Höttökirjallisuutta parhaimmillaan – Kiera Cass: The Heir & The Crown (Valinta #4, #5)

Kiera Cassin Valinta-sarja on yksi niitä hattaramaisia young adult -sarjoja, joiden parissa viihtyy hieman liiankin hyvin, jos vain onnistuu sulkemaan omat kriittiset ajatuksensa kokonaan. Laura kuvaili sarjan aiemmista osista kirjoittaessaan Cassin kirjoitustapaa hyvin: ”Kiera Cass onnistuu pelaamaan henkilöhahmojen ärsyttävyydelläkin niin taitavasti, että lukijan korvista nousee juuri oikea määrä savua.” Tämä kuvaus osuu oikein hyvin sekä sarjan kolmeen ensimmäiseen osaan, että kahteen viimeiseenkin.

Otetaan alkuun pieni kertaus: Valinta-sarjan kolme ensimmäistä osaa kertovat, kuinka tiukassa kastijakoisessa maailmassa elävä America-niminen tyttö pääsee mukaan koko valtakunnan huomion kiinnittävään Valinta-peliin. Pelissä kuningaskunnan prinssi Maxon kutsuu linnaansa 35 tyttöä eri kasteista, ja voittaja saa itselleen sekä prinssin että kruunun. Kirjasarjan kolmen ensimmäisen osan aikana seurataan American matkaa 35 viiden tytön joukosta ykköseksi. Voit lukea täältä Lauran arviot ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta osasta.

Sarjan neljäs (The Heir) ja viides (The Crown) teos hyppäävät ajassa noin 20 vuotta eteenpäin. Tarinan keskiössä on nyt Maxonin ja American esikoistytär Eadlyn. Harhauttaakseen kansakuntaa maassa vellovilta levottomuuksilta ja monarkian vastaisilta mielenosoituksilta, Eadlyn suostuu vanhempiensa pyyntöön järjestää jälleen uusi Valinta. Kastijärjestelmä on tähän mennessä jo poistettu Ileasta, mutta linnaan saapuu silti 35 kosijaa, jotka on arvottu maan eri alueilta. 35 kosijan joukkio muodostaa lukijalle haasteen, sillä kaikista hahmoista ei tietenkään voi tehdä mieleenpainuvia. Joukossa on silti mielenkiintoisia persoonia, joihin tarinan edetessä luonnollisesti tutustutaan paremmin.

Kosijoiden joukosta eniten huvitusta aiheuttaa tietenkin Cassin luoma suomensyntyinen sir Henri Jaakoppi (jep…), joka osaa vain muutaman sanan englantia, vaikka on asunut Ileassa jo muutaman vuoden. Henri on kotoisin Swendwaysta, mikä kuulostaa tietenkin pahaenteisesti Ruotsilta. Jonkunlainen mullistus on siis tapahtunut Yhdysvaltojen ulkopuolellakin (jonka päälle Ilea siis on muodostunut), jos Suomi on jouduttu liittämään Ruotsiin. Tämä mullistus on selkeästi myös hävittänyt suomalaisen koulutusjärjestelmän, koska suomalaisethan on tunnetusti hyviä englanninpuhujia, vaikka Henri ei tässä sellainen olekaan. Myös Cassin suomenkielen taito aiheuttaa sekä hämmennystä että naurahtelua. Jotkin kohteliaisuusfraasit ovat menneet ihan oikein (kuten hyvää iltaa), mutta pidemmät lauseet olisi ehdottomasti kannattanut tarkistaa jollakulla oikeasti suomea puhuvalla (vai miltä kuulostaa miten saat tuntemaan toisensa?).

Jos Henri aiheuttaa hahmona hymyjä, päähenkilö Eadlyn on sen sijaan varsin raivostuttava. Kuningattareksi koulutetulla Eadlynillä ei ole tippaakaan diplomatia- tai ihmissuhdetaitoja. Hän on itsekeskeinen ja hemmoteltu, ja sinänsä varsin epärealistinen tuleva kuningatar. Varsinkin neljännen kirjan alkupuolella Cass tuntuu oikein alleviivaavan niitä hetkiä, jolloin Eadlyn käyttäytyy huonosti ja tajuaa sitten käyttäytyneensä huonosti. Jälleen kerran kuitenkin kirjailija onnistuu kirjoittamaan hahmoistaan ärsyttäviä sellaisella tavalla, että lukija haluaa vain lisää sen sijaan, että jättäisi kirjan tuohtuneena kesken.

Kummankaan teoksen loppuratkaisuista en haluaisi sanoa yhtään mitään. Itseasiassa en edes tässä vaiheessa kunnolla muista, mihin neljäs osa loppuu, sillä teokset ovat aika hyvin sekaisin omassa päässäni. (Luin nämä ehkä kolmessa illassa.) Koko sarjan päätöksestä sanon vain sen, että niin yllättävä kuin se ehkä olikin, koin koko lopetuksen varsin epäuskottavaksi, mikä ehkä vei sarjalta sen alkuperäistä hohtoa. Kuitenkin kolmen ensimmäisen osan tapaan kaksi viimeistä osaa ovat viihdyttäviä ihmissuhdepelejä, joista hötöstä nauttiva lukija varmasti pitää.

allekirjoitusminna

★★★
Kiera Cass: The Heir (Selection #4)
HarperCollins, 2015
Sivuja 356
Luettavaksi kirjastosta

★★★
Kiera Cass: The Crown (Selection #5)
HarperCollins, 2016
Sivuja 278
Luettavaksi kirjastosta

ps. Tässä vielä Lauran aiemmin sarjasta kirjoittamat arviot:

One thought on “Höttökirjallisuutta parhaimmillaan – Kiera Cass: The Heir & The Crown (Valinta #4, #5)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s