnytyksestä, äitiydestä ja vauvavuodesta

Kun sain tietää olevani raskaana (ja kunhan alkuraskauden pahoinvointi helpotti), halusin saada tietää kaiken mahdollisen raskaudesta, synnytyksestä, äitiydestä ja edessä häämöttävästä vauvavuodesta. Laskettu aika osui huhtikuulle; ensimmäiset ajatukset valmistautumisesta tulivat joskus joulukuun tienoilla, kun uskaltauduin lukemaan Anu Silfverbergin Äitikortin. Toden teolla rupesin lukemaan ja kasvattamaan omia tietovarantojani aiheeseen liittyen muutama kuukausi ennen synnytystä. Ahmin iltaisin kirjoja, selasin verkkosivuja ja kuuntelin podcasteja. Tästä postauksesta löytyvän kirjalistan lisäksi koin Naistalon verkkosivut erittäin hyväksi tietolähteeksi. Podcasteista kuuntelin erityisesti Nonsensea, joka oli oman raskauteni kohdalla juuri ajankohtainen ja tarjosi vertaistukea, sekä sain vinkin Kätilön kahvitunti -nimisestä podista.

Hypätään kuitenkin seuraavaksi kirjalistan pariin. Jaoin teokset kahteen luokkaan: tietokirjoihin ja kertomakirjallisuuteen. Oma kokemukseni on, että kannattaa tutustua ensin varsinkin synnytyksen kohdalla sen luonnolliseen kulkuun ja vasta sitten alkaa lukea muiden synnytystarinoita, jotta asioita osaa laittaa kontekstiin. Toisaalta jokainen on yksilö ja asiat, jotka toimivat itselleni eivät välttämättä toimi just sulle. Toivottavasti kirjalistasta on kuitenkin apua ja iloa!

Tietokirjoja

Laura Kosonen: Matkaopas synnytykseen ja sieltä takaisin (S&S, 2018)
Laura Kososen Matkaopas synnytykseen ja sieltä takaisin on erinomainen teos synnytykseen valmistautumiseen. Suosittelisin jopa, että lähde tästä noin 150 sivun mittaisesta oppaasta liikkeelle, kun haluat tietää, miten synnytykseen kannattaa valmistautua, miten synnytys etenee ja mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu. Tietokirjan teksti on selkeää ja monipuolista, ja teos antaa kattavat perustiedot synnyttämisestä prosessia sen enempää ihannoimatta tai demonisoimatta. Teos on jaettu kolmeen osaan eli synnytykseen valmistautumiseen, itse synnytykseen ja sen jälkeisaikaan. Jokaisen yksittäisen luvun yhteyteen on lisäksi koottu vinkkejä suomalaisilta kätilöiltä ja synnyttäneiltä äideiltä. Kirja on saatavilla e-kirjana tällä hetkellä ainakin BookBeatissa.

Marie Louise: The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond (Vermillion, 2020)
Millaisia fysiologisia muutoksia keho käy läpi raskaudessa? Entä mitä synnytyksessä tapahtuu ja mitä vauvan ensimmäisinä elinviikkoina kannattaisi tehdä? Brittiläisen kätilön Marie Louisen teos The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond antaa kattavasti vinkkejä raskausaikaan, synnytykseen ja vauvan kanssa elämisen alkutaipaleelle. Sosiaalisessa mediassa tunnetuksi tullut kirjailija kirjoittaa kevyellä tyylillä, mutta onnistuu silti pakkaamaan teokseen ison kasan faktatietoa sekä oikeiden äitien kokemuksia omista raskauksistaan, synnytyksistään ja äitiyden kokemuksistaan. Mielenkiintoista on myös vertailla eroja brittisysteemin ja suomalaisen systeemin välillä. Suosittelisin tätä erityisesti alkuraskaudessa luettavaksi, mutta apuja saa paljon myös myöhempiin vaiheisiin.

Marjaana Siivola: Synnytyksen lyhyt oppimäärä – Mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää synnytyksestä (Book Garden, 2019)
Jos et tiedä, mistä lähteä liikkeelle synnytykseen valmistautumisen kanssa, kuuntele tämä äänikirja. Vain hieman yli tunnin mittainen teos tiivistää todella tiukkaan muotoon synnytyksen perusasiat. Teoksessa käydään läpi synnytyksen käynnistyminen ja vaiheet, sairaalaan meno ja siellä tapahtuvat asiat, sekä lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät. Itse koin, että tämä olisi hyvä lähtökohta valmistautumiselle ja sitten vain joko nettiin tai kirjastoon etsimään itse lisää tietoa asioista (teoksessa ei esimerkiksi kerrota lääkkeellisesti kivunlievityksestä ollenkaan). Kuuntelukokemuksena tässä ärsytti satunnaiset kielioppivirheet sekä lukijan monotoninen ääni, mutta asiasisällöltään ajaa asiansa. Teos on saatavilla ainakin BookBeatistä.

