20 kevään kiinnostavinta kirjaa – Nämä uutuudet aion varmasti lukea!

Sanoin jo joulukuussa, että kevään 2020 tbr-lista alkaa olla täysi. Ajattelin etukäteen, että tämä kevät olisi ehkä vähän hiljaisempi, mutta voi pojat kuinka väärässä olinkaan. Julkaisin jo joulukuussa videon, jossa vinkkasin 20 kirjaa, jotka kannattaa laittaa varaukseen kirjastossa mahdollisimman pian. Sen lisäksi kokoan nyt tänne blogin puolelle vielä 20 kirjaa, joita odotan eniten tältä juuri alkaneelta kirjakaudelta. Tämän kevään upeudesta kertoo se, että jouduin vielä karsimaan 13 kiinnostavaa kirjaa näiltä listoilta pois, jotta listaukset pysyisivät edes jollain tavalla järjellisissä mitoissa.

Seuraavaksi pääsettekin siis tekemään oikein syvällisen sukelluksen tämän kevään tbr-listaani. Näitä 20 uutuuskirjaa odotan erityisen paljon!

 

TAMMIKUU

silloin_talloin_onnellinen16301Antti Rönkä & Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen. Gummerus.
Heti vuoden aluksi julkaistiin isän ja pojan kirjeenvaihtoa kansien väliin kokoava Silloin tällöin onnellinen. Viime vuonna esikoisromaaninsa Jalat ilmassa julkaissut Antti Rönkä ja hänen isänsä, jo pidemmän linjan kirjailija Petri Tamminen avaavat teoksessa ilmeisesti hyvinkin henkilökohtaisiakin asioita. Kuulin ennen joulua Gummeruksen tapahtumassa pienen palan kirjasta ja se vaikutti todella lupaavalta! Punnitsin pitkään haluanko kuunnella vai lukea kirjan (äänikirjalukijoiden kohdalla on tehty todella onnistuneet valinnat), mutta odotan nyt innolla omaa printtikappalettani saapuvaksi kirjastosta.

 

9789511348511Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa. Otava.
Luen aivan liian vähän dekkareita suhteessa siihen, kuinka paljon niistä nautin. Jos kirjan kuvauksessa vielä viitataan dekkarikuningatar Agatha Christieen, olen mitä luultavimmin myyty. Stuart Turtonin Evelynin seitsemän kuolemaa on näkynyt niin ahkerasti englanninkielisessä booktubessa, että minäkään en ole siltä voinut välttää. Kirja, jossa murha toistuu uudelleen ja uudelleen, kuulostaa kutkuttavan kiinnostavalta. Mutta olkaa tarkkoja! Tämä kirja on eri tapaus kuin The Seven Husbands of Evelyn Hugo, joka on myös aiheuttanut valtavasti keskustelua booktubessa. Jälkimmäisestä kirjasta odottelemme vielä suomennosta.

 

Veera Ojola Pientä säätöäVeera Ojola: Pientä säätöä – Chatfiktio. Tammi.
Yksi kevään kiinnostavimmista kirjallisista kokeiluista on varmasti Veera Ojolan chatfiktio Pientä säätöä. Kirja julkaistaan kuvaäänikirjana eli ilmeisesti videomuotoon tehtynä. Ehkä. En ole aivan varma. Tammen sivuilla on pieni näyte kirjasta ja se on tehty videomuotoon. Se tuo kovasti mieleen Sisko Savonlahden Areena Storiesille tekemää teosta En voi puhua juuri nyt. En ehkä itse saa kovin suuria tunteita irti tällaisista viestittelyyn pohjautuvista teksteistä, mutta odotan erityisen innolla millaisia kerronnan keinoja Ojola on käyttänyt ja voisiko tässä olla mahdollisuus jollekin aivan uudenlaiselle kirjallisuudelle.

 

9789511342021Angie Thomas: Mun vuoro. Otava.
Luin vuonna 2018 Angie Thomasin teoksen Viha jonka kylvät ja se teki minuun valtavan vaikutuksen. Olen siis aivan ehdottomasti tarttumassa kirjailijan seuraavaan suomennettuun teokseen, joka sijoittuu hip hopin maailmaan. Kirjan kuvauksen perusteella yksi teoksen vahvoista teemoista on julkisuus ja menestyminen, mikä kiehtoo minua myös suuresti.

 

 

 

Beth O'Leary KimppakämppäBeth O’Leary: Kimppakämppä. WSOY.
Jos jossain kirjassa on kiinnostava alkuasetelma, niin Beth O’Learyn Kimppakämpässä. Tiffy ja Leon elävät Lontoossa, jossa asumiskustannukset ovat järjettömän korkeat. He päätyvät erikoislaatuiseen asumisjärjestelyyn, kun toinen heistä nukkuu yhden makuuhuoneen asunnon sängyssä päivät ja toinen yöt. Kommunikointi hoidetaan muistilapuilla eivätkä he ehdi edes tavata toisiaan. Kirjelappusten välitykselläkin voi silti syntyä vahvoja tunteita.

 

 

HELMIKUU

206_pientä_osaa09037Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa. Gummerus.
Esikoisromaani 206 pientä osaa ei katalogin esittelytekstin perusteella vaikuttanut kovin erikoiselta, mutta kun kuulin Wilhelmiina Palosen puhuvan kirjastaan kustantajan tapahtumasta, heräsi kiinnostukseni. Lähinnä minua kiinnostaa kirjan kuriton luuranko, joka pitää seuraa Alvarille. En ole vielä aivan varma aionko lukea tämän kirjan printtinä vai siirränkö sen suosiolla äänikirjalistalleni. Se selvinnee helmikuussa.

 

 

 

David Suchet sanoin ja kuvinDavid Suchet: David Suchet sanoin ja kuvin. Minerva.
En hirveän usein lue elämäkertoja, ja ne harvat joihin tartun, nautiskelen yleensä äänikirjoina. David Suchetin muistelmien tapauksessa on kuitenkin aivan pakko tehdä poikkeus, sillä kirjassa luvataan olevan paljon valokuvaamisesta innostuneen näyttelijän itsensä tallentamia otoksia. Rakastan Suchetin tulkintaa Hercule Poirotista, joten tämä kirja on ehdottomasti luettava, en nimittäin tiedä itse näyttelijästä vielä yhtikäs mitään.

 

 

 

Sankaritarinoita nuorilleSankaritarinoita nuorille. Into.
Josko sitä nyt yhden tosisatukirjankin tänä keväänä lukisi. Tällä kertaa nuoret itse ovat päässeet valitsemaan sankarinsa ja kirjoittamaan näistä tosipohjaisia tarinoita. KirjaKallion ohjelma Helsingin Kirjamessuilla on ollut perinteisesti niin laadukasta, että tämän kirjaprojektinkin he varmasti hoitavat moitteettomