Puistattava kuvaus turhamaisuudesta ja välinpitämättömyydestä – Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva on ollut mun lukulistalla siitä saakka, kun olen joskus teininä nähnyt ensimmäisen kerran Herrasmiesliiga-elokuvan. Sen jälkeen Dorian Grayn hahmo on vilahdellut milloin missäkin kulttuurituotteessa (vaikkapa tv-sarja Penny Dreadfulissa, joka on muutenkin ylistys intertekstuaalisuudelle) ja mielenkiintoni alkuperäistä tarinaa kohtaan on tasaisesti kasvanut. Teos oli mukana jo viime vuoden hyllynlämmittäjissäni, mutta se jäi loppuvuodesta lukematta. Tammikuussa oli kuitenkin aikaa tarttua kirjaan ja ajattelin jälleen kerran, että miksi olen lykännyt tämänkin lukemista niin kauan…

Tarinan pääpiirteet ovat varmasti monelle tutut: kuvankaunis parikymppinen Dorian Gray ilmaisee eräänä kohtalokkaana iltapäivänä toiveen, että kunpa hän ei ikääntyisi ollenkaan, vaan hänestä tehty muotokuva voisi kantaa ikääntymisen merkit hänen oman kehonsa sijaan. Huolettomasti ilmoille heitetty toive käy kuin käykin toteen, mikä johdattaa Dorian Grayn vuosikausien ajaksi niin sanotusti pahoille teille. Tuhon katalysaattorina on nuoren naisen itsemurha, josta Dorian on tietyssä määrin vastuussa, mutta jota hän ei suostu itselleen tunnustamaan. Kun hänen sielunsa tahraantuu ensimmäisen kerran, ei aiempaan elämään ole paluuta.

Dorian Grayn muotokuva on hirvittävä kuvaus yhden miehen turhamaisuudesta, välinpitämättömyydestä ja ihmisen kyvystä selittää oma elämänsä aina parhain päin. Omana aikanaan varsin skandaalimaisen vastaanoton saanut teos on syystäkin klassikko: se on samalla vetävä ja luotaantyöntävä. Tarinan kuluessa päähenkilöä säälii, häntä inhoaa ja hänestä on yleisestiottaen vaikeaa pitää. Doriania enemmän itseäni ärsytti ja inhotti tarinassa suuressa roolissa oleva Harry, joka ohjailee varsinkin Dorianin elämän alkutaipaleella nuorta miestä paljonkin. Harry on aristokraatti, joka suhtautuu kaikkeen nurinkurisesti – mutta ei hauskalla, vaan välinpitämättömällä ja ilkeällä tavalla. Jos nämä fiktiiviset miehet olisivat oikeasti olemassa, en haluaisi tuntea heistä kumpaakaan. (Toimittajana he toisaalta olisivat mielenkiintoisia jutunkohteita, mutta ystävinä ja läheisinä sitä pahinta laatua.)

Luin teoksen alkukielellä englanniksi ja jollakin tapaa ihastuin jälleen uudestaan englantilaisten klassikoiden lukemiseen. Niiden tunnelma aina kielestä tapahtumapaikkaan on jotakin sellaista, joka on uniikkia ja ihanaa tällaiselle klassikoita ylipäätään rakastavalle kirjanörtille. Dorian Grayn muotokuvan jälkeen aloitin Niina Meron Englantilainen romanssi -teoksen (joka ilmestyy muuten ensi viikolla, kiitos Gummerus arvostelukappaleesta!) ja nyt himoitsen kovasti jälleen reissua Englantiin ja erityisesti Oxfordiin. Taidan tyytyä hakemaan kirjastosta lisää klassikoita luettavaksi!

allekirjoitusminna

★★★★
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva
Penguin English Library, 2012
Sivuja 230
Luettavaksi omasta hyllystä

8 thoughts on “Puistattava kuvaus turhamaisuudesta ja välinpitämättömyydestä – Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

  1. Dorian Grayn muotokuva on kyllä lumoava! Luin sen pari vuotta sitten ihan omaksi huvikseni ja tykästyin siihen heti erityiseksi siksi, kuinka se jäi monitasoisuudessaan kutittelemaan mieltäni pitkäksi aikaa. Nyt luin sen uudelleen, kun se tuli vastaan kurssin lukulistalla ja ai että, kyllä siinä elämän ja taiteen suhteella leikittelyssä on jotain, mikä vääntää mielen oikein herkullisille mutkille. Tykkään hirveästi Wilden tavasta kirjoittaa ja paradokseista, joille hän kirjoituksensa perustaa. Lemppariainesta!

    Tykkää

    1. Monitasoisuus on varmasti oikea sana kuvaamaan tätä kirjaa! Mua jäi henkilökohtaisesti erityisesti mietityttämään päähenkilö ja oma suhtautumiseni häneen, kun en oikein päässyt yhteisymmärrykseen itseni kanssa siitä, mitä mieltä olisin hänestä. Kiitos kommentista! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s