10 asiaa, jotka opimme bloggaamisesta viime vuonna – ja halusimme jakaa

Vuosi 2017 oli blogillemme erityisen tärkeä. Se oli ensimmäinen täysi kalenterivuosi kun blogi oli toiminnassa, ja pääsimme tarkastelemaan kokonaista toimintavuotta kerrallaan. Kasvoimme hurjasti: Vuoden alkupuoliskolla kuukausittaisia sivunäyttöjä oli keskimäärin 280, kun taas lokakuusta eteenpäin olemme pysyneet tasaisesti noin 1000 sivunäytön kohdilla. Postausten määräkin kasvoi vuoden loppua kohden tuntuvasti. Kun vielä alkuvuoden ja kesän aikana julkaisimme 4–6 kertaa kuukaudessa eli noin kerran viikossa ja joskus useammin, ilmestyi blogissa lokakuussa 18 postausta, marraskuussa 16 ja joulukuussa huimat 21. (Joulukuun aikana sivunäyttöjäkin oli yli 1400 ja yksittäisiä kävijöitä yli 900.)

Julkaisimme viime vuonna yhteensä 99 postausta, joihin tuli 221 kommenttia. Luetuin postauksemme oli Dan Brownin vierailua Helsingin Kirjamessuilla käsitellyt teksti, jonka Laura kirjoitti ja molemmat kuvasivat. Postaus on luetuin todennäköisesti siksi, että se jaettiin Brownin virallisella Facebook-sivulla heti messuesiintymisen jälkeisenä päivänä. (Ja me fangirlattiin tietokoneidemme ääressä ihan täysillä!!) Toisella paikalla kiikkuu arvio Otto Grundströmin Tähtiotsa -runoteoksesta ja kolmantena Ullan vieraspostaus bookstagramista. Arvio Tähtiotsasta on kirjoitettu jo marraskuussa 2016, mutta suosio johtunee kirjan harvinaisuudesta ja siitä, että kun googlaa ”otto grundström tähtiotsa”, on Lauran kirjoittama teksti hakutulosten kärkipäässä.

Takana on siis huikea kasvamisen vuosi ja sen aikana opittuja läksyjä on ollut monia. Tässä niistä kymmenen tärkeintä!

10 vinkkiä bloggaamiseen (2)

1. Postaustahdilla on väliä…
Jo tämän tekstin alussa kuvaillut tilastotkin sen osoittavat. Kun julkaisimme postauksen joka tiistai, kävi blogissa kuukaudessa vajaat 300 silmäparia. Kun julkaisimme joulukuussa lähes joka päivä, oli sivulatauksia jo yli tuhat enemmän ja yksittäisiä kävijöitä yli 900. Tästä eteenpäin postaamme joka tiistai, torstai ja lauantai, sekä lisäksi satunnaisesti sunnuntaisin.

2. … mutta sisällöllä on väliä vielä sitäkin enemmän
Vuoden suosituimmat postaukset sen sijaan osoittavat, että tilausta on arvioiden lisäksi muullekin kirja-aiheiselle sisällölle. Edellä mainittujen kolmen suosituimman postauksen lisäksi kymmenen luetuimmat kärjessä on teatteriarviot Masennuskomediasta ja Spring Awakeningistä, synttäriviikon arvontapostaus ja joululoman kirjavinkit. Lisäksi luettuja olivat arviot Paperi T:n Post Alfasta, Heikki Hietalan Hotelli Tulagista ja John Greenin Kilpikonnan kuorella -teoksesta.

3. Yksi hyvä jako voi tehdä postauksesta tähden
Moni viime vuoden luetuimmista postauksista on kerännyt mukavia katsomiskertoja sen ansiosta, että normaalien some-jakojemme lisäksi myös muut ovat pitäneet tekstiä vinkkaamisen arvoisena. Masennuskomedian ja Yksi iso pitkä rakkaus Tabermannilla, kiitos -näytelmien arvioihin linkattiin suoraan teattereiden sivuilla (suuria hurraa-huutoja tähän!), mikä on tuonut mukavasti liikennettä sivullemme. Lisäksi esimerkiksi Hotelli Tulagi ja Spring Awakening on huomioitu muillakin alustoilla, joiden kautta olemme saaneet uusia lukijoita. Emme ole erikseen mainostaneet kirjoituksiamme näille tahoille, joten kasvaneet kävijämäärät ovat aina olleet ilahduttavia yllätyksiä.

