Roxane Gay: Bad Feminist

Roxane Gayn Bad Feminist ei ollut ollenkaan sitä, mitä odotin sen olevan. Kuvittelin teoksen olevan samantyylinen kuin Rebecca Solnitin Men Explain Things to Me, josta jäi päällimmäisenä mieleen lähinnä väkivalta ja raiskaukset. Älä käsitä väärin, Gaykin kirjoittaa raiskauksista ja väkivallasta, mutta Bad Feminist on pikemminkin yli 300 sivun verran kulttuurikritiikkiä feministisestä näkökulmasta kuin mitään muuta.

IMG_2925

Henkilökohtaisesti kirjan käsittelemät aiheet olivat positiivinen yllätys. En olisi pystynyt lukemaan teosta kokonaan, jos se olisi käsitellyt raiskauksia samalla tavalla kuin Solnit käsittelee. Sen sijaan Gayn lähestymistapa raiskauskulttuuriin on silmiä avaava ja mielenkiintoinen. Hän kuvaa esseissään sitä, miten raiskauksista on tehty viihdettä ja miten esimerkiksi tv-katsojat ovat nykyään täysin tottuneita siihen, että heidän lempi-tv-sarjoissaan on ainakin yksi raiskaukseen liittyvä kerrontalinja. Tämä herätti itsenikin ajattelemaan katsomiani sarjoja ja niiden raiskauksista esittämiä kuvauksia.

Mutta se väkivallasta. Bad Feminist esittää paljon myös kirjallisuuskritiikkiä monista tunnetuista teoksista. Herkullista luettavaa itselleni olivat esimerkiksi Gayn ajatukset Nälkäpelistä sekä Twilightista ja Fifty Shades of Greysta. Olen aikoinaan nauttinut kaikista kolmesta kirjasarjasta, enkä voi sanoa, että erityisesti karsastaisin niiden lukemista vieläkään. Sekä Twilightin että FSOG:n ongelmista olin hyvinkin tietoinen ennen Gayn kritiikkien lukemista, mutta Nälkäpeliä en ollut koskaan ajatellutkaan feministisestä näkökulmasta. (Mikä voi toki johtua siitä, että olin varsin nuori, kun luin ensimmäisen osan vuosia sitten.) Kritiikkejä lukiessa huomasin monesti ajattelevani, että olisi hurjan mielenkiintoista tietää, mitä Gay ajattelee esimerkiksi #metoo:sta tai Black Panther -elokuvasta.

Teoksen alkupuolella on essee, jossa Gay kuvailee uransa alkutaivalta ja kokemuksiaan aloittelevana professorina pienessä yliopistossa. Hän kuvailee, kuinka aina edellyttää opiskelijoiltaan näiden parasta ja vaatii paljon. Sama vaatimus toistuu Gayn kirjallisuuskritiikissä: hän esittelee ja kommentoi monia eri teoksia ja löytää suurimmasta osasta jotakin hyvää ja nautittavaa, mutta jokaiseen liittyy aina jokin mutta. Gay haluaisi nähdä, millaista tekstiä mieskirjailija saisi aikaan, jos häneen ei olisi istutettu ajatusta siitä, että naiset ovat lähtökohtaisesti alempiarvoisia, vähemmän ihmisiä, kuin miehet. Gay haluaisi korjata Caitlin Moranin How to Be a Woman -teoksen ilmaisutavan kokonaan toisenlaiseksi, sillä nyt huumori toimii Gayn mielestä koko kirjan sanomaa vastaan. Gay vaatii paljon opiskelijoiltaan, mutta hän tuntuu vaativan paljon myös ympäröivältä yhteiskunnalta ja populaarikulttuurilta.

Vaikka Gay vaatii paljon, Bad Feministin ydinsanoma on salliva. Gay kannustaa hyväksymään feministin leiman, vaikka se ei sopisikaan juuri sinuun täydellisesti. Kirjasta lainataan jatkuvasti kohtaa, jossa Gay kuvaa, miten hän itse on huono feministi: hän tanssii musiikkiin, jonka lyriikat alistavat naisia ja nauttii kohtuuttoman huonosta tosi-tv:stä, jossa naisia kuvataan kyseenalaisilla tavoilla. Sille on syynsä, miksi tuota kohtaa lainataa koko ajan: On voimaannuttavaa, että meidän ei tarvitse naisina olla täydellisiä ollaksemme feministejä.

Gayn kirjoitukset ovat vahvasti kulttuurisidonnaisia. Anniinan videon katsottuani opin, että kirjan suomennoksesta on itseasiassa jätetty joitakin esseitä kokonaan pois, sillä niitä olisi ollut vaikeaa kääntää sujuvasti suomeen. Yhdysvalloissa asuneena kulttuuriset viittaukset eivät minua häirinneet, mutta jollekin tiettyjen esseiden ymmärtäminen voi olla haastavaa. Gayn kirjoitustyyli ei sinänsä ole koukeroinen tai vaikea, vaan pikemminkin helpostilähestyttävä ja joskus sarkastinen. Tätä teosta kannattaa siis ehdottomasti yrittää lukea alkukielellä, jos englanti vaan luonnistuu edes jotenkin.

Bad Feminist kuuluu mielestäni jo nykyklassikoihin ja jokaisen nuoren naisen lukulistalle – feministi tai ei.

allekirjoitusminna

★★★★
Roxane Gay: Bad Feminist
Harper Perennial, 2014
Sivuja 318
Luettavaksi siskon hyllystä

3 thoughts on “Roxane Gay: Bad Feminist

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s