Lukutavoitteeni vuodelle 2019 – Hyllynlämmittäjät, Helmet-lukuhaaste ja Kirjamatka maailman ympäri

Kirjavuosi 2019 on pyörähtänyt oikein mukavasti käyntiin, sillä voin kertoa lukeneeni jo useamman teoksen ja vuoden ensimmäinen tapaus sattui vielä olemaan viiden tähden teos! Ennätyksellisen (tämä, tämä, tämä) viime vuoden jälkeen on hyvä vähän päivittää lukutavoitteita. Ne toimikoon minulle ohjenuorina, joita seuraan niin hyvin kuin pystyn. Liikaa paineita en halua kuitenkaan niistä ottaa.

Luen 100 kirjaa. Viime vuonna luin 112 kirjaa, ja koska lasken mukaan niin lastenkirjat kuin sarjakuvatkin, en näe mitään syytä sille, että en tätä rajapyykkiä saavuttaisi. Tämä on myös virallinen tavoitteeni Goodreadsissa.

Kuuntelen ainakin 52 äänikirjaa ja Sinuhe egyptiläisen. Viime vuonna tavoitteeni oli kuunnella sata äänikirjaa, mutta jäin kahdeksan kirjan päähän maaliviivasta. Tänä vuonna tarkoitukseni onkin määrän sijaan keskittyä tiettyihin kirjoihin. Haluan kuunnella Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen ja myös Täällä Pohjantähden alla kiinnostaisi, mutta sitä en uskalla lisätä viralliseksi tavoitteekseni.

Suoritan Helmet-lukuhaasteen sekä lukien että kuunnellen. Tänäkin vuonna aion suorittaa Helmet-lukuhaasteen tuplana eli sekä itse lukemillani printti- ja e-kirjoilla että kuuntelemillani äänikirjoilla. Haasteet ovat lähteneet jo mukavasti liikkeelle, sillä lukien olen suorittanut kaksi kohtaa (2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä, 15. Kirjassa käsitellään jotain tabua) ja äänikirjoilla kolme kohtaa (17. Kirjassa on kaksoset, 28. Kirjan kannessa on kuu, 29. Kirjassa nähdään unia).

Kirjamatka maailman ympäri. Viime vuoden Helmet-lukuhaaste sai minut tarkastelemaan sitä, mistä lukemani kirjat ovat kotoisin – kirjaimellisesti. Luen suurimmaksi osaksi kotimaista kirjallisuutta, eikä minulla ole tarvetta muuttaa tuota asiaa, mutta toivoisin lukevani ulkomaisia kirjoja muualtakin kuin Ruotsista, Yhdysvalloista ja Englannista. Niinpä aloitan henkilökohtaisen Kirjamatka maailman ympäri -haasteeni, jossa on tarkoitus lukea kirja jokaisesta maailman valtiosta. Olen vielä sen verran tiukkapipoinen, että haluan kirjailijan olevan kyseisestä maasta kotoisin (tämän määritelmän vaikeuteen menemättä) ja että kirja käsittelee tuota valtiota jollain tavalla. Tällä hetkellä olen haasteessa vaiheessa 2/195, joten lienee selvää, että projektista on tulossa hyvin pitkä. Ehkä joskus vuosien päästä, kun alan lähestyä maaliviivaa, on tuo valtioiden määräkin toinen, se kun tuntuu jatkuvasti hieman elävän.

Luen hyllynlämmittäjiäni. Osallistuin myös viime vuonna Hyllynlämmittäjät-haasteeseen, mutta valitsemistani kahdestatoista kirjasta luin vain yhden. Toisaalta tietoinen yrityskään ei ollut kummoinen. Toivottavasti tänä vuonna pääsen vähän pidemmälle näiden kahdentoista kirjan kanssa. Esittelen teokset oheisessa videossa, jossa pohdiskelen myös sitä miksi juuri nämä kirjat ovat jääneet vain lämmittämään hyllyäni. Ja tässä ne ovat, hyllynlämmittäjät vuosimallia 2019:

Camilla Läckeberg: Kivenhakkaaja
Marjo Vilkko: Vilpitön sydän
Ilari Aalto & Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen
Lou Drofenik: The Reluctant Healer
Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia
Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Diana Gabaldon: Muukalainen
Marianna Kurtto: Tristania
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Khairy Shalaby: Time-Travels of the Man Who Sold Pickles and Sweets
Lewis Carrol: Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaassa

allekirjoituslaura

Onko sinulla lukutavoitteita tälle vuodelle? Kuulostavatko minun tavoitteeni aivan kaistapäisiltä?

14 thoughts on “Lukutavoitteeni vuodelle 2019 – Hyllynlämmittäjät, Helmet-lukuhaaste ja Kirjamatka maailman ympäri

 1. Hyllynlämmittäjiin minäki aion osallistua. Ja tein mun kirjablogiin pienen 12 kohdan lukuhaasteen tälle vuodelle. Ja Goodreadsiin laitoin lukutavoitteeksi 100 kirjaa, koska mää luin 114 kirjaa viime vuonna. Ja mukana ei oo e-kirjoja eikä äänikirjoja ollenkaan.

  Tykkää

  1. Mulla on tapana tilastoida äänikirjat erikseen, mutta ne muutamat e-kirjat jotka luen laitan samaan listaan printtikirjojen kanssa koska lukusuoritus on kuitenkin samanlainen. Olen vilkuillut syrjäsilmällä myös muutamia muita lukuhaasteita, mutta en halua kehittää itselleni haasteähkyä, joten keskityn tänä vuonna näihin. Ellen sitten jossain kohtaa hyppää mukaan johonkin pienitöiseen haasteeseen.

   Tykkää

   1. Mää en oo saanu luettua vielä yhtään e-kirjaa tai kuunneltua yhtään äänikirjaa. Tai oon mää aikuisena pari äänikirjaa kuunnellu cd:ltä, mutta siitä on aikaa lähemmäs 10v. 😀 En tiiä milloin edes yritän nykyaikaistua e-kirjallisuuden puolella.

    Tykkää

   2. Mulle e-kirjat on tosi hankalia, koska arkikäytössä ne ei tuo tarpeeksi ylimääräisiä etuja printtikirjoihin nähden. Ovathan ne toki kevyempiä ja helpompia pidellä, mutta rakastan silti paperisia sivuja. Tulevalle parin viikon reissulle täytyy varmaan ladata tabletille luettavaa ja vain hyväksyä kohtaloni. Äänikirjat taas tulivat täyttämään tarvetta, jota ei aiemmin ollut. Ne kuuluvat niihin hetkiin, jotka ennen olivat vain tylsää pakertamista ilman kiinnostavaa tekemistä. E-kirjojen lukeminen on puolestaan aina pois printtikirjan lukemisesta.

    Ja eihän kaikkien tarvitse kaikkia formaatteja omakseen ottaa! Lukee sillä tavoin kuin parhaalta tuntuu ja itselle sopii.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s