Kolme self help -opasta, jotka jokaisen työelämässä olevan kannattaa lukea

Muistatteko vielä sen vaiheen, kun luin aktiivisesti self help -kirjallisuutta ja kirjoitin siitä tänne blogiinkin tasaisin väliajoin? Kirjoitin tuolloin muun muassa yhden blogimme luetuimmista postauksista ”Viisi self help -kirjaa, jotka ovat oikeasti muuttaneet elämääni”, jota klikataan ja luetaan yhä paljon. Toinen paljon klikkejä saanut on arvioni Mark Mansonin The Subtle Art of Not Giving a F*ck -teoksesta.

Näistä lukukokemuksista on kuitenkin jo jonkin aikaa ja olen herännyt huomaamaan monia ongelmia noissa alun perin suosittelemissani teoksissa. Suuri vaikutus on varmasti ollut omien opintojen saattaminen loppuun ja tohtoriohjelman aloittaminen. Olen tullut varsin herkäksi ns. bullshitille ja sellaiselle ”jos ajattelet, että pystyt, niin sitten pystyt” -tyyppiselle sonnalle. Tältä listalta ei siis löydy pikavinkkejä onnelliseen (työ)elämään, vaan pikemminkin syvällisempää pohdittavaa omaan itseen liittyen.

Jokainen tämän listan suosituksista liittyy jollakin tavalla työelämään, mutta jokaisesta löytyy myös tavalliseen elämiseen liittyvää asiaa ja apua. Erityisen sopivia suositukset ovat kaltaiselleni suorittamiseen ja jopa perfektionismiin taipuvaiselle tyypille, jolle paljon tekeminen ja aikaansaaminen ovat aina olleet tärkeitä – mutta sitten huomaa, että jossain vaiheessa alkaa väsyttää. Lisäksi kaikki kolme teosta antavat ehdottomasti avaimia parempaan minä-suhteeseen ja myötätuntoisempaan asenteeseen itseä kohtaan. Hypätäänpä sitten suositusten pariin!

1. Aurora Airaskorpi: Riittävän hyvä: Selviytymisopas työelämään
Aurora Airaskorven Riittävän hyvästä tuli muutamien ystävieni kesken pienoinen ilmiö. Airaskorven pohdinnat siitä, mikä on työelämässä ja ylipäätään elämässä riittävää osuivat monella niin sanotusti hermoon ja resonoivat oman elämäntilanteen kanssa. Airaskorpi kuvailee itse olevansa juuri sitä suorittajatyyppiä, joka tekee aina vain enemmän, kunnes huomaa uupuvansa. Jos sinäkin siis teet aina 110 prosenttia ja huomaat kenties uupuvasi siksi, tämä kirja opettaa, miten 80 prosenttisellakin panoksella joskus selviää. Keskustelimme Lauran kanssa kirjasta pidemmin viime kuussa, löydät tuon tekstin täältä.

2. Sanna Leino: Stressitohtori: Enemmän itsetuntemusta, vähemmän stressiä
Sanna Leinon Stressitohtori on uutuusteos, josta olen nähnyt yllättävän vähän puhetta kirjasomen puolella. Leino tarkastelee stressiä erityisesti personaallisuuden näkökulmasta ja antaa paljon vinkkejä siihen, miten omaa stressiään voi säädellä ja jännitystiloja helpottaa. Tekstin puolesta kirja kaipaisi hieman elävyyttä, mutta toisaalta asia on painavaa ja toimintaohjeet jokaisen helppoja pistää todeksi. Ilmiö on selkeästi sama kuin Airaskorven Riittävän hyvässä: Leino käsittelee työelämän ja yksilökeskeisyyden kuormittavuutta, mutta kuvaa sitä eri termien kautta.

3. Emilia Kujala: Tunteella. Häpeä
Emilia Kujalan Tunteella. Häpeä -teos on Otavan tämän kevään uutuus ja se julkaistiin suoraan äänikirjana. Otsikkonsa mukaisesti teos käsittelee häpeän tuntemista, sen syitä ja seurauksia. Lähtökohtana teoksessa on se, että häpeä voi olla monien mielenterveyden ongelmien syy, eikä vain niiden seuraus. Myös tässä teoksessa toistuvat kahden ensimmäisen teoksen teemat, sillä häpeää käsitellään muun muassa suhteessa riittämättömyyteen, perfektionismiin ja uupumukseen. Kujala lukee itse oman tekstinsä ja lukujen välissä olevat harjoitukset on kerrankin tehty formaattiin sopiviksi: jotkut niisät pystyy hyvin tekemään esimerkiksi työmatkalla, toisiin tarvitsee kenties hieman aikaa ja tilaa keskittyä. Kuuntelin kirjan itse BookBeatista, mutta sen saa ostettua myös e-kirjana ilmeisesti Suomalaisen kirjakaupan kautta.

Oletko lukenut jonkun vaikuttavan self help -oppaan viime aikoina tai millaisia ajatuksia tämän listan oppaat sinussa herättivät? Jutellaan vaikka Instagramissa!

allekirjoitusminna

p.s. Näin etätyön aikakaudella suosittelen vielä tätä New York Timesin artikkelia, jolla on minusta hyvä sanoma: karanteenissa oleminen ei tarkoita sitä, että nyt pitäisi suorittaa yhtää sen enempää kuin tavallisessakaan elämässä.

One thought on “Kolme self help -opasta, jotka jokaisen työelämässä olevan kannattaa lukea

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s