Tilinteon aika: Näin suoriuduin vuoden 2019 lukuhaasteista

Rakastan lukutavoitteita. Rakastan niitä niin paljon, että haalin niitä eteeni niin monia, että en ehdi suorittaa kaikkia. Tänä vuonna suoritin onneksi suurimman osan tavoitteistani, ja olen sinut niidenkin haasteiden kanssa, jotka jäivät puolitiehen. Luettelin vuoden 2019 lukutavoitteeni tässä postauksessa. Käydään ne nyt kohta kerrallaan läpi.

Luen sata kirjaa. Tämä Goodreadsiin asettama tavoitteeni täyttyi muistaakseni jo marraskuussa, ja lopullinen saldoni oli 118 kirjaa. Olen tuosta lukemasta valtavan ylpeä, en ole varmaan koskaan lukenut niin paljon vuoden aikana. Asiaan vaikuttivat toki pitkät lomani sekä syksyllä kolme kuukautta jatkunut sairausloma. Kaikkiin vuonna 2019 lukemiini kirjoihin pääset tutustumaan tässä koontipostauksessa.

Kuuntelen ainakin 52 äänikirjaa ja Sinuhe egyptiläisen. Myöskään tämä lukutavoite ei tuottanut ongelmia, sillä kuuntelin viime vuonna yli 80 kirjaa. Jätin tavoitteen tarkoituksella varsin matalaksi, joten tiesin saavani sen helposti suoritettua tällä äänikirjatahdilla. Sinuhe egyptiläisen lukemisen jätin tuttuun tapaan joulukuulle, joskin ehdin kuunnella molemmat osat hyvissä ajoin ennen vuoden vaihtumista. Tuo kuuntelukokemus oli muuten erittäin kiinnostava, ja ajattelin kertoa siitä lisää täällä blogin puolella lähitulevaisuudessa.

Suoritan Helmet-lukuhaasteen sekä lukien että kuunnellen. Tämä oli jo toinen vuosi Helmet-lukuhaasteen parissa. Vuonna 2018 lukuhaasteen viimeisten kohtien suorittaminen venyi vuoden viimeisille hetkille, mutta tällä kertaa olin suhteellisen hyvissä ajoin liikkeellä. Äänikirjaversio valmistui jo syksyllä, itse lukemillani kirjoillasain haasteen läpi joulun välipäivinä. Hyvä minä!

Kirjamatka maailman ympäri. Asetin itselleni vuosi sitten tammikuussa yhden pidemmän tähtäimen lukuhaasteen. Haluan elämäni aikana tehdä kirjamatkan maailman ympäri eli lukea kirjan jokaisesta maailman maasta. Luen suurimmaksi osaksi kotimaista kirjallisuutta (ja siitä haluan pitää kiinni), mutta olisi mukavaa, että käännöskirjallisuus edustaisi muutakin kuin Ruotsia, Englantia ja Yhdysvaltoja. Hankaloitin haastetta vielä sen verran, että halusin myös kirjan sisällön liittyvän jotenkin sen edustamaan maahan. Siksi esimerkiksi fantasiamaailmaan sijoittuvat kirjat eivät nouse tälle listalle. Tosin joustan näiden sääntöjen kanssa suuntaan jos toiseenkin. Ei se ole niin vakavaa. Maailman valtioiden määrästä on hieman poikkeavia näkemyksiä, mutta käytän vuosi sitten nappaamaani lukua 195. Nyt tilanne on 11/195. En erityisesti keskittynyt etsimää eri maita edustavia kirjoja, joten näin ensimmäisenä suoritusvuonna maita sateli listalle kuin itsestään. Kaikki tutuimmat maat ovat edustettuina, mutta paljon helppoja maita on vielä raksittamatta.

 • Suomi (Minna Canth: Köyhää kansaa)
 • Iso-Britannia (J. K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi)
 • Ruotsi (Camilla Läckberg: Pahanilmanlintu)
 • Yhdysvallat (Elizabeth Acevedo: Runoilija X)
 • Kanada (Elise Gravel: Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta)
 • Norja (Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei)
 • Argentiina (Augustina Bazteriica: Rotukarja)
 • Saksa (Kerstin Gier: Pilvilinna)
 • Irlanti (Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken)
 • Japani (Troll: Mestarietsivä Peppunen – Kuuttoman yön jättiläinen
 • Islanti (Halldór Laxness: Salka Valka)

hyllynlämmittäjät (1)

Luen hyllynlämmittäjiäni. Olen valtavan huono lukemaan oman hyllyni helmiä, joten listasin tietysti myös vuodeksi 2019 kaksitoista hyllynlämmittäjää, jotka yritin lukea. Tai yritin ja yritin, hieman laihaksihan tuo tulos jäi. Aloitin vahvasti lukemalla kahdestatoista kirjasta kaksi heti alkuvuodesta, mutta sitten vauhti tyssäsi. Kolmannen kirjan sain luettua vasta joulukuussa ja siihen se sitten jäi. Suoritus oli kuitenkin parempi kuin vuonna 2018, jolloin sain luettua hyllynlämmittäjistäni vain yhden kirjan.

Camilla Läckberg: Pahanilmanluntu
Marjo Vilkko: Vilpitön sydän
Ilari Aalto & Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen
Lou Drofenik: The Reluctant Healer
Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia
Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Diana Gabaldon: Muukalainen
Marianna Kurtto: Tristania
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Khairy Shalaby: Time-Travels of the Man Who Sold Pickles and Sweets
Lewis Carrol: Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaassa

allekirjoituslaura

Miten sinun viime vuoden lukutavoitteesi onnistuivat?

2 thoughts on “Tilinteon aika: Näin suoriuduin vuoden 2019 lukuhaasteista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s