4. Monipuolisuus kannattaa
Teimme viime vuonna tavallisten arvioiden ja tekstipohjaisten aihepostausten lisäksi videoita ja yhden podcast-sarjan. Näistäkin kirjablogien puolella hieman harvinaisemmista formaateista on tullut mukavasti positiivista palautetta ja aiomme tehdä niitä lisää tämän vuoden aikana.

5. Kuvat ovat blogin a ja o
Meitä on kehuttu useaan otteeseen postaustemme kuvituksesta. Emme koskaan käytä kustantajan sivuilta tai googlesta napattuja teosten kansikuvia arvioissamme, vaan kuvaamme kirjat itse. Joissakin aihepostauksissa olemme näiden puolentoista vuoden aikana käyttäneet kuvituskuvia joko Unsplashista tai Death to the Stock Photosta. Näidenkin käyttö on harvinaista ja yritämme käyttää niitä ainoastaan hädän sattuessa (eli silloin kun aikataulu ja Suomen talven pimeys yllättävät). Jatkamme valokuvaamisen harjoittelua siis tulevanakin vuonna.

10 vinkkiä bloggaamiseen (1)

6. Kirjabloggaajien yhteisö on täynnä ihania ihmisiä
Loppuvuotta kohden postauksiin tulleiden kommenttien määrät alkoivat kasvaa ja sekös meitä ilahdutti. Olimme itsekin alkaneet panostaa enemmän muiden blogien aktiiviseen kommentointiin ja keskusteluiden käymiseen myös esimerkiksi Instagramissa, ja oli mukavaa nähdä, että meidänkin tekstimme herättivät lukijoissa ajatuksia. Kirjablogien ympärille muodostunut yhteisö todisti voimansa, kun pyysimme yhdeksää bloggaajaa tai bookstagrammaajaa suosittelemaan joululomalukemista Bibobookin lukijoille. Lisäksi ihana Ulla on jo kolmesti kirjoittanut bookstagramista blogiimme.

7. Sisältö kannattaa suunnitella etukäteen
Aloimme käyttää kalenteria blogin sisällön suunnitteluun syyskuun alussa. Kirjasimme Google Driven to do -listapohjaan aina kumpi meistä postaa, mistä aiheesta ja milloin. Aiemmin olimme vain kirjoittaneet vuoroviikoin, mutta kalenteri mahdollisti sisällön suunnittelun etukäteen pitkällekin tulevaisuuteen ja blogin suuntaviivat hahmottuivat helpommin. Samalla sitä säästää omia hermojaan, kun on koko ajan kartalla siitä, onko seuraavalle postauspäivälle tosiaan julkaistavaa. Näin välttää viimeisen illan paniikkilukemiset ja valokuvaussessiot keltaisessa keinovalossa. Suosittelemme ehdottomasti kalenterin käyttämistä blogin tekemiseen, varsinkin jos tekijöitä on kaksi!

8. Hanki ajankohtaiset kirjat kirjastosta hyvissä ajoin
Jos haluat kirjoittaa jouluviikolla jouluteemaisista kirjoista, on aivan turha haaveilla hakevansa ne suosituimmat ja uusimmat kirjat kirjastosta vasta joulukuun puolivälissä. Joulukirjat kannattaa lainata viimeistään marraskuussa tai pitkille varauslistoille liittyä jopa vielä aikaisemmin. Sama koskee myös uutuuskirjoja. Etenkin Helsingissä varausjonot saattavat paisua yli tuhanteen ihmiseen, joten odotuslistalle kannattaa liittyä mahdollisimman aikaisin. Näin myös kirjaston varassa bloggaavien on mahdollista kirjoittaa uusistakin julkaisuista. Tiesitkö muuten, että voit usein varata kirjan jopa ennen sen julkaisua, kunhan kirjasto on lisännyt sen tiedot järjestelmiinsä?

9. Kun innostut omasta jutustasi, muutkin innostuvat
Olimme Helsingin Kirjamessujen jälkeen niin innoissamme blogista ja sisällön luomisesta, että se luultavasti näkyi ulospäinkin. Jostain maagisesta syystä lokakuusta lähtien asiat ovat rullanneet omalla painollaan eteenpäin varsin kauniisti eikä meidän innostuksemme ole laskenut. Kun oman työn näkee tuottavan hedelmää, tuppaa sitä innostumaan aina vain enemmän, mikä taas kantaa hedelmää – ja positiivinen kierre on valmis. Innostuminen kannattaa aina. (Ja lukeminen.)

10. Tyhmätkin ideat kannattaa sanoa ääneen – ne eivät ehkä olekaan tyhmiä
Joulukalenteria suunnitellessamme ideoimme neljä erilaista arvontaa jokaiselle adventtisunnuntaille. Halusimme jouluaatolle jotain spesiaalia ja mieleemme juolahti meidän molempien paljon käyttämä BookBeat. Alkuun idea kuulosti turhan rohkealta, sillä emme ajatelleet olevamme tarpeeksi isoja toimimaan sellaisen yhteistyökumppanin kanssa. Epäluulot todistettiin vääriksi, kun muutaman sähköpostin jälkeen BookBeat lahjoitti meille arvontaan kolmen kuukauden lahjakortin. Pelottavat ja uhkarohkeiltakin kuulostavat ideat kannattaa aina sanoa ääneen, sillä niistä voi vielä syntyä jotain hienoa.

Kiitos jokaiselle viime vuonna blogissamme vierailleelle, kommentteja jättäneille ja kannustavia viestejä somessa lähettäneille. Ilman teitä Bibbidi Bobbidi Bookin tekeminen ei tietenkään olisi yhtä hauskaa ja palkitsevaa, saati edes mahdollista!

9 thoughts on “10 asiaa, jotka opimme bloggaamisesta viime vuonna – ja halusimme jakaa

 1. Mielettömän hyviä pointteja! Teidän blogia on kyllä aina ilo lukea, tietää saavansa ajalleen vastinetta, jos näin voi sanoa. 🙂 Intoa ja onnea uuteen vuoteen!

  Tykkää

  1. Kiitos, ihana kuulla että muut vierailevat täällä yhtä innolla kuin me tuotamme tänne sisältöä! On myös jännä huomata, kuinka pienillä asioilla on valtava merkitys bloggaamisessa, ja näitä haluttiinkin jakaa muille. Iloa alkaneeseen vuoteen myös sulle!

   Tykkää

 2. Tosi hyviä pointteja, jotka niiiin pitävät paikkansa, se on tullut huomattua itsekin. Löysin bloginne vasta äskettäin (vai onko aika mennyt niin nopeasti että se vain tuntuu siltä?), mutta se on jo yksi lemppareistani. Monipuoliset juttunne ja sisältönne sekä kahden kirjoittajan näkökulmat ovat todella tervetulleita ja intonne välittyy ruudun toiselle puolelle asti. Onnea ensimmäisestä täydestä vuodesta ja tsemppiä ja iloa toiselle, vielä paremmalle!

  Tykkää

  1. Syksyn aikana myös sun blogi on noussut ehdottomasti mun yhdeksi suosikiksi! Tavallaan todella yksinkertaisiahan nuo meidänkin ymmärtämämme asiat ovat, mutta kun ne kerran tajuaa, lähtee innostus ihan uudella tavalla roihuamaan.

   Tykkää

 3. Kiitti kivasta blogista! Löysin tänne vasta hetki sitten, mutta vaikuttaa kiinnostavalta ja visuaalisesti hienolta! 🙂

  Pieni lisäehdotus vielä: Näin lukijana tykkäisin siitä, että sivupalkissa näkyisi kaikki postaukset listana vuoden ja kuukauden mukaan (esim. tuossa ”Categories”-valikon alla). Monissa blogeissa on tällainen, ja se helpottaa mukavasti vanhojen postausten selausta ja etsimistä, kun näkee otsikot suoraan kuukauden alta, eikä tarvitse selata erikseen etusivun kautta tai etsiä kategorioiden mukaan.

  Kiitos blogista sekä luku- ja kirjoitusintoa alkavalle vuodelle!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon kehuista! Toivottavasti palaat lukemaan blogiamme tulevaisuudessakin 🙂

   Ja kiitos palautteesta ulkoasun suhteen. Emme olleet aiemmin kokeneet Arkisto-työkalua tarpeelliseksi, kun blogilla oli ikää niin vähän, mutta nyt kun postauksia on kertynyt jo jonkin verran, voisi tuollaiselle tosiaan olla käyttöä. Teemme hieman tutkimusta ja muokkaamme ulkoasua käytettävämpään suuntaan.

   Mukavaa alkuvuotta myös sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s