Näin rakennat timanttisen tekstin blogiisi – ohjeita (kirja)blogipostauksen kirjoittamiseen

Postauksen kirjoittaminen voi tuntua monelle bloggaajalle itsestään selvältä asialta. Keksit otsikon, näpytät napakan tekstin ja painat julkaise-nappia. Harvoin kirjoittaminen on kuitenkaan edellä kuvatulla tavalla täysin suoraviivaista ja väitänkin, että timanttisten tekstien kirjoittaminen vaatii ehdottomasti enemmän suunnittelua, veivaamista, editointia ja vielä vähän lisää editointia. Timanttisella tarkoitan tässä sellaista postausta, jonka lukija klikkaa auki ja lukee kokonaan, minkä jälkeen hän vielä joko kommentoi tai jakaa postauksen sosiaalisessa mediassa. Tässä postauksessa käydään läpi, millaisia osia postaukseen kannattaa kirjoittaa, miten se kannattaa rakenteen puolesta jäsennellä ja miten tekstiä kannattaa huoltaa ennen julkaisua.

IMG_1487

Seuraavat ohjeet ovat siinä järjestyksessä, jossa postausta kannattaa kenties alkaa rakentamaan. Askeleita voi luonnollisesti ottaa myös eri järjestyksessä ja joskus kirjoittaminen kannattaa jopa aloittaa keskeltä postausta, jos aloittaminen meinaa tökkiä. Mutta, käydäänpä ohjeiden kimppuun!

1. Keksi tekstille työotsikko
Kirjoittamista aloittaessasi sinulla on varmasti mielessä jo aihe tai teos, josta aiot kirjoittaa. Anna tekstille otsikko jo tässä vaiheessa, vaikka se olisi uskomattoman kökkö, etkä todellakaan aio julkaista sitä. Työotsikon kannattaa jollain tavalla summata se, mistä postaus kertoo. Siitä on myöhemmässä vaiheessa hyvä alkaa kehittelemään vetävää ja julkaisukelpoista otsikkoa.

2. Tekstin kärki
Postauksen ensimmäiset lauseet ovat sen tärkeimmät. Ne houkuttelevat lukijan tekstin pariin ja kannustavat klikkaamaan postauksen auki. Ensimmäiset lauseet näkyvät usein lähes kaikissa sosiaalisen median jaoissa, sekä hakukoneiden tuloksissa. Kärkeen kannattaa siis panostaa. Ensimmäisissä lauseissa toimivat hyvin tiukat mielipiteet, lyhyet anekdootit tai provosoivat kysymykset.

3. Leipäteksti
Leipäteksti on postauksen ydin. Tässä vaiheessa kirjoitat syvällisemmin aiheestasi ja hurmaat lukijasi. Kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen ja kappalejakoon. Sisällytä yhteen kappaleeseen aina yksi ajatus. Tällöin lukijan on helpompi seurata tekstiäsi. Monesti myös väliotsikoiden käytöstä on apua tekstin jäsentämisessä. Omaa persoonallista kirjoitustyyliä kannattaa myös pyrkiä kehittämään, jotta se tulee lukijoille tutuksi (ja he haluavat palata tekstiesi pariin yhä uudestaan).

4. Kuvat ja muut visuaalit
Suosittelen vahvasti valokuvaamisen perusteiden opettelua ja kirjakuvien ottamista itse. Kustantajan sivuilla on usein saatavilla kuva kirjan kannesta, mutta kokemuksella voin sanoa, että kirjojen kuvaaminen itse ja postausten kuvittaminen itse otetuilla kuvilla on paljon kannattavampaa. Vaihtelevat, kauniit ja hyvälaatuiset kuvat tekevät postauksen lukemisesta mukavampaa ja visuaalisesti miellyttävään blogiin tekee mieli palata.

5. CTA eli Call To Action
Haluatko, että lukija tekee jotakin luettuaan tekstisi? Esimerkiksi kommentoi tai jakaa postauksen somessa? Tällöin sinun kannattaa suoraan kehottaa lukijaa tekemään haluamasi asia ja tehdä toiminto mahdollisimman helpoksi. Jos siis haluat, että lukija esimerkiksi alkaa seuraamaan blogiasi Facebookissa, muista lisätä postauksen loppuun lause, jossa kerrot lukijalle, mitä hyötyä seuraamisesta on ja lisätä lauseeseen linkki, joka vie Facebook-sivulle. CTA voi olla lähes mitä tahansa!

6. Tarkista postauksen hakukoneoptimointi
Jotta kirjoittamasi teksti löytyisi internetin syövereistä mahdollisimman helposti ja se saisi mahdollisimman paljon lukijoita, kannattaa kirjoittaessa ottaa huomioon hakukoneoptimointi. Käsittelen kirjablogeihin liittyvää hakukoneoptimointia ensi viikolla julkaistavassa postauksessa, mutta sitä ennen voit käydä tutustumassa SEO:n perusteisiin vaikkapa täällä.

7. Oikolue, oikolue, oikolue
Kun leipäteksti on kokonaisuudessaan kirjoitettu, kannattaa tekstin ja aivojen antaa levätä hetki ja tehdä jotakin muuta. Vaikkapa tunnin tauon jälkeen tekstiä katsoo tuoreemmin silmin ja omat kirjoitusvirheet ja sanajärjestysmokat löytää helpommin. Jos varaa on, jätä editoiminen seuraavaan päivään. Keskity editoidessa miettimään tekstiä sekä kokonaisuutena (onko kappaleiden järjestys looginen, soljuuko ajatus selkeästi kappaleiden välillä) että lause- ja sanatasolla (tarkista hankalien sanojen ja nimien oikeinkirjoitus, yhdyssanat ja välimerkit).

8. Hio otsikko kuntoon
Nyt, kun teksti on kasassa, kannattaa otsikolle antaa vielä viimeinen silaus. Useimmissa tapauksissa otsikko kannattaa itseasiassa kirjoittaa kokonaan uudestaan. Mieti, mikä tekstissäsi on mielenkiintoisinta ja millä tavalla tekstin lukeminen voisi hyödyttää lukijaa. Mieti, millaisella otsikkolla olevan vastaavasta aiheesta kirjoitetun postauksen itse klikkaisit auki. Otsikoissa toimivat muun muassa tiukat mielipiteet, numerot ja esimerkiksi reilusti apua tarjoavat lauseet, esimerkiksi ”Näin kirjoitat mielenkiintoisempia blogipostauksia kirjablogiisi”. Kirja-arviota otsikoidessakin voi pitää hauskaa, mutta otsikkoon kannattaa silti sisällyttää kirjan ja kirjailijan nimi, esimerkiksi näin: ”Kun kirja on liian vaikea – Mariaana Jäntti: Amorfiaana”.

9. Julkaise ja jaa!
Kun kaikki yllä kuvaillut askeleet on otettu, on postaus aika varmasti julkaisukunnossa. Paina siis rohkeasti sitä nappia ja jaa sen jälkeen tekstisi somessa.

Miltä nämä ohjeet sun korvaan kuulostavat? Nousiko niiden pohjalta uusia ajatuksia (kirja)bloggaamiseen liittyen? Jutellaan kommenteissa ja tavalliseen tapaan vaikka Twitterissä!

allekirjoitusminna

Postaus on kirjoitettu Kirjabloggaajien ja bookstagrammaajien inspispäivän materiaalien pohjalta. Päivän workshoppien materiaalia on julkaistu aiemmin postauksessa Näin kirjoitat mielenkiintoisempia postauksia kirjablogiisi. Käy lukemassa!

4 thoughts on “Näin rakennat timanttisen tekstin blogiisi – ohjeita (kirja)blogipostauksen kirjoittamiseen

 1. Toi otsikko on kyllä hankala kirja-arvioissa, jotenkin kirjan ja kirjailijan nimen lisääminen muun otsikon sekaan tuntuu tosi raskaalta ja väkinäiseltä, mutta sehän on taitolaji toteuttaa 😉 Mä editoin ja oikoluen aika vähän, pyrin kirjoittamaan valmista tekstiä ja saatan muuttaa yhtä, kahta lausetta per teksti. Jotenkin haluisin tehdä blogista ”menestyvämmän” ja samalla vähän haraan vastaan, koska se ei ole ollut mun pointti. Mutta joo, monenlaisia ajatuksia herättää tää asia! Kiitos kun kirjoitatte niin hyviä juttuja aiheesta ❤

  Tykkää

  1. Otsikointi on kyllä taitolaji. Joskus tuntuu, että otsikko on päässä ennen tekstiä ja joskus taas teksti on valmiina, mutta otsikko suorastaan juoksee karkuun.

   Ehkä voisit ajatella blogin kehittämistä sillä tavalla, että jos harrastaisit jotain muuta (vaikka urheilua tai kuvataidetta), niin haluaisit varmaan vuosien harrastamisen aikana kehittyä tekemisessä? Se, että yrittää tehdä paremmin ei mun mielestä ainakaan tarkoita, että harrastusmaisuuden pitäisi karista pois. 🙂 iik ja kiitos kehuista! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s