Laura Andersson: Voit nukkua – Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja miten se muualla tehdään (Atena, 2016)
Pienten vauvojen uni kiinnostaa todennäköisesti aika montaa tulevaa vanhempaa – ainakin minua se kiinnosti jo raskausaikana! Laura Anderssonin Voit nukkua on kattava teos vauvojen uneen ja nukkumiseen liittyen ja sen keskeinen sanoma on, että lastaan voi opettaa nukkumaan hyvin jo aivan pienestä saakka. Uusien vanhempien ei siis tarvitse välttämättä muuttua zombeiksi vauvavuoden aikana! Teos on jaettu selkeästi seitsemään eri osaan, joissa käsitellään esimerkiksi päiväunia, nukkumisympäristöä ja päivärytmiä. Jokaisen luvun lopusta löytyy lisäksi konkreettinen vinkkilista.

Kertomakirjallisuutta

Anu Silfverberg: Äitikortti – Kirjoituksia lisääntymisestä (Teos, 2013)
Toimittaja Anu Silfverbergin esseekokoelma Äitikortti – Kirjoituksia lisääntymisestä oli ensimmäinen äitiyttä käsittelevä teos, jonka luin positiivisen raskaustestin tehtyäni. Esseet käsittelevät sukupuolta, seksuaalisuutta, aikuisuuden ja lapsuuden eroja ja vanhemmuutta ylipäätään. Silfverbergin tyyli on kyselevä ja joissain kohdissa provosoiva, ja aiheutti ainakin itsessäni joissakin kohdissa vastareaktion, sillä olin selkeästi eri mieltä. Monet asiat ovat myös muuttuneet: teos on julkaistu vuonna 2013 ja vaikka moni asia on edelleen ajankohtainen, on monissa asioissa jo menty onneksi eteenpäin. Vertaistukea teoksesta saattaa löytyä erityisesti hieman vanhemmille esikoistaan odottaville.

Pamela Druckerman: Kuinka kasvattaa bébé – Vanhemmuus Pariisin malliin (Siltala, 2012)
Kasvatusfilosofiaa ja nojatuolimatka Ranskaan samoissa kansissa? Oui! Entisen taloustoimittajan Pamela Druckermanin teos Kuinka kasvattaa bébé on herkullinen kertomus Druckermanin kokemuksista amerikkalaisena Pariisissa: siitä, miten ranskalaiset saavat vauvansa ”tekemään yönsä” jo muutaman kuukauden ikäisinä (siis nukkumaan kunnolla koko yön!), miten ranskattaret eivät liho yhtä paljon raskauden aikana kuin amerikkalaisnaiset ja miten lapsien ja vanhempien suhde Ranskassa perustuu yhteiselle kunnioitukselle. Molempien maiden lastenkasvatuskulttuureista löytyy yhteneväisiä piirteitä suomalaiseen kasvatuskulttuuriin ja niistä voi poimia itselleen parhaat palat. Iästään huolimatta teos on edelleen ajankohtainen ja sen äänikirjaversio on saatavilla BookBeatissa.

Helmi Kekkonen: Olipa kerran äiti (Siltala, 2019)
Jos olet ensisynnyttäjä tai kärsit synnytyspelosta, lue ensin jokin tietokirja synnyttämiseen liittyen ja perehdy sitten Helmi Kekkosen Olipa kerran äiti -teokseen. Olipa kerran äiti on Kekkosen omakohtainen kuvaus äidiksi tulemisesta ja kasvamisesta ja se on voimakas, vavahduttava ja täynnä tunnetta. Ensimmäiseksi äitiyteen liittyväksi kirjaksi en voi sitä kuitenkaan suositella (varsinkaan jos synnytys pelottaa), sillä teoksen alkupuolella Kekkonen kuvailee omaa ensimmäistä traumaattista synnytystään yksityiskohtaisesti. Jos olisin itse lukenut kirjan jo alkuraskaudessa, olisi tuleva saattanut pelottaa enemmän. Toki Kekkonen kuvaa myös sitä, miten synnytys toisen lapsen kohdalla oli täysin erilainen kokemus, mutta nämä kohdat löytyvät luonnollisesti vasta kirjan loppupuolelta. Kokonaisuudessaan Olipa kerran äiti kuvaa samaistuttavasti äidiksi tulemisen kiemuraista todellisuutta.

Näiden teosten lisäksi omalla lukulistallani on vielä ainakin Irene Naakan Hullu kuin äidiksi tullut, Anni Erkon Uraäidin selviytymisopas, Anna Keski-Rahkosen ja Minna Nalbantoglun Unihiekkaa etsimässä sekä Raisa Mattilan ja Julia Thurénin Lapsiperheen parisuhdeopas.

Minkä näihin teemoihin keskittyvän kirjan sinä toivoisit kaikkien tulevien äitien lukevan tai onko jokin teos ollut itsellesi erityisen merkityksellinen odotus- ja pikkulapsiaikana?

One thought on “Tulevan äidin lukulista: 7 kirjaa raskaudesta, synnytyksestä, äitiydestä ja vauvavuodesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s