Vieraskynä: Näin saat lisää bookstagram-seuraajia

Blogihistoriamme toisessa vieraskynässä ihana Ulla jatkaa alkuvuodesta aloittamallaan bookstagram-teemalla. Näitä postauksia on tulossa joulukuussa vielä yksi, ja silloin keskitytään valokuvaamiseen ja fiidin suunnitteluun. Mut nyt, päästetään Ulla vauhtiin! -Minna


Maaliskuussa kirjoittelin ensimmäistä kertaa Bibbidi Bobbidi Bookille bookstagramista. Silloin paneuduin bookstagramiin ilmiönä ja annoin muutaman vinkin, mitä aloittelevan booksagrammaajan on hyvä pitää mielessä. Jos on päässyt unohtumaan, mitä bookstagramilla tarkoitetaan, täällä voit käydä kertaamassa, mistä koko hommassa on oikein kyse.

Koska moni varmasti toivoo, että suurella vaivalla luodut kuvat näkisi myös joku muu kuin oma äiti ja paras kaveri, tänään pohditaan, miten omalle bookstagram-tililleen saa lisää seuraajia. Bookstagramissa pätevät samat periaatteet kuin missä tahansa Instagram-sisällöntuotannossa, jonka tavoitteena on kasvattaa oman instatilin seuraajien määrää. Moni seuraavista vinkeistä päteekin siis myös silloin, kun Instagram-tilisi käsittelee jotakin muutakin kuin kirjoja. (En tosin aivan ymmärrä, miksi käsittelisi. Kirjat ovat lähes parasta, mitä tiedän!)

03bookstagram

1 | Löydä kohderyhmäsi.
Ensimmäinen askel tavoitteellisessa instagrammaamisessa on kartoittaa, ketkä saattaisivat olla kiinnostuneita julkaisemistasi kuvista. Bookstagramin kohdalla tämä on mielestäni varsin helppoa. Paljon vaikeammaksi kokisin esimerkiksi lifestyle-blogin Ig-tilin seuraajamäärän kasvattamisen, koska kohderyhmäni olisi paljon hajanaisempi. Bookstagramin kohderyhmä on kuitenkin helppo määrittää: toiset kirjoista intoilevat ihmiset. Toisten bookstagram-tilien lisäksi kannattaa tavoitella seuraajiksi kirjallisuuden harrastajia, kirjabloggaajia ja kirja-alan yrityksiä.

2 | Ymmärrä Instagramin luonne visuaalisena mediana.
Instagramin pääpaino on kuvissa, ja käyttäjät ovat Instagramissa juuri kuvien takia. Timanttiset kuvatekstit eivät yksin riitä, vaan ihmisten huomio on kiinnitettävä kiehtovalla visuaalisella sisällöllä. Erityisen tärkeää yksittäisten kuvien laadun lisäksi on tarkkailla siitä, miltä kuvat näyttävät vierekkäin profiilissasi. Yhtenäisyyttä feediin saa valitsemalla esimerkiksi yhtenäisen värimaailman kuvilleen tai käyttämällä aina samanlaista filtteriä kuvissa. Esimerkiksi omissa kuvissani on aina valkoinen tausta ja paljon pastellisävyjä, ja lisään kuvankäsittelyssä paljon kirkkautta ja valoa kuviin.

Instagramissa kannattaa muuten julkaista vain kaikista parhaat kuvat. Monesti saatan käyttää paljonkin aikaa kuvien ottamiseen, mutta myöhemmin huomaan, että kuvat eivät jostain syystä sovikaan feediini juuri sillä hetkellä. Tällöin saatan säästää kuvat myöhempää käyttöä varten tai julkaista ne vaikka instastooreissa.

3 | Ole sosiaalinen!
Kommentoi toisten kuvia, tutustu toisiin bookstagrammaajiin, juttele kirjoista, jaa ajatuksiasi, innostu ilmiöistä ja vaihda mielipiteitä. Itselläni on tässä vielä paljon opittavaa, ja olenkin todella huono esimerkiksi vastaamaan kommentteihin, joita ihmiset jättävät kuviini. Tämä ei ole yhtään hyvä juttu, sillä Instagramin algoritmi toimii siten, että paljon kommentteja saavat kuvat nousevat toisten käyttäjien näkyviin helpommin, koska algoritmi tulkitsee nämä julkaisut laadukkaiksi. Mikäli kommentteihin ei kuitenkaan koskaan vastaa, toiset bookstagrammaajat eivät välttämättä enää kommentoikaan kuvia. Tästä alkaa kierre, ja kuvat hautautuvat algoritmin takia paremmiksijulkaisuiksi tulkittujen kuvien joukkoon.

Myös toisten bookstagrammaajien seuraaminen kannattaa, sillä ne, joita alat seurata, saattavat seurata sinua takaisin. Kannattaa tykätä muutamasta bookstagrammaajan kuvasta ja jättää kommentti, jotta sinut huomataan. Älä kuitenkaan seuraa vain siinä toivossa, että sinua seurattaisiin takaisin, ja lopeta kyseisen käyttäjän seuraamista heti saatuasi uuden seuraajan. Follow–unfollow-peli on ikävää ja siitä tulee paha mieli.

