Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me

Oma tutustumiseni feministiseen kirjallisuuteen on ollut hävettävän vähäistä. Vaikka pidän muussa lukemassani kirjallisuudesta vahvoista naishahmoista ja perinteisiä rooleja kyseenalaistavista asetelmista, en ole koskaan tutustunut feminismin niin sanottuihin nykyklassikoihin, joihin Rebecca Solnitin esseekokoelma Men Explain Things to Me kuuluu. (Roxane Gayn Bad Feminist on seuraavaksi lukulistalla.)

IMG_2830

Teokseen sisältyy 10 esseetä, joista ensimmäinen on todennäköisesti Solnitin kuuluisin. Siinä hän kuvaa, kuinka vanhempi mieshenkilö eräissä juhlissa 2000-luvun alkupuolella selittää Solnitille tämän omaa kirjaa kuvitellen olevansa asiassa parempi asiantuntija kuin Solnit, kirjan kirjoittaja, itse. Esseestä syntyi termi mansplaining, jonka äitinä Solnitia pidetään. Kokoelman muissa esseissä mansplainingia (suomeksi tällainen henkilö taitaa olla miesselittäjä) ei juuri näy, mikä kertoo siitä, että termi on lähtenyt elämään omaa elämäänsä samanlaisiin tilanteisiin joutuneiden naisten kautta.

Muissa esseissä Solnit käsittelee muun muassa merkityksiä ja vallankumouksia, naisen katoamista yhteiskunnasta sekä väkivaltaa. Varsinkin naisten kohtaama väkivalta saa paljon huomiota ja teksteissä vilisee tilastotietoa esimerkiksi siitä, kuinka moni nainen joutuu puolisonsa pahoinpitelemäksi tai jopa tappamaksi. Tilastot ovat tietenkin Yhdysvalloista, mutta tuskinpa tilanne kovinkaan paljon muuttuu kansainväliselläkään tasolla. Esseissä käsitellään jatkuvasti myös raiskauksia, joista lukeminen oli jostain syystä itselleni vaikeaa. Ne ovat aiheena kammottava ja Solnitin esittelemät tilastot sekä tapausesimerkit ovat suorastaan ahdistavia. Joissakin kohdissa teki mieli  lopettaa lukeminen kokonaan, mutta sen sijaan pidin ennemminkin taukoja ja luin jotakin muuta välissä. Aihe on niin tärkeä, että teosta ei kannata jättää kesken.

Pieni yllätys oli kokoelman keskivaiheilta löytyvä Virginia Woolfia käsittelevä essee, jonka ahmin varsin nopeasti. Woolf on kiinnostanut minua kirjailijana siitä lähtien, kun luin opintojani varten Mrs Dallowayn hieman yli vuosi sitten. Hankin viime syksynä myös A Room of One’s Ownin omakseni ja se odottaa vielä hyllyssä lukemista. Solnit pyörittelee herkullisesti Woolfin ajatuksia pimeydestä ja tuntemattomasta – ja aiheutti esseellään sen, etten jaksaisi odottaa päivää, jolloin ehdin aloittamaan A Room of One’s Ownin.

Valitsin esseekokoelman myös Kaikilla kielillä -haasteen englanninkieliseksi suorituksekseni, sillä Solnitin kirjoitustyyli on tähän mennessä poikennut monesta aiemmin lukemastani teoksesta. Hänen tyylinsä on persoonallinen ja jossain määrin polveileva, mutta tekstistä nousee esiin tiukkoja faktoja ja oivaltavia havaintoja. Monia lauseita ja kappaleita joutui lukemisen jälkeen ajattelemaan tosissaan, toisin kuin monissa fiktioteoksissa.

Kaiken kaikkiaan esseekokoelma oli täynnä intohimoisia ja palavia ajatuksia feminismistä ja naisen asemasta, ja se sai lukijansa ehdottomasti sekä ajattelemaan että välillä kiehumaan vihan ja epäoikeudenmukaisuuden vuoksi. Todellakin, meillä on vielä pitkä matka tilanteeseen, jossa naisilla on kaikki tässä maailmassa hyvin.

allekirjoitusminna

 

★★★★
Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me
Haymarket Books, 2014
Sivuja 154
Luettavaksi siskon kirjahyllystä (<3)

6 thoughts on “Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s