Edessä on helppojen haasteiden vuosi: Tässä ovat lukutavoitteeni vuosimallia 2020

Kertasin eilen, kuinka hyvin suoriuduin viime vuoden lukuhaasteista, joten loogisesti nyt on aika asettaa itselleni uusia lukutavoitteita vuodelle 2020. Huomaan motivoituvani todella paljon lukuhaasteista, ja ne myös monipuolistavat lukemistoani. Tällä kertaa haasteeni ovat vanhoja tuttuja eikä mukana ole ylitsepääsemättömän vaikeita tavoitteita. Saanko siis esitellä: tässä ovat lukuhaasteeni vuosimallia 2020.

Luen sata kirjaa. Asetin Goodreadsin lukutavoitteekseni jo toista vuotta putkeen sata kirjaa, vaikka olen jo kahtena vuonna rikkonut tuon tavoitteen kirkkaasti. En halua kuitenkaan lähteä hilaamaan lukutavoitetta ylemmäksi, sillä satanen on mukavan pyöreä luku ja ihan riittävästi luettuja kirjoja vuodelle. Menee yli jos on mennäkseen, mutta tämän haasteen takia en halua yöuniani menettää. Haaveeni on myös lukea uudelleen kaikki Harry Potterit.

Kuuntelen 50 äänikirjaa. Yllätyn aina itsekin, että vakavasta äänikirjamaniasta huolimatta kuuntelen määrällisesti vähemmän äänikirjoja kuin luen kirjoja itse. 50 kirjaa on helppo tavoite, etenkin jos kuuntelutahtini säilyy samana kuin tähän saakka. En kuitenkaan halua tässäkään tapauksessa lähteä nostamaan rimaa liian korkealle, vaan lähinnä katselen kuinka paljon tässä ehdin kirjoja kuunnella. Olisin halunnut lisätä tähän kohtaan vielä jonkin erityisen kirjan kuuntelemisen lisätavoitteeksi samaan tapaan kuin tein viime vuonna Sinuhen kanssa. En kuitenkaan keksinyt sopivaa kirjaa, vaikka Täällä Pohjantähden alla kävikin mielessä. En kuitenkaan halunnut ottaa peräkkäin tavoitteekseni kahta kirjallisuuskaanonissa tukevasti pönöttävää mieskirjailijan tiiliskiviteosta. Jotenkin se olisi tuntunut vähän tunkkaiselta. Eli kuuntelen tänä vuonna juuri sitä mitä huvittaa.

Helmet-lukuhaaste tuplana. Kolmas vuosi Helmet-lukuhaasteen parissa on nyt käynnissä. Tuttuun tapaan haluan suorittaa haasteen tuplana eli kertaalleen itse lukemillani kirjoilla ja toisen kerran kuuntelemillani äänikirjoilla. Edellisinä vuosina olen saanut suorituskohtia täytettyä lähes jokaisella lukemallani kirjalla aina kesään saakka, mutta sen jälkeen jäljelle on jäänyt enää hankalammin täytettäviä kohtia. Tänä vuonna haluaisin saada nämä haasteet hyvissä ajoin suoritettua, joten aion tuon kriittisen pisteen saavutettuani täsmälukea kirjoja puuttuviin haastekohtiin. Esimerkiksi kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja jää minulta aina aivan viimeiseksi suoritettavaksi, joten sen kohdan kanssa haluan olla tänä vuonna hyvissä ajoin liikkeellä. Haastekohdat vaikuttavat muuten todella kiinnostavilta, joskin orientoituminen täysin uuteen haastelistaan tuntuu tällä hetkellä hieman hitaalta.

Kirjamatka maailman ympäri. Kirjallinen maailmanvalloitukseni on tähän mennessä kiertänyt yhdentoista maan halki. Tavoitteeni on siis pitkällä tähtäimellä lukea kirja jokaisesta maailman maasta. Helpoimmat maat tulivat suoritetuksi ensimmäisen vuoden aikana, joten nyt minun täytyy kiinnittää huomiota kirjojen alkuperämaihin paljon tarkemmin. Euroopasta löytyy vielä helppoja suoritusmaita enkä viime vuonna lukenut yhtään kirjaa Afrikasta. Haaste ei ole siis vielä kovin hankalassa vaiheessa, joskin se vaatii minulta tarkkaavaisuutta kirjavalintojen suhteen.

IMG_6487

Hyllynlämmittäjät-haaste. Kokosin jo kolmatta kertaa kahdentoista kirjan listan oman hyllyni lukemattomista helmistä. Naurettavaa on se, että kaksi näistä kirjoista on ollut listallani kaikkina kolmena vuonna. Olen todella huono lukemaan oman hyllyni kirjoja, sillä olen varaillut uutuuskirjoja kirjastosta niin ahkerasti, että niissä riittää lukemista vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Tänä vuonna haluan kuitenkin ihan tosissani skarpata oman kotikirjastoni käytössä. Ja totisesti aion lukea nuo kaksi ikuisuushyllynlämmittäjääni! Listalla on muutamia muitakin tuttuja kirjoja viime vuoden listalta, mutta jonkin verran päätin uudistaa kirjakattausta. Esittelen hyllynlämmittäjäni Youtube-kanavamme uusimmalla videolla, jonka linkkaan tämän postauksen loppuun. Kannattaa katsoa myös se!

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Ilari Aalto & Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen
Marianna Kurtto: Tristania
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Christine Riccio: Again But Better
Maria Semple: Missä olet, Bernadette?
Kim Thúy: Ru
J. K. Rowling & Jim Kay: Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Viimeinen vartija
Federica Brunini: The Blonde Formula
Robert Galbraith: Käen kutsu

allekirjoituslaura

Mitä lukutavoitteita sinulla on tälle vuodelle?

8 thoughts on “Edessä on helppojen haasteiden vuosi: Tässä ovat lukutavoitteeni vuosimallia 2020

  1. Mulla on kans 100 kirjaa ja hyllynlämmittäjät jatkuu samoilla kirjoilla. Jatkan myös oman kirjablogini viime vuoden pienoislukuhaastetta, ku sain vaan puolet siitä suoritettua. Uutena otin saamelaisen lukuhaasteen, joka löytyy Neeta Inarin blogista.

    Tykkää

    1. Tuo saamelainen lukuhaaste alkoi kiinnostaa minuakin, mutta en uskaltanut ruuhkauttaa omia lukusuunnitelmia enää yhtään enempää 😀 Ylipäänsä haluaisin kyllä lukea enemmän saamelaisten kirjailijoiden tuotantoa ja muutama kirja mulla on jo valmiiksi mielessä. Helmet-lukuhaasteessakin taisi olla tähän liittyvä kohta, jota odotan innoissani.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s