02bookstagram

4 | Etsi sopivat hashtagit.
Hashtagien merkitystä ei voi vähätellä, sillä niiden avulla uudet ihmiset löytävät profiiliisi. Kannattaa myös yrittää päästä jonkin hashtagin ”huippujulkaisuksi”. Nämä ovat erityisen paljon tykkäyksiä saaneita postauksia, jotka käyttävät samaa hashtagia, ja ne näkyvät ensimmäisinä kaikille, jotka etsivät kuvia tietyllä hashtagilla.

Kirja-aiheisia hashtageja on loputtomasti, ja ne voidaan luokitella yleisesti kirja-aiheisiin hashtageihin kuten #booksofinstagram, #beautifulbooks ja #bookstagrammers sekä spesifimpiin, yksittäiseen julkaisuun liittyviin hahstageihin kuten #booksandflowers, #harrypotterillustrated tai #tovejansson. Kuvissa kannattaa käyttää relevantteja hashtageja, eli Muumi-kirjasta julkaistussa kuvassa ei kannata käyttää hashtagia #harrypotterillustrated. Hashtageja voi kirjoittaa tekstikenttään maksimissaan 30. Jotkut tykkäävät laittaa hashtagit kuvan ensimmäiseen kommenttiin, jotta itse kuvateksti pysyisi siistimpänä. Tätä pidetään käsittääkseni aika ammattimaisena tapana käyttää hashtageja.

5 | Opettele voittamaan Instagramin algoritmi.
Alkuvuodesta Instagram muutti algoritmiaan siten, että käyttäjä ei enää näekään kuvia julkaisujärjestyksessä, vaan he näkevät kuvia muun muassa aikaisempien tykkäystensä perusteella sekä toisten käyttäjien tykkäyksien perusteella. Tämä vaikutti monien instagrammaajien kuviin siten, että ne saavat nykyään vähemmän huomiota kuin aiemmin. Algoritmia voi kuitenkin huijata muun muassa julkaisemalla säännöllisesti, tuottamalla sellaista sisältöä, joka kerää paljon tykkäyksiä ja kommentteja, ja kirjoittamalla mielenkiintoisia tekstejä kuviin, jotta ihmiset katsoisivat kuviasi pidempään. Nämä kikat toimivat, koska algoritmi tulkitsee toisten käyttäjien reaktioista, miten laadukasta tuottamasi sisältö on, ja sen mukaan näyttää kuviasi toisten ihmisten etusivulla. Instagramin algoritmiin kannattaakin perehtyä laajemminkin, mikäli se, että ihmiset eivät näe kuviasi, turhauttaa sinua.

6 | Ota käyttöön Instagramin yritystyökalu.
Yritystyökalun käyttöönotto vaatii, että luot instatilillesi Facebook-sivun. (Itse loin sivun vain, jotta pääsen käyttämään yritystyökalua). Tämä kannattaa, sillä näin pääset käsiksi monenlaiseen mielenkiintoiseen dataan. Saat muun muassa tietoosi, mihin aikoihin seuraajasi tyypillisesti ovat Instagramissa. Tämä auttaa sinua postaamaan juuri oikeaan vuorokaudenaikaan saadaksesi mahdollisimman paljon näkyvyyttä julkaisuillesi. Jos yritystyökalu on käytössäsi, voit myös ostaa julkaisuillesi mainostilaa Instagramissa, mikä saattaa kuvasi yhä uusien käyttäjien nähtäviksi.

Tavoitteellinen bookstagrammaaminen vie aikaa. Useimpina päivinä käytän vähintään tunnin Instagramin kanssa puuhailemiseen, joinakin päivinä aikaa saattaa mennä neljäkin tuntia. Laadukkaiden kuvien ottaminen, feedin suunnittelu, kuvankäsittely, tekstien kirjoittaminen ja kommentteihin vastaaminen vaatii paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä bookstagrammaaminen on tällä hetkellä yksi suosikkiharrastuksistani. Siinä yhdistyvät hurmaavalla tavalla moni lempiasiani: valokuvaaminen, kirjat sekä kirjoista keskusteleminen toisten kirjahöperöiden kanssa.

Seuraajia tililläni on tällä hetkellä hieman vajaa 2000. Maaliskuussa edellisen bookstagram-tekstini yhteydessä taisin uhota, että puolessa vuodessa yrittäisin saada kasaan 3000 seuraajan joukon. Hui, miten mahtipontinen olen ollut! Nyt kaksituhattakin tuntuu päätähuimaavalta määrältä. Bookstagram-yhteisöni kasvaa kuitenkin hitaasti ja varmasti. Ehkä seuraavan puolen vuoden aikana kohtaan seuraavat tuhat uutta, upeaa kaltaistani kirjaintoilijaa bookstagramin ihanissa syövereissä.


bibobook_ulla_vieraskyna

Ulla on jyväskyläläinen kirjallisuudenopiskelija ja innokas bookstagrammaaja, joka rakastaa satukirjoja ja itkee, vaikka tarinassa olisi onnellinen loppu. Ullan bookstagram on @tarinannuppuja.

 

Lue myös Ullan muut bookstagram-postaukset:

4 thoughts on “Vieraskynä: Näin saat lisää bookstagram-seuraajia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s