Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt

Luin Jaron Lanierin provosoivasti nimetystä teoksesta 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt ensimmäisen kerran Helsingin Sanomista. Lehti oli haastatellut kirjailijan tämän käydessä Suomessa ja juttu oli täynnä mielenkiintoista asiaa sosiaalisesta mediasta ja siitä, miten se Lanierin mielestä käytännössä pilaa elämämme. Nappasin kirjan kirjaston varausjonoon jo samana aamuna ja odotin sitä innolla. Lopputulos oli kuitenkin pettymys.

Lanier esittää teoksessaan kymmenen teesiä, joiden tarkoituksena on saada lukija lopettamaan sosiaalisen median käyttäminen ainakin puolen vuoden ajaksi. Lanierin teesit on listattu myös teoksen takakanteen ja takakansi antaakin olettaa, että sisäsivuilta saa ajalleen vastinetta. Kannessa muun muassa argumentoidaan, että sosiaalinen media tuhoaa vapaan tahdon, empatian, totuuden ja lopulta sielusi. Olen pohtinut viime aikoina varsin paljon omaa suhdettani sosiaaliseen mediaan ja sen kuluttamiseen, joten Lanierin teesit kuulostivat kiinnostavilta. Lisäksi toimittajana some-asioita joutuu miettimään jatkuvasti – sosiaalinen media on jatkuvasti läsnä.

Lanierin teesien viehätysvoima ei kanna kantta pidemmälle. Jo johdannon kohdalla käy selväksi, että Lanierin kirjoitustyyli on pomppiva ja katkonainen, ja lukijan on haasteellista pysyä kirjailijan ajatuksenjuoksun mukana. Kirjoitustyylin selviämisen myötä jatkoin urheasti lukemista, sillä aihe oli mielenkiintoinen. Löysin kuitenkin kirjan alkupuolelta lisää ongelmia, joiden myötä lukukokemus meni niin sanotusti ihan lööperiksi. Lanier käyttää lähdeviitteitä teoksessaan ja lähteet ovat luettavissa kirjan lopussa. Suurimmassa osassa lähteistä on kuitenkin annettu suora linkki lähteeseen, eikä esimerkiksi tieteellisen artikkelin otsikkoa ja julkaisulehteä, joiden perusteella lukija voisi edes jollakin tapaa arvioida lähteiden uskottavuutta.

Kirjailija on selkeästi intohimoinen asiansa suhteen. Lanier on itse ollut kehittämässä Internetin kasvuvaiheita, myynyt yhtiönsä Googlelle aikana, jolloin Google oli vielä pienyritys ja kirjoituksillaan kritisoinut nykyisiä teknologijättejä rankastikin. Lanier ei myöskään itse käytä sosiaalista mediaa ollenkaan. Potentiaalia tiukkaan ja ihmisten käyttäytymistä muuttavaan some-kommentaariin siis on vaikka kuinka, mutta keskinkertainen (tai jopa huono) ulosanti vie manifestista sen kovimman terän.

Jos someasiat kiinnostavat intohimoisesti, kannattaa ehkä selata teos läpi. Muuten ei kannata vaivautua.

allekirjoitusminna

★★
Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt
S&S, 2019
Sivuja 189
Luettavaksi kirjastosta

7 thoughts on “Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt

  1. Luin tämän juuri hetki sitten ja jäi aika samat fiilikset. Aiheen ja nimen perusteella odotin mielenkiintoisempaa teosta, mutta lukukokemus jäi aika tylsäksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s