Kirja, joka muutti nukkumiseni täysin – Matthew Walker: Why We Sleep

Korjaus 14.3.2020: Loppuvuodesta 2019 mediassa kerrottiin Matthew Walkerin Why We Sleep teokseen liittyvistä ongelmista. Kirjoittaja ei ole noudattanut tekstissään hyvää tieteellistä käytäntöä, vaan on esimerkiksi valinnut lähteensä niin, että ne tukevat juuri hänen argumenttiaan, vaikka kyseistä asiaa vastaan on olemassa myös paljon vastakkaisia tuloksia saaneita tutkimuksia. Voit käydä lukemassa teokseen liittyvistä ongelmista lisää täältä. Tietokirja ei ole vertaisarvioitu teos, joten kirjoittaja voi periaatteessa sen tekemisessä ottaa tiettyjä vapauksia. Terveyttä koskevissa aiheissa tämä on kuitenkin vaarallista ja vahingollista. On harmillista, että poikkeuksellisen hyvin kirjoitetusta tietokirjasta paljastuu jälkikäteen ongelmia. Alla oleva alkuvuodesta 2019 julkaistu arvio kannattaa lukea nämä asiat mielessä pitäen.

Kirjoitin jo aiemmin tehneeni tänä vuonna uuden vuoden lupauksia ja yrittäneeni suhtautua niihin uudella tavalla. Yksi tekemistäni lupauksista liittyi nukkumiseen ja uneen: Olen surkea käymään nukkumaan ajoissa ja herään harvoin aamuisin täysin levänneenä. Viime vuosina vuorotyö on sotkenut nukkumistani vielä enemmän, mutta kun syksyllä viimein pääsin sellaiseen työpaikkaan, jossa käyn säännöllisesti päivisin töissä, päätin, että nyt on muutoksen aika.

No, muutos ei ole koskaan helppoa. Ja nukkumisen kohdalla se tuntui olevan erityisen vaikeaa. Tahdonvoimani Netflixin sulkemiseen iltaisin ja sänkyyn menemiseen ennen yhtätoista oli täysin nollassa – kunnes eräs lempitubettajistani, australialainen Michelle, vinkkasi videossaan Matthew Walkerin Why We Sleep -teoksen. Latasin Kolille suuntautuneella viikonloppureissulla loppiaisena ensin näytekappaleen iBooksiini, luin sen yhdessä illassa ja lopulta päädyin maksamaan e-kirjasta täyden hinnan. (Ostan harvoin e-kirjoja, jotka maksavat yli 10 euroa, mutta tämän kohdalla kannatti tehdä poikkeus). Why We Sleep on kirja, josta en ole pystynyt olemaan hiljaa tammikuun aikana. Olen ladellut kirjasta oppimiani faktoja poikaystävälleni, kavereilleni ja työkavereille sillä tahdilla, että heitä alkaa kohta jo varmasti kyllästyttää uni-innostukseni. (Poikaystävä huokasi eräänä iltana, että onneksi tuo kirja kohta jo loppuu.)

Walker on tutkinut unta ja nukkumista vuosikymmenten ajan. Teos pohjautuu siis tieteelliseen tutkimukseen ja kenties siksi se vaikuttikin omaan käytökseeni niin paljon. Self helpin kohdalla koen usein, että neuvojen taustalla ei ole sen suurempia tieteellisiä takeita kuin kirjoittajan omakohtainen kokemus (mitä ei voi sanoa tieteeksi millään). Walker kirjoittaa ihanan kuivalla huumorilla unen parantavasta vaikutuksesta, siitä miten nyky-yhteiskunnassa unesta on tullut jotakin, minkä voi uhrata ja miten unilääkkeet eivät oikeastaan tuota luonnollista unta. Lähes 400-sivuisen teoksen aikana saa kattavan kuvan siitä, miten uni muodostuu aivoissa, miksi monille nukkuminen on niin vaikeaa ja miksi ihmisen oikeasti pitää nukkua kahdeksan tuntia yössä.

Ja kuinka ollakaan, teoksen loputtua oikeasti muutin nukkumistani. Itseasiassa aloin tekemään muutoksia jo kirjaa lukiessani. Otin todesta neuvot siitä, että laitan tietokoneen pois yhdeksään mennessä, laitoin kaikkiin laitteisiin automaattisen night sift -toiminnon päälle ja aloin käymään nukkumaan ja heräämään joka päivä samaan aikaan. Viikonloppuisin tämä viimeinen kohta on edelleen vaikea, koska rakastan herätä ilman herätyskelloa. Viimeisten muutaman viikon aikana olen nukkunut paremmin, tuntenut itseni energisemmäksi päivän aikana ja jopa ihoni kunto on parantanut. Tieteellisesti tuotettu ja hyvin popularisoitu tieto voittaa kevyen self help -hömpän siis vaikuttavuudessa aivan sata-nolla.

Suosittelen Why We Sleepiä lämpimästi ihan kenelle tahansa, mutta erityisesti sille, jolle nukkuminen on vaikeaa. Tai oikeastaan, suosittelen tätä kyllä ihan kaikille. Nukkumisesta nipistäminen on tyhmää ja väsymys tekee meistä tunteellisia, kyvyttömiä hallitsemaan omia reaktioitamme ja alttiimpia sairauksille. Nukkuminen sen sijaan tekee meistä fiksumpia, rationaalisempia ja terveempiä – ja jos et usko minua, niin usko tätä kirjaa.

allekirjoitusminna

p.s. Poikkeuksellisesti tietokirjalle viisi tähteä!

★★★★★
Matthew Walker: Why We Sleep
Penguin Books, 2017
Sivuja 393
Luettavaksi e-kirjana

9 thoughts on “Kirja, joka muutti nukkumiseni täysin – Matthew Walker: Why We Sleep

  1. Marko Suomi hehkutti tätä kirjaa myös Takakansi-podcstissa, jonka jakson kuuntelin ihan pari päivää sitten! Nyt alkoi kyllä kiinnostaa tää kirja, tosin mä arvostan unta ja rakastan nukkumista jo valmiiksi niin paljon et en tiiä oisko tää mulle mikään elämäämullistava teos 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s