Lukumaniaa ja fanityttöilyä – Vuoden parhaat kirjat

2017 on jo vauhdissa, mutta otetaan vielä yksi kurkkaus taaksepäin ja vuoden 2016 parhaisiin kirjoihin. Listasimme vuoden parhaat kirjalliset tuttavuudet ja perusteet, miksi ehkä sinunkin kannattaisi tutustua niihin.

vuodenparhaatbibo1

Minna:

1. Sarah J Maas: A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses #2)

Ykkössija tämän vuoden parhaissa kirjoissa menee ehdottomasti Sarah J Maasin A Court of Thorns and Roses -sarjan kakkososalle, A Court of Mist and Furylle (tuttavallisemmin ACOMAF). Sarjan ensimmäinen osa ei vakuuttanut juonellisesti minua alun perin ollenkaan, mutta toisen osan ilmestyessä olin myyty. Jotain rakkaudestani kirjaa kohtaan kertoo ehkä se, että luin sen viime vuoden aikana neljästi. (Ja kirja ilmestyi toukokuussa.) Maas on mestari rakentamaan maailmoja ja henkilöitä, sekä kuvaamaan tunteita ja hahmojen mielenliikkeitä. Lukija yllättyy, sillä se, mitä jätetään kertomatta, on usein kaikkein oleellisinta juonen kannalta. ACOMAF:ssa rakastan erityisesti päähenkilö Feyren kehitystarinaa ja vahvojen naishahmojen kavalkadia. Mainitsin teoksen itseasiassa jo tämän blogin ensimmäisessä postauksessa, muistaako joku?

2. Sarah J Maas: Empire of Storms (Throne of Glass #5)

Tiedän, tiedän, kaksi Sarah J Maasin teosta peräkkäin. Ja vieläpä  ainoastaan kolmen kohdan mittaisessa listassa. Mutta minkäs sille voi, jos nainen on nero? Empire of Storms on Throne of Glass -sarjan viides osa, mutta toisin kuin monien muiden sarjojen kohdalla, ToG ainoastaan paranee kirja kirjalta. Varsin yksinkertaisesta juonesta kehittyy teos teokselta aina vain kiehtovampi ja laajempi tarina, joka vetää ainakin minut täysin mukaan kiemuroihinsa. Empire of Stormsin loppuhuipennus oli omaa luokkaansa – let me just say, dem feels. Sopii ehdottomasti jokaiselle esimerkiksi Cassandra Claren tuotannosta pitäville.

3. Maggie Stiefvater: The Raven Boys (The Raven Cycle #1)

Raven Boys ilmestyi jo kauan sitten, mutta olin sivuuttanut Maggie Stifvaterin tuotannon jostain syystä viime vuosien aikana. Kunnes viime vuonna päätin, että nyt on aika korjata asia. Listalla olivat sekä Raven Boys että Scorpio Races, mutta Adlibriksen alen myötä päädyin Raven Boysiin. Ja oh boy, se maailma veikin mukanaan. Päähenkilö Blue Sargent on kummallisuudessaan viehättävä ja Yhdysvaltojen eteläosiin sijoittuva tarina hurmaa sekä kerronnallaan että Stiefvaterin ihanalla kielellä. Ykkösosa on herkullinen ja pääsee siksi listalle, tosin luulen, että sarjan päätösosa, jota parhaillaan luen, saattaa jopa olla parempi.

vuoden-parhaat-1

Laura:

1. J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne: Harry Potter ja kirottu lapsi

Vuoden paras kirja saapui elämääni vasta jouluna, mutta kiilasi kaikkien muiden lukemieni niteiden ohi. Harry Potter ja kirottu lapsi sai ensimmäisenä kirjana blogissamme täydet viisi tähteä, joten lienee selvää, että suosittelen sitä aivan jokaiselle. Kaltaiselleni Potterien parissa kasvaneelle kirja on vuoden ehdoton kirjatapaus, mutta myös velhomaailmaan tutustumattomille se on oiva kurkistus draamaan ja teatteriin. Käsikirjoitusten lukeminen saattaa aika ajoin olla tappavan puuduttavaa, mutta Harry Potter ja kirottu lapsi on dialogiltaan sujuvaa ja huumoriltaan oivaltavaa.

2. Enni Mustonen: Ruokarouva

Syrjästäkatsojan tarinoita on kirjasarja, jonka uusimman osan ilmestymistä olen odottanut joka vuosi kiihkeästi. Ennen jo neliosaiseksi kasvanutta sarjaa en ollut tutustunut Enni Mustosen tuotantoon, mutta nyt lukulistallani on kirjailijalta useampikin teos. Ruokarouva ja sen kolme edeltäjää kuvaavat nuorena orvoksi jääneen Ida Erikssonin elämää 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Suomessa ja Ruotsissa. Ida häärää hienoston kulisseissa kuin Downton Abbeyn palvelijat ikään. Mustonen on ujuttanut fiktiivisiin tarinoihinsa valtavan määrän faktatietoa historiasta ja ajan kulttuurihenkilöistä sekä näiden elämistä. Koukuttavan juonen lisäksi sarjaa voisi siis pitää jopa sivistävänä. Suomen itsenäistymisen vuosiin sijoittuva Ruokarouva on lisäksi kuin tehty Suomi 100 –tunnelmoinnille. Jään odottamaan innolla huhtikuussa ilmestyvää jatko-osaa. Onneksi tätä herkkua on vielä jäljellä!

Kirja saatu arvostelukappaleena

3. Jokin todella hyvä kirja jonka luin keväällä tai kesällä

Niinpä. En osaa nimetä teille vuoden kolmanneksi parasta kirjaa, sillä luin sen kuukausia sitten. Jossain mielenhäiriössä olin tuolloin lopettanut lukemieni kirjojen merkkaamisen muistikirjaani eikä läpimätä pääni pysty muistamaan mitä kirjoja tuolloin luin. Uskoakseni moniakin hyviä. Toivottavasti törmäämme niihin vielä joskus.

.

4 thoughts on “Lukumaniaa ja fanityttöilyä – Vuoden parhaat kirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s