Vieraskynä: Valloittava ja hurmaava bookstagram

Alkusanat: Luet tällä hetkellä Bibbidi Bobbidi Bookin ensimmäistä vieraspostausta eli tämä teksti ei ole lähtöisin minun tai Lauran näppäimistöstä. Sen sijaan tekstin on meille tuottanut ihana Ulla, joka pyörittää Instagramissa maailman söpöintä kirjoihin keskittyvää tiliä. Lisää tietoa tästä ja bookstagram-ilmiöstä alla olevassa postauksessa. Nauttikaa! –Minna

p.s. Jos juuri sinulla on aihe mielessä, joka sopisi blogiimme, laita sähköpostia bibobookblogi@gmail.com, niin jutellaan lisää!

bibobook_bookstagram1

Viime syksynä Instagramia selatessani minä löysin ne: sadat ja tuhannet käyttäjätilit, joissa keskitytään julkaisemaan kuvia kirjojen kansista, sivuista, selkämyksistä, kirjahyllyistä ja kirjoihin liittyvistä fanituotteista. Kuvateksteissä puhutaan kirjallisuudesta, arvioidaan, vinkataan, kerrotaan ketkä fiktiiviset henkilöt kirjoittaja haluaisi mukaansa autiosaarelle ja ollaan yleisesti ottaen rakastuneita kirjoihin. Hullaannuin. Mikä on tämä maaginen maailma Instagramin poutaisessa suvannossa?

Kirjakuvia julkaisevia tilejä tarkastellessani minulle kävi selväksi, että ilmiön nimi on bookstagram. Vakiintunutta suomalaista vastinetta termille ei ole, mutta esimerkiksi kirjagram tai kirjainstagram voisi toimia. Idea on varsin yksinkertainen: tilin ylläpitäjä julkaisee tilillään pääasiallisesti kirjoihin liittyvää kuvamateriaalia.

Bookstagram on iso juttu maailmalla ja suosituimmilla bookstagrammaajilla on kymmeniätuhansia seuraajia Instagram-tileillään. Sen sijaan Suomessa ilmiö on vielä varsin tuntematon. Suurimmalla osalla kotimaisista kirjablogeista on kyllä Instagram-tilit, mutta tiliä käytetään pääasiallisesti blogin sosiaalisen median kanavana, eikä Instagram-tilin seuraajakuntaa pyritä kasvattamaan tavoitteellisesti. Kansainvälistä tyyliä ja näyttävyyttä löytyy kuitenkin ainakin kotimaisista @in_search_of_peter_pan, @bookwoods_ ja @indaylights -tileistä.

Bookstagramissa keskeistä onkin sommittelu ja esteettisyys. Seuratuimmat bookstagram-tilit ovat visuaalisesti kauniita, huolella suunniteltuja ja taidolla toteutettuja. Kuvien tyyli vaihtelee tilikohtaisesti: yhden bookstagrammaajan kuvat ovat värikkäitä ja suloisia kuin karkit, toisen kuvat ovat täynnä mitä erikoisempaa rekvisiittaa ja oheistuotetta, kolmas on minimalisti ja kuvaa pääasiassa valkeita sivuja ja vihreitä kasveja. Kirjojen ympärille asetellaan kuvissa tyypillisesti kynttilöitä, kahvi- tai teekuppeja, kukkia, käpyjä, funko pop -figuureita, huiveja, silmälaseja, koruja, fanituotteita tai keijukaisvaloja, ja kuvien lavastamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Vaikka bookstagram saattaakin päälle päin näyttäytyä pääasiallisesti kauniiden kuvien esittelyltä, loppujen lopuksi kyse on yhteisöllisyydestä ja jaetusta rakkaudesta kirjoja kohtaan. Siitä, että yhdessä hehkutetaan keväällä ilmestyvää jatko-osaa suosikkikirjasarjaan, jaetaan kirjasuosituksia ja kommentoidaan uutuusteoksia. Koska minäkin halusin mukaan, pari kuukautta bookstagram-ilmiötä ihasteltuani päätin kokeilla itsekin.

Näin siinä kävi: Kahdessa kuukaudessa olen onnistunut ottamaan noin 1000 valokuvaa kirjoista, julkaisemaan niistä nelisenkymmentä Instagramissa ja haalimaan kasaan noin 900 seuraajan joukon. Olen todennut, että tämä on samanaikaisesti hurjan kiehtova harrastus että mielenkiintoinen haaste. Tällä hetkellä tavoitteenani on, että puolen vuoden kuluttua tiliäni seuraisi 3000 kirjallisuusintoilijaa. Jos haluat lähteä mukaan seuraamaan projektiani, minut löytää Instagramista nimimerkin @tarinannuppuja takaa. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös Bibbidi Bobbidi Book -blogin ihanan Minnan bookstagram-tili @minnasbookshelf!

bibobook_bookstagram3

Seitsemän vinkkiä tavoitteelliseen bookstagrammaamiseen

1 | Valitse tilillesi napakka nimi. Tyypillisestä bookstagram-tilin nimestä löytyy joko sana “book”, “chapter”, “page” tai “read”. Englanninkielinen nimi on hyvä, mikäli haluaa tavoitella kansainvälistä seuraajakuntaa.

2 | Hyödynnä valo. Älä ota kuviasi illalla pimeässä saunassa, vaan pyri kuvaamaan lähellä ikkunaa päivänvalossa, jotta kuvista tulee hyvälaatuisia ja raikkaita.

3 | Julkaise säännöllisesti. Mitä useammin julkaiset kuvia, sitä useammin muut käyttäjät löytävät tilillesi. Säännöllinen postaustahti auttaa kasvattamaan seuraajiesi määrää.

4 | Osallistu. Kommentoi toisten kuvia, ota osaa lukuhaasteisiin ja ystävysty toisten bookstagrammaajien kanssa. Ilmiössä hienointa on lämmin yhteisö.

5 | Kiinnitä huomiota siihen, miltä kuvasi näyttävät vierekkäin tililläsi. Hyvä ohjelma feedin suunnitteluun on esimerkiksi Unum, jonka voi ladata ilmaiseksi ainakin iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien puhelimille.

6 | Käytä hashtageja, joilla muut löytävät kuvasi. Näppäriä hashtageja, joilla pääset alkuun, ovat esimerkiksi #bookstagram #bibliophile #bookstagrammer #bookphotography #igreads #beautifulbooks #bookish ja #bookworm.

7 | Inspiroidu toisten bookstagrammaajien tileistä! Omia suosikkejani ovat muun muassa @silkreads, @whisperingspines, @therusticwindow, @katelynnreads, @stefiereads, @readinglikeroyals ja @flippingchapters.


bibobook_ulla_vieraskyna

Ulla on jyväskyläläinen kirjallisuudenopiskelija ja innokas bookstagrammaaja, joka rakastaa satukirjoja ja itkee, vaikka tarinassa olisi onnellinen loppu. Ullan bookstagram on @tarinannuppuja.

 

Lue myös Ullan muut Bookstagram-tekstit:

14 thoughts on “Vieraskynä: Valloittava ja hurmaava bookstagram

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s