Mitä lukea häämatkalla? – 17 romanttista kirjavinkkiä häämatkalle

Nyt ovat kuulkaa asiat niin iloisesti että olen siirtynyt rouvasäätyyn ja olen parhaillani häämatkalla. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan loikoilisin jossain päin Kroatiaa, mutta koska häävuodestamme tulikin aika erikoinen, nautiskelen juuri nyt Turun ihanasta tunnelmasta.

Yksi kiperä kysymys häämatkaa suunnitellessa on se, mitä kirjoja sitä pakkaisi mukaan. Vaikka häämatkalla toki pääroolissa on yhteinen aika tuoreen aviopuolison kanssa, niin kyllä hyvälle kirjalle aina löytyy hetki jos toinenkin. Tunnelmaan sopivaa kirjallisuutta voi olla hankala löytää, jos pyrkii välttelemään niitä kaikkein siirappisimpia teoksia, joten päätin koota oman vinkkilistani häämatkalaisille. Toki häämatkalla voi lukea aivan mitä tahansa, mutta omilla kirjavalinnoillani päätin pyrkiä virittämään mahdollisimman vaaleanpunaista tunnelmaa ja ainakin vältellä kaikkein raatelevimpia erokertomuksia ja dystopioita.

Beth O’Leary: Kimppakämppä
Rakkauskertomuksissa ehdottomasti parasta on se piinaava rummunpäristys, kutkuttava odotus ennen kuin mitään varsinaisesti tapahtuu. Monet kirjailijat toki osaavat kuvata hyvin suloisia suudelmia ja rakkauden kiihkoa, mutta kaikkein eniten lukijan mielikuvitukselle jää tilaa, kun kuvaillaan sitä ihanaa odotusta, käden hipaisuja ja kaihoisia katseita. Juuri tällaista rummunpärinää tarjoaa Beth O’Learyn Kimppakämppä, jossa kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä päätyy jakamaan kodin ja jopa vuoteen, mutta eri vuoroissa. Muistilappujen kautta käydyt keskustelut syventävät ystävyyttä, vaikka viestittelijät eivät ole koskaan nähneet toisiaan.

Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset & Ökyrikas tyttöystävä
Jos kaipaat kevyttä mutta laadukasta lukemista romantiikannälkään, kannattaa tarttua Kevin Kwanin teoksiin. Superrikkaista aasialaisista kertovat kirjat eivät ole pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, vaan tarjoavat kiinnostavat kurkistuksen luksuselämään, johon harvalla on varaa. Kirjoissa ollaan kuitenkin häissä ja häämatkalla, joten nämä ovat mitä mainiointa lukemista myös häämatkalaisille. Printtikirjat ovat varsia järkäleitä, joten jos laukussa ei ole tarpeeksi tilaa, voin ehdottomasti suositella kirjojen äänikirjaversioita.

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
Kun alttarille astelu on takanapäin, seurustelun alkuaikoja peittää usein nostalgian kultapöly. Noita huumaavia ensimmäisiä kertoja on ihanaa ajatella, eivätkä alun hankaluudet välttämättä muistu mieleen. Veera Nimisen Avioliittosimulaatorissa Aino ja Jussi elävät parisuhteen huumaavia alkuaikoja, joiden päälle oman haasteensa luo ainoastaan pariskunnan erilainen kulttuuritausta. Eri puolilta Suomea kotoisin olevat rakastavaiset ovat aivan eri puista veistettyjä ja vielä isomman kontrastin Ainon räiskyvälle luonteelle antavat Jussin sukulaiset. Hauska ja herttainen kirja on omiaan lomatunnelmasta nauttivalle.

Diana Gabaldon: Muukalainen
On aivan totta, että monissa romanttisissa kirjoissa on huomattavia ongelmallisuuksia, jos ja kun niitä katsoo 2020-luvun ihmisen silmin. Stereotyyppiset roolit, ahtaat sukupuoliroolit ja jopa kyseenalaiset ratkaisut seksuaalisuudessa. Mutta vaikka kirjan ongelmat tiedostaisi, siitä voi myös nauttia. Näin minulle kävi Diana Gabaldonin Muukalainen-kirjan kanssa. Luin kirjan puolitoista vuotta sitten Sri Lankassa ja se oli aivan mahtava lomakirja! Paksussa pokkarissa riitti luettavaa ja ajassa vahingossa taaksepäin matkaavan Clairen seikkailuita ja tunne-elämän kuohuja oli koukuttavaa seurata, vaikka tarina olikin minulle tuttu jo ennakkoon Outlander-sarjasta. Kirjassa on hyvin tarkkaan kuvattuja eroottisia kohtauksia, ja vaikka niissä ei aina ihan pelisääntöjen mukaan toimita, sopivat ne varmasti hyvin häämatkalle.

Kiera Cass: Valinta-sarja
Monella tavalla ongelmallinen on myös Kiera Cassin Valinta-sarja, joka kliseisyydessään on välillä myös valtavan ärsyttävä. Kumma kyllä kaikesta huolimatta nämä pumpulinpehmoiste viihdekirjat ovat tajuttoman koukuttavia. Ensimmäisessä kirjassa laitetaan pystyyn kisa, jossa tositelevisiohengessä pyritään etsimään puolisoa valtakunnan tulevalle hallitsijalle. Rakkaudennälkäiset nuoret neitokaiset ovat valmiita vaikka mihin prinssin ja puolen valtakunnan vuoksi.

Jojo Moyes: Ne jotka ymmärtävät kauneutta
Jojo Moyes
on ehdottomasti yksi luottokirjailijoistani, jonka kirjojen äärellä viihdyn poikkeuksetta. Teosten kerroksellisuus ja lämmin inhimillisyys ovat ihastuttavia, ja juoneen on yleensä punottu mukaan kutkuttavia tunteita. Monissa Moyesin kirjoissa on hyvinkin surullisia juonikuvioita, mutta kun tunteet ovat jo valmiiksi pinnassa häiden jälkeen, niin kuka nyt laskee muutamaa kirjan ääressä valutettua kyyneltä. Ne jotka ymmärtävät kauneutta kulkee kahdella aikatasolla, joita yhdistää salaperäinen muotokuva.

Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani
Aivan yksiselitteinen rakkausromaani Kymmenen unelmaani  ei ole ja itse asiassa sen lähtötilanne on varsin surullinen. Brettin äiti kuolee ja perinnönjaossa selviää äidin omituinen viimeinen tahto. Brettin täytyy toteuttaa kymmenen 14-vuotiaana laatimaansa unelmaa tai perintö jää saamatta. Kirjassa on herttainen ja kohtalonomainen ote ja ajoittaisesta surullisuudestaan huolimatta kevyt kirja sopii mukavasti romantiikannälkäiselle lukijalle.

Heikki Hietala: Hotelli Tulagi
Heikki Hietalan
Hotelli Tulagi on hyvin kansainväliseltä tuntuva ja harvinaisen tunnelmallinen romaani. Kirjassa kuljetaan usealla aikatasolla niin maailmansodan tunnelmissa, päähenkilö Jackin lapsuudessa kuin rauhallisella paratiisisaarella. Jälkimmäinen aikataso tarjoaa sopivaa eksoottisen saaren lämpöä meille, joiden häämatka ei lopulta suuntautunutkaan valkeiden hiekkarantojen äärelle. Kolme vuotta sitten kuvailin kirjaa näin: ”Jotenkin Hietala onnistuu jopa kirjoittamaan rakkaudesta tuoreilla sanoilla. Kliseisyys ei nosta nolostuksen hikeä niskaan, vaan sydänalassa kutittelee mukavasti rakkauden ensihetkiä seuratessa.”

Armi Valkia: Hehku – Naisten aitoja fantasioita
Jos häämatkalleen haluaa pientä eroottista vipinää kirjamuodossa, kannattaa tarttua Armi Valkian Hehku – Naisten aitoja fantasioita -kirjaan. Kirjaan on kerätty nimensä mukaisesti ihan oikeiden naisten fantasioita, joten kirjassa on jokin verran vaihtelua ja runsaasti uskottavuutta. Mielestäni tarinat ovat uskottavampia ja monipuolisempia kuin Sita Salmisen Lupa-teoksen novellit. Ei mitään maata mullistavaa, mutta ehkäpä nämä voivat toimia jonkinlaisina tunnelmanvirittäjinä.

Tommy Tabermann: Eroottiset runot
Runoilija Tommy Tabermann on ihana ja kukapa nyt ei haluaisi häämatkallaan luoda tunnelmaa runolla tai kahdella. Mukaansa voi toki ottaa perinteisen paperisen runokirjan, mutta suosittelen kokeilemaan myös äänikirjaversiota Tabermannin Eroottiset runot -kokoelmasta, jonka lukee runoilija itse. Tabermannilla on ihanan syvä ja runoilijamainen ääni, joka sopii erinomaisesti juuri näihin runoihin. Lisäksi on kiinnostavaa kuulla millaisia painotuksia ja taukoja kirjoittaja lisää runoihinsa.

Nicola Yoon: Kaikki kaikessa & Aurinko on tähti
Viatonta mutta sitäkin voimakkaampaa nuorta rakkautta! Mikä voisikaan olla sen parempaa? Nicola Yoonin kirjoissa Kaikki kaikessa ja Aurinko on tähti on hyvin erilaiset lähtötilanteet, mutta tunnelma on molemmissa jollain tavalla pakahduttava. Kaikki kaikessa tutustuttaa meidät Maddyyn, joka on harvinaisen sairauden takia eristetty täysin ulkomaailmasta. Aurinko on tähti -kirjassa puolestaan Natasha ja Daniel kohtaavat aivan sattumalta New Yorkin vilinässä. Vai onko se sittenkin kohtaloa?

Stephanie Garber: Caraval-sarja
Maagisessa Caraval-pelissä on suuret palkinnot, mutta vielä valtavammat riskit. Pelin tuoksinassa ei voi koskaan tietää, mikä on oikeasti totta. Ovatko kohtaamamme ihmiset sitä mitä väittävät olevansa. Onko edes rakkaus aitoa vai ainoastaan osa peliä? Caraval-trilogia sopii erityisesti heille, jotka eivät kaipaa häämatkalleen vain vaaleanpunaista hattaraa vaan myös koukuttavaa kerrontaa ja toimintaa.

Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras
Suosittelen Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogiaa aivan mihin tahansa tilanteisiin, mutta sarjan avausosa sopii mitä mainioimmin myös häämatkalukemiseksi. Rakkaus ei ole tässäkään kirjassa mitenkään keskeisellä paikalla, vaan parrasvaloihin nostetaan juonittelut ja suuret seikkailut. 1800-luvun loppupuolen Helsinkiin sijoittuvassa kirjassa tutustutaan taikuuteen ja yritetään pitää pää pinnalla keinolla millä hyvänsä.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset
Nyt on aika paljastaa, mitkä kirjat pakkasin mukaan omalle häämatkalleni. Katharine McGeen Amerikan kuninkaalliset kertoo Washingtonien kuningasperheestä, joiden elämästä ei skandaaleja puutu. Prinsessa Beatrice valmistautuu tehtäväänsä Amerikan ensimmäisenä kuningattarena, mutta hänen ympärillään tapahtuu paljon muutakin skandaalinkäryistä ja juonikasta.

Catherine Isaac: Sinusta, minusta, kaikesta
Nyt vasta tajusin, että molemmilla häämatkakirjailijoillani on varsin samankaltaiset etunimet. Se oli puhdasta sattumaa, vakuutan sen! Sinusta, minusta, kaikesta -kirjaa kuvaillaan nokkelaksi rakkausromaaniksi, mutta myös koskettavaksi tarinaksi perheestä ja rohkeasta naisesta.

Mitä kirjoja sinä suosittelisit häämatkalukemiseksi tai ylipäätään romantiikannälkään?

One thought on “Mitä lukea häämatkalla? – 17 romanttista kirjavinkkiä häämatkalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s