(Kirja)bloggaajan pieni opas hakukoneoptimointiin

Kirjabloggaaminen ei ole tyhjyyteen huutamista. Tai ainakaan sen ei pitäisi olla. Jos tuntuu, että se on, niin tästä postauksesta pitäisi olla hyötyä.

Tänään puhutaan hakukoneoptimoinnista. Kyllä, se on sanahirviö ja voi tuntua supernörttien hommilta, mutta oikeastaan se on aika simppeli tapa saada oman blogin sisältöjä paremmin esille. Olet saattanut törmätä aihepiiriin aikaisemminkin, kenties sen englanninkielisen lyhenteen (SEO – search engine optimization) kautta.

bibobook_seokirjabloggaajille1

Mitä hakukoneoptimointi on?

Pikainen Google-haku antaa hakukoneoptimoinnille seuraavanlaisen määritelmän: ”Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.”

Käytännössä kun joku hakee vaikkapa Googlesta tietoa maailman parhaista vegaanikeittokirjoista, haluat todennäköisesti että juuri sinun kirjoittamasi syväanalyysi parhaasta vegaanisesta keittokirjasta ponnahtaa Googlen hakutuloslistauksen ykköseksi ja tietoa etsivä ihminen klikkaa juuri sinun blogisi auki. Keskityn tässä postauksessa lähinnä yksittäisen verkkosivun/postauksen optimointiin, enkä käsittele kokonaisen verkkosivuston optimointia.

bibobook_seokirjablogit2

Ennen kuin hypätään syvään päähän ja katsotaan, mitä oikeastaan kannattaa tehdä päästäkseen hakutulosten kärkeen, perustelen hieman lisää hakukoneoptimoinnin tärkeyttä. Käytän esimerkkinä Bibbidi Bobbidi Bookia. Viereisestä kuvakaappauksesta näet blogimme suurimmat liikenteen lähteet järjestyksessä suurimmasta pienimpään. Ensimmäisenä keikkuvat hakukoneet eli meille tullaan kaikken eniten Google-hakujen kautta. (Hakusanat ovat mitä innovatiivisimpia ja joskus ihan hulluja. Niitäkin voisi joskus jakaa täällä blogissa!) Toisella sijalla ovat erilaiset sosiaalisen median kanavat, mikä todistaa, että omaan aineistoon kannattaa linkata ja sitä kannattaa jakaa. Kolmantena ovat muut kirjablogit ja verkkosivut.

Suosittelen lämpimästi tarkastelemaan oman blogin tilastoja erilaisilla aikaväleillä. Veikkaan, että moneen kirjablogiin saavutaan nykyään eniten hakukoneista sekä somesta. Vastaavat tilastot ovat helposti löydettävissä ainakin WordPressissä sekä Bloggerissa.

Miten hakukoneoptimointi toimii?

Hakukoneiden listaukset perustuvat pääasiassa linkkeihin. Mitä enemmän jollekin sivulle johtavia linkkejä on, sitä parempilaatuinen sivu on Googlen silmissä kyseessä ja sitä ylemmäs se pääsee hakutuloksissa. Käytännössä siis linkkien määrä on voimaa hakukoneoptimoinnissa. Jos blogisi on suosittu ja siihen on paljon ulkopuolisilla sivustoilla linkkejä, hakukone katsoo, että sivustosi on uskottava ja nostaa sen sijoitusta hakutuloksissa.

Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, vaikka blogillasi ei olisikaan kymmeniätuhansia lukijoita kuukaudessa ja tuhansia linkkejä muilla sivustoilla. Fiksulla hakukoneoptimoinnilla voi pienikin blogi nimittäin päästä tuloslistauksen kärkeen. Ulkopuolisten linkkien (englanniksi backlink) määrän lisäksi hakutuloksiin vaikuttaa hakutermien eli avainsanojen kilpailutilanne. Suositusta ja paljon sisältöä houkuttelevasta aiheesta kirjoittaessa on vaikeampaa päästä hakutulosten kärkeen kuin jos valitsee tarkemmin rajatun aiheen, josta kovinkaan moni ei ole kirjoittanut. Kirjablogimaailmassa yksinkertaisin esimerkki on seuraava: Hakutuloksissa voi olla vaikeaa päästä kärkeen, jos kirjoitat arvion kirjasta, jonka kaikki ovat arvioineet. Tällainen voisi olla vanhoista kirjoista vaikka Harry Potter tai uusista jokin Elena Ferranten teos. Hakutulosten kärkeen pääsee kuitenkin helposti, jos arvioi kirjan, josta juuri kukaan ei ole kirjoittanut. Bibobookissa tällaisia arvioita ovat muun muassa Lauran teksti Otto Grundströmin Tähtiotsasta sekä oma arvioni Mariaana Jäntin Amorfiaanasta.

Hakutuloksiin vaikuttavat hakukoneesta ja sen algoritmista riippuen erilaiset linkit. Perussääntö kuitenkin on, että sivuston sijoitusta nostavat ulkopuolisilta sivustoilta blogiisi osoittavat linkit, omalla sivustollasi olevat linkit omaan sisältöösi sekä sosiaalisessa mediassa jaetut linkit. Ulkopuolisille linkkauksille et käytännössä voi itse tehdä mitään, paitsi tuottaa sisältöä, jota lukijasi haluavat jakaa ja johon he haluavat linkata. Ulkopuolisiksi linkeiksi lasketaan kuitenkin myös esimerkiksi muihin blogeihin jättämäsi kommentit, jos niihin on liitetty linkki omaan blogiisi. Helppo tapa lisätä oman blogin näkyvyyttä hakutuloksissa on siis käydä aktiivisesti kommentoimassa muiden blogeja.

Esimerkiksi Google laskee myös oman sisältösi sisällä tehdyt linkkaukset sinun hyväksesi. Kirjoittaessasi postausta kannattaa siis aktiivisesti linkata omaan aiemmin julkaisemaasi sisältöön. Yksinkertainen esimerkki: Jos arvioit teoksen esimerkiksi Cassandra Clarelta, kannattaa sinun linkata postauksessa kaikkiin muihinkin arvioihin, jotka olet Claren teoksista tehnyt. Tällaiseen postaukseen kannattaa lisätä loppuun myös vaikka listaus sellaisista kirjoista, jotka olet arvioinut ja jotka voisivat kyseisen arvion lukijaa kiinnostaa (siis jos pidit kirjasta x, voisit pitää näistä muistakin). Meillä esimerkkejä toisiinsa linkkaavista postauksista ovat esimerkiksi Kuukauden luetut -sarjan tekstit, joissa linkkaamme aina edellisen kuukauden aikana kirjoittamiimme arvioihin, nämä inspispäivän materiaaleista tehdyt postaukset, sekä Ullan bookstagram-postaukset. Linkkaa siis aktiivisesti itse omiin sisältöihisi ja houkuttele lukija pysymään blogissasi kauemmin.

Lisäksi myös sosiaalisessa mediassa jaetuilla linkeillä on väliä hakukonesijoitusten kannalta. Omaa sisältöä kannattaa siis jakaa kaikilla sosiaalisen median tileillä, jotka blogiin liittyvät sekä henkilökohtaisissa kanavissa. Sisällön jakaminen kannattaa tehdä myös mahdollisimman helpoksi lukijalle esimerkiksi jakopainikkeiden tai valmiiden Twitter-nostojen avulla, jos ne sopivat blogisi luonteeseen. (Jakamisesta keskusteltiin jokin aika sitten kirjablogimaailmassa. Lue lisää täältä.)

Sen, kuinka moni sivusto linkkaa omaan blogiisi, voi helposti tarkistaa verkosta löytyvien työkalujen avulla. Itse olen käyttänyt Semrushia.

Mitä avainsanat ovat ja miten ne toimivat?

Nyt siihen hakukoneoptimoinnin ilmeisimpään osaan eli avainsanoihin. Avainsanat ovat siis niitä hakutermejä, jotka tietoa etsivä ihminen syöttää esimerkiksi Googleen. Pystyäkseen antamaan tiedonetsijälle mahdollisimman tarkkaa tietoa, Google antaa käyttäjälle tuloksia sivuilta, joilta nuo hakusanat tai niitä lähellä olevat termit löytyvät. Jos siis haluaisin esimerkiksi tietää, mikä bookstagram on, googlaisin todennäköisesti ”mikä on bookstagram”. Hakutulokset näyttävät tältä (huomaathan tosin, että tulokset voivat vaihdella käyttäjästä riippuen):

"Mikä on bookstagram" -hakutulos

Avainsanojen käyttämisessä on siis kyse siitä, että ennakoit, millä hakusanoilla postauksesi aiheesta kiinnostunut ihminen saattaa etsiä tietoa aiheesta ja sitten käytät kyseisiä sanoja postauksessasi. Hyvä nyrkkisääntö on, että avainsanojen määrä tulisi olla 1-2 prosenttia postauksen sanamäärästä. Jos siis kirjoitat esimerkiksi 600 sanan tekstin, tulisi valitsemasi avainsanan esiintyä siinä noin 6 kertaa. Avainsanaa kannattaa käyttää otsikossa (jos mahdollista), leipätekstissä ja väliotsikoissa. Lisäksi se kannattaa tunkea postauksen osoitteeseen, jota pystyy itse käsin muokkaamaan sekä WordPressissä että Bloggerissa, ja kuvien tiedostonimiin ja Alt-teksteihin.

Hyviä hakusanoja voi etsiä verkosta erilaisten hakukoneiden avulla. Itse olen käyttänyt Ubersuggestia, vaikkei se suomalaisella kielialueella välttämättä toimi ihan täydellä teholla. Hakukonetta ei kuitenkaan välttämättä tarvitse käyttää, jos arkijärkeä löytyy tarpeeksi. 🙂

Hakukoneoptimointi pähkinänkuoressa

  • Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on saada oma verkkosivu näkymään (Googlen) hakutulosten kärkipäässä.
  • Hakukoneet laittavat verkkosivuja paremmuusjärjestykseen muilla sivuilla sijaitsevien linkkien mukaan. Mitä enemmän ja mitä laadukkampia linkkejä blogiisi osoittaa, sitä paremmin sijoitut.
  • Avainsanat ovat hakukoneeseen syötettäviä hakutermejä. Postauksen aiheesta kannattaa siis keksiä sopivia avainsanoja tai etsiä niitä hakusanakoneen avulla verkosta. Postauksen kokonaissanamäärästä 1-2 prosenttia tulisi olla avainsanaa.

Muistilista postauksen hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimoinnilla ei ole mitään väliä, jos et lähtökohtaisesti kirjoita lukijaystävällistä sisältöä. Muista siis kiinnittää huomiota tekstiesi kieliasuun ja rakenteeseen. Muista oikolukea ja luetuta pidemmät tekstit ulkopuolisilla silmillä. Otsikoi fiksusi ja käytä väliotsikoita. Lisää vinkkejä kirjoittamiseen löydät tämän sarjan aikaisemmista postauksista (aihepostauksista ja arvioista, kirjoittamisesta) Tässä vielä lyhyesti kertauksena muutama asia, joita postausta optimoidessa kannattaa muistaa ottaa huomioon.

  • Etsi avainsanoja ja käytä niitä postauksessasi.
  • Muokkaa postauksen osoite niin, että se sisältää avainsanan.
  • Linkkaa tekstissä muihin postaukseesi. (Niinkuin tässä postauksessa on tehty hävyttömän monta kertaa.)
  • Jaa postaus somessa niin monella kanavalla kuin kehtaat. Muista myös jakaa vanhempaa sisältöäsi uudelleen. Esimerkiksi kirja-arviot harvoin vanhenevat.
  • Kommentoi muiden postauksia ja muista jättää linkki omaan blogiisi.

Jäikö jokin mietityttämään?

Verkko on pullollaan tietoa hakukoneoptimoinnista. Jos englanti sujuu, kannattaa tutustua esimerkiksi Mozin aloittelijan oppaaseen, joka on erittäin yksityiskohtainen ja menee syvälle aiheeseen. Myös Neil Patelin SEO Made Simple on hyvä paikka aloittaa.

Loppuun vielä lyhyt disclaimer: En ole hakukoneoptimoinnin asiantuntija, vaan opettelen sitä edelleen itsekin. Tämän postauksen tarkoituksena on jakaa ajatuksia ja vinkkejä muille kirjabloggaajille, jotka ovat ehkä miettineet samoja asioita. Kommentit ja ajatukset ovat siis erittäin tervetulleita sekä kommenttiboksin että vaikkapa Twitterin puolella!

allekirjoitusminna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s