Kattava opas raskauteen, synnytykseen ja ekoihin viikkoihin – Marie Louise: The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond

Jos perheenlisäysuutiset olivat menneet ohi, niin kerroin taannoin Instagramissa, että minulle ja puolisolleni on tulossa vauva. Ollaan täällä oltu onnesta soikeina viime kesästä saakka ja nyt alkaa olla niin sanotusti jännimmät hetket käsillä, sillä laskettu aika koittaa huhtikuun puolivälissä. Raskausaika ja tuleva synnytys ovat tietysti tuoneet mukanaan aivan järjettömän tiedontarpeen ja olen itse kokenut, että mitä paremmin olen perillä esimerkiksi synnytyksen kulusta ja kivunlievitysmenetelmistä, sitä pelottomammin voin sitten lopulta mennä synnyttämään. Siksi olen ahminut kaikenlaista raskauteen, synnytykseen ja äitiyteen liittyvää kirjallisuutta viime aikoina ja ajattelin vielä koostaa niistä erikseen ihan lukulistankin tänne blogiin.

Brittiläisen kätilön Marie Louisen teos The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond (Vermilion, 2020) oli satunnainen bongaus muistaakseni kirjaston järjestelmistä, kun etsin ylipäätään näihin aiheisiin liittyvää luettavaa. Oli ilahduttavaa huomata, että aiheesta on julkaistu opaskirja ihan viime vuonna, kun viime aikoina on tuntunut, että painettuja kirjoja raskaudesta ja synnytyksestä on vaikeaa löytää tuoreena – kaikki on vuosien takaa! Pistin teoksen varaukseen samantien, mutta koronan ja kirjastojen sulun takia sain sen käsiini vasta useita kuukausia myöhemmin.

Teos on jaettu kolmeen isompaan osioon, jotka käsittelevät raskautta, synnytystä ja ensimmäisiä viikkoja vastasyntyneen kanssa. Raskautta käsittelevää osiota lukiessani huomasin toivovani, että olisin saanut tämän kirjan käsiini jo joskus viime syksynä, sillä tieto erilaisista raskausoireista olisi varmasti helpottanut niiden kanssa selviämistä (ja vähentänyt googlaamista). Osiossa käsitellään tietysti myös raskauden loppuvaihetta ja synnytykseen valmistautumista, minkä koin itselleni erityisen hyödyllisenä. Toinen osio keskittyy erityisesti siihen, miten synnytyksestä saadaan aikaan mahdollisimman positiivinen kokemus. Mukana on tietoa synnytyksen fysiologisista vaiheista, mutta myös esimerkiksi synnytyskertomuksia oikeilta äideiltä. Viimeisessä osiossa käsitellään äidiksi tulemista, vastasyntyneestä huolehtimista ja synnytyksestä palautumista. Arvostin myös aivan kirjan loppumetreiltä löytyvää lukua digitaalisessa maailmassa elämisestä pienen vauvan kanssa, mistä en ole nähnyt turhan paljon puhuttavan.

On myös huomautettava, että koska Marie Louise on itse britti ja teos on selkeästi suunnattu kotimaiselle yleisölle, ei kaikki kirjassa annettu tieto päde Suomen kontekstissa. Joitakin osioita hyppäsiin siis suosiolla yli, sillä en oikeastaan tarvitse yksityiskohtaista tietoa joistakin brittisysteemin koukeroista synnytykseen liittyen. Toisaalta eri kontekstiin sijoittuvassa teoksessa oli myös puolensa: Oli todella mielenkiintoista lukea, miten esimerkiksi ruokasuositukset eroavat suomalaisista (muistaakseni sushia sai esimerkiksi syödä, jos se oli pakastettu, kun Suomessa ei suositella raakaa kalaa missään muodossa raskausaikana) ja miten maassa suhtaudutaan synnytyspaikan valitsemiseen. Iso-Britanniassa kotisynnytysten määrä on huomattavasti suurempi kuin Suomessa ja yleisesti ajatellaan, että kotona synnyttäminen kätilön läsnäollessa on sekä äidille että vauvalle erittäin hyvä ja suositeltava vaihtoehto. Suomessa kotisynnytyksiin sen sijaan liitetään jotenkin kummasti se ajatus, että kotona synnyttäminen olisi paluu jonnekin pimeille saunanlauteille epähygieenisiin oloihin, vaikka näin ei modernissa kotisynnytyksessä ole.

Marie Louise on tullut tunnetuksi erityisesti Instagramin kautta, mikä on jonkin verran nähtävissä hänen tyylistään kirjoittaa. Joissain kohdissa teksti tuntuu kuin pitkän kuvatekstin lukemiselta ja osin kaipasin siihen lisää sidosteisuutta ja ehkä jopa syvyyttä. Tyyli on tuttavallinen, mikä toisaalta sopii teoksen positiiviseen yleistunnelmaan, mutta joissain kohdissa ehkä hieman ärsyttää. Visuaalisena ihmisenä pidin joistakin esimerkiksi grafiikoissa käytetyistä elementeistä, mutta samalla ärsyynnyin muun muassa tekstin taitosta. Nämä eivät kuitenkaan poista sitä faktaa, että teos tuo varsin kattavasti ja selkeästi esiin raskauteen, synnytykseen ja äidiksi tulemiseen liittyvät keskeiset asiat, ja ainakin omalla kohdallani vastasi tähän elämänvaiheeseen liittyvään suureen tiedontarpeeseen.

★★★½
Marie Louise: The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond
Vermilion, 2020
Sivuja 358
Luettavaksi kirjastosta

4 thoughts on “Kattava opas raskauteen, synnytykseen ja ekoihin viikkoihin – Marie Louise: The Modern Midwife’s Guide to Pregnancy, Birth and Beyond

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s