Kiera Cass: Valinta

Tiedätte varmasti sen tunteen, kun jokin kirja on aivan pakko lukea loppuun vaikka yöunienkin kustannuksella. En ole taas hetkeen lukenut kirjaa, joka saisi minut valvomaan pikkutunneille asti (yleensä väsyksissäni nukahdan hyvänkin kirjan ääreen), mutta kesälomalla tällainen tapaus sattui kohdalle. Kummallista siinä on se, että kirjaan tarttuessani en uskonut pääseväni sen viimeiselle sivulle millään, sillä kirja vaikutti hieman puistattavalta. Mitä vielä! Yksi pitkä junamatka plus taskulampun valossa lukeminen ja yli 300-sivuinen kirja oli luettu yhden päivän aikana. Hups. Oli pakko laittaa varaukseen myös sarjan pari seuraavaa osaa.

Kiera Cass Valinta (1)

Kiera Cassin Valinta-kirjassa eletään tulevaisuudessa, jossa on takana yhteensä neljä maailmansotaa ja Pohjois-Amerikan kartan mylläys. Illéassa ihmiset on jaettu kahdeksaan kastiin, jotka määrittävät heidän elämänsä. America on Viitonen, hänen tehtävänsä on laulaa ja musisoida. Perhe elää kohtuullisen mukavasti (ainakin jos vertaa Kuutosiin, Seiskoihin ja Kaseihin), mutta ei heidän ruokapöydästään jää koskaan tähteitä. 17-vuotiaan American elämän onnellisimmat hetken tapahtuvat kuitenkin pihan puumajassa, jonne hän kipuaa salaa ulkonaliikkumiskiellon jo alettua. Siellä hän tapaa elämänsä rakkauden, Aspenin. Jo kaksi vuotta jatkunut tapailu täytyy kätkeä uteliailta katseilta, sillä Illéassa on tarkat siveyssäännöt eikä tyttöjen ole tapana tapailla alempiarvoisia poikia.

American elämä notkahtaa aivan uuteen suuntaan, kun hän saa kohtalokkaan kirjeen. Naimaiän saavuttanut prinssi Maxon etsii itselleen puolisoa, ja mukaan kisailuun voi päästä kuka tahansa sopivan ikäinen neitonen. Vastentahtoisesti America täyttää osallistumiskaavakkeen, ja omaksi yllätyksekseen hänet valitaan 34 muun tytön kanssa tavoittelemaan kruunua ja prinssiä. Maxon ei voisi Americaa vähempää kiinnostaa, mutta muut tytöt näyttävät taistelevan paikasta hovissa keinoja kaihtamatta. Yltäkylläistä elämää linnassa varjostavat American sydänsurujen lisäksi myös kapinallisten hyökkäykset.

Jotenkin koen hitusen tarvetta puolustella tätä totaalihullaantumistani, sillä Valinta-sarjan samannimisessä avausosassa on paljon ongelmallisia seikkoja. Ensinnäkin tiukka kastijärjestelmä sekä naisten ja miesten hyvin tiukat roolit saavat minut huonovointiseksi. Miehen pitää ansaita elanto, kun taas etenkin ylempien luokkien naisten tulee olla lähinnä kauniita katseltavia. Prinssi valitsee itselleen puolison kuin ruusuja jakeleva tosi-tv-tähti, kun taas nuorilla tytöillä ei ole valtaa lausua mitään oman tulevaisuutensa suhteen. Jos sopiva naimakauppa voi nostaa koko perheen ylempään kastiin, on turha pitää palopuhetta rakkauden puolesta.

Kirjassa on siis näin feministin silmälasien läpi tarkasteltuna paljon ongelmia, ja pakko on myös myöntää, ettei teos kirjallisiltakaan ansioiltaan ole kovin merkittävä. Mutta. MUTTA. Jollain tavalla Cass on onnistunut punomaan juonen, joka koukuttaa lukijan. Vaikka kirja on monilta osin ennalta-arvatta, ei kirjailija ole kuitenkaan sortunut lajityypin perisyntiin eli kaikkien asioiden puhkiselittämiseen. Uskon, että esimerkiksi Illéan yhteiskuntajärjestelmästä ja historiasta paljastuu vielä paljon asioita sarjan tulevissa osissa. Lisäksi tällaisella kevyellä kirjallisuudella on oma paikkansa sydämessäni. Etenkin ihana kesäloman päätteeksi auringon helliessä kasvoja on ihanaa lukea ensisuudelman aiheuttamasta tutinasta sisäelimissä.

Suomenkielisen pokkarin taitosta on muuten hieman pakko vielä nillittää. Lukujen alut ovat todella tukkoisia, kun teksti lähtee lähes sivun ylälaidasta. Pidän vallalla olevasta tavasta jättää ainakin neljäsosa sivun ylälaidasta tyhjäksi. Se antaa luvan hengähtää ennen seuraavaan lukuun hyppäämistä. Myös lukujen alun anfangit (ne isot, satukirjamaiset kirjaimet) on tehty hutiloiden, joidenkin kirjainten kaaret tuntuvat menevän lähes tekstin päälle. Tavutuksiakin kirjassa on käytetty varsin laiskasti, mikä johtaa epätasaisiin riveihin. Välillä kirjaimet ovat niin tiiviisti, ettei välilyöntejä tahdo erottaa, toisinaan taas rivit ovat harvat kuin pikkukoululaisen purukalusto.

Sarjan kaksi seuraavaa osaa matkaavat parhaillaan luokseni kirjastosta, ja luultavasti aion lukea myös sarjan neljännen ja viidennen osan. Ehkä tässä välissä voisi kuitenkin lukaista myös vähän niitä elämää suurempia kirjoja, jotka tarjoavat myös hieman syvällisempiä lukukokemuksia. Onneksi nämä eivät suinkaan sulje toisiaan pois. Paikkansa kullakin.

allekirjoituslaura

★★★★
Kiera Cass: Valinta
Käännös: Laura Haavisto
Pen & Paper, 2016
340 sivua
Luettavaksi kirjastosta

Ps. Jos kaipaat kesääsi romantiikkaa, kurkkaa nämä Minnan kirjavinkit ystävänpäivältä. Olin kokonaan unohtanut, että myös Valinta esiintyi tällä listalla.

Pps. Arviot sarjan seuraavista osista:

5 thoughts on “Kiera Cass: Valinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s