9 parasta kirjaa lomalukemiseksi – kirjabloggaajat suosittelevat

Jos kaipaat lukemista joululomalle, tämä postaus on sinua varten. Pyysimme yhdeksää kirjabloggaajaa tai bookstagrammaajaa suosittelemaan lomalukemista ja he kirjoittivat meille suosituksia ja perusteluja kokonaisen postauksen verran. Enjoy!

bibobook_bloggaajatsuosittelee1

Ane Riel: Pihka
”Mun suosittelema kirja on hieman erilainen joulukirja. Pihka toki liittyy jouluun, sillä jouluaattoaamuna isä tukehduttaa isoäidin. Kertojana on nuori, noin 7-vuotias Liv, joka on hyvin naiivi ja rakastava isäänsä kohtaan. Isä on juro ja hiljainen puuseppä, joka hamstraa kotinsa täyteen tavaraa ja äiti niin lihava, ettei pääse enää sängystä ylös. Kirjan henkilöt pyrkivät alunperin hyvään, mutta päätyvät kumminkin hyvin epätoivoisiin tekoihin. Kokonaisuudessaan voisin kuvailla kirjaa kahdella sanalla: kaunis ja kammottava.”
– Anna, @lookingthroughpages

Sarah Andersen: Aikuisuus on myytti
”Sarah Andersenin superhauska sarjakuvateos Aikuisuus on myytti sopii kaikille meille, jotka eivät aina jaksa olla niin aikuisia, vaan lukevat mieluummin kirjaa kotona peiton alla. Sarjakuvan päähenkilö, myös nimeltään Sarah, muun muassa pelkää collegesta valmistumista, inhoaa verkostoitumista ja vaalii säärikarvojaan. Nauroin tätä lukiessa muutaman kerran ääneen ja samaistuin kovasta aika monta kertaa. Teos on myös nopealukuinen, joten jos sulla on vuoden viimeisinä viikkoina jokin lukuhaaste kesken, kokeile tätä!”
– Anniina, @anniinasbooks

Lauri Mäkinen: 50/50
50/50 on oivallinen lukupaketti, jossa on historiaa, koskettavia ja kylmääviä ihmiskohtaloita, jännitystä ja ajattelemisen aihetta pidemmänkin lukutuokion evääksi. Bonuksena upea kansi! Romaanin pidempi esittely löytyy blogistani.”
– Kirsi, Kirsin kirjanurkka

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens
”Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens on ihana rakkaustarina. Romanttisen rakkauden lisäksi se kertoo rakkaudesta perheeseen, ystäviin ja omaan itseen. Kirja on vuoden 2017 suosikkini ja halusin lukea sen heti uudelleen, kun pääsin viimeisin sivun loppuun – mitä ei tapahdu kovinkaan usein, jos koskaan Pottereita lukuunottamatta. Kirja sopii kaikille lukijoille 13 ikävuodesta eteenpäin ja aikuinenkin saa tästä irti paljon. Suosittelenkin siis rohkeasti tarttumaan tähän, joskin varoitan: teos saattaa herättää suuren Oreo-keksien himon.”
– Niina, Yöpöydän kirjat

Diane Setterfield: Kolmastoista kertomus
Diane Setterfieldin esikoisteos on hurmaava mysteeri, jossa vanhojen kirjojen ystävä Margaret Lea kutsutaan kirjoittamaan vanhan kirjailijan, Vida Winterin elämäkerta. Tähän asti kirjailija on selittänyt toimittajille kaksitoista erilaista tarinaa elämänkulustaan, mutta nyt hän haluaa tehdä tilin menneestä ja kertoa tarinansa vielä kerran. Margaretin tehtäväksi jääkin selvittää, mitä todella tapahtui. Kasassa ovat kaikki hyvän joululomakirjan ainekset: omaperäinen henkilökavalkadi, melankolisen kauniisti kirjoitettu juoni sekä otteessaan pitävä, vanhan ajan henkeä huokuva tarina. Kirja sopii lomalukemiseksi jokaiselle, joka pitää Humisevasta Harjusta tai Kotiopettajattaren romaanista. Se sopii myös salaisuuksien ystäville sekä niille, joiden mielestä kirjat ihmisistä, jotka rakastavat kirjoja, ovat vallan viehättäviä.
– Ulla, @tarinannuppuja

Margaert Mitchell: Tuulen viemää
”Minulla on joululomakirjalle muutama tärkeä kriteeri: Ensinnäkin, kirjan pitää olla tarpeeksi paksu, jotta sen kanssa selviää joulunpyhien yli. Toiseksi hyvä joulukirja on myös koukuttava ja tempaisee mukaansa. En tiedä mikä siinä on, mutta minusta joululoma ja historialliset teokset sopivat yhteen kuin glögi ja piparit. Kaikki nämä hyvän joululomakirjan kriteerit täyttää Margaret Mitchellin Tuulen viemää, joka sijoittuu Yhdysvaltojen sisällissodan tiimellykseen. Maineestaan huolimatta teoksessa on jopa enemmän sotakuvausta kuin varsinaista romantiikkaa, joten rakkausromaanejakin kaihtavat uskaltavat tarttua tähän teokseen. Koska Tuulen viemää on eräitä länsimaisen kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, jokainen kirjallisuusharrastaja voi ruksia tämän pois lukulistoiltaan hyvillä mielin. Varoituksen sananen kuitenkin herkimmille: teos sisältää melkoisen määrän rasismia, mikä ymmärrettävästi saattaa alkaa ahdistaa. Siksi suosittelenkin teosta lähinnä sen mehevien henkilöhahmojen takia – Scarlett O’Hara on raivostuttava sankaritar ja Rhett Butler karismaattinen ja ihana sankari. Heidän rakkaustarinansa ei ole ihan tavanomaisimmasta päästä ja teoksen loppuratkaisu jää mukavan avoimeksi. Kirjan vajaat 900 sivua takaavat myös sen, ettei se lopu jo heti aattona kesken.”
– Essi, Sivullinen

Mika Waltari: Komisario Palmu
”Tietotyöläinenkin saa lukuhimonsa tyydytettyä ja samalla säästettyä väsyneitä silmiään tarttumalla äänikirjaan. Joululoman dekkariksi sopii vaikka leppoisa Komisario Palmu.”
– Minna, Ja Kaikkea Muuta

Cheryl Strayed: Villi Vaellus
”Suositukseni joululoman lukupinoon on Cheryl Strayedin Villi Vaellus (alkup. Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail, suomeksi julkaissut Like, 2013). Omaelämäkerrallisessa teoksessa 26-vuotias Cheryl tekee suuren elämänkriisin ha käsittelemättömän surun keskellä impulsiivisen päätöksen lähteä sadaksi päiväksi vaeltamaan USA:n halkovalle Pacific Crest Trailille. Vailla aiempaa kokemusta vaeltamisesta matkaan mahtuu rajua fyysisten rajojen kohtaamista, henkisistä puhumattakaan. Villi vaellus ei ole varsinainen vaelluskirja, vaikka se ainakin itselläni herätti kipinän eräpirjoiluun. 😉 Syväluotaavien teemojensa vuoksi se ei myöskään aivan istu pehmoisan lomaluettavan genreen. Ajattelen kirjan kuitenkin sopivan hyvin luettavaksi vuoden viimeisinä päivinä, koska tarina imee mukaansa, ja sitä lukiessa menneen reflektointi tapahtuu kuin huomaamatta. Suurten valaistumisten sijaan kirja tarjoaa lohdullista viisautta siitä, kuinka oman elämähistorian haastavinkien tapahtumien kanssa voi hiljalleen tulla sinuiksi.”
– Mira, @ireadlikephoeberuns

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
”Mun kirjasuositus joululomalle on Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki. Kauniisti kirjoitettu fantasiakirja sopiii niille kaunokirjallisuuden lukijoille, jotka eivät juurikaan fantasiaa lue sekä niille fantasian lukijoille, jotka haluavat kokeilla siipiään vähän lyyrisemmän tekstin parissa. Kirjan teemoina ovat muun muassa ihmisten eriarvoisuus ja luokittelu, omatunto ja moraali toimia epävakaissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Tämä tekeekin siitä edelleen ajankohtaisen kirjan. Kudottujen kujien kaupunki on yksi lempikirjoistani ja mukavan pituinen, se sopii lyhyemmällekin joululomalle. Teemojensa ja kauniin kielensä takia toivoisin sen päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin.”
– Katri, Bookishteaparty

Idea tämän postauksen takana oli levittää joulumieltä kirjasuositusten muodossa. Haluamme kiittää kaikkia näitä ihania bloggaajia ja bookstagrammajia, jotka antoivat meille suosituksia jaettavaksi eteenpäin ja innostuivat tämän postauksen ideasta. Toivottavasti löysit tästä listasta luettavaa lomalle ja ehdit vielä kirjastoon hakemaan teokset itsellesi!

7 thoughts on “9 parasta kirjaa lomalukemiseksi – kirjabloggaajat suosittelevat

  1. Hauskaa, että Mira suositteli Cheryl Strayedin kirjaa. Luin sen nimittäin itse viime vuoden joulunpyhinä ja sekin täyttää hyvän lomakirjan kriteerit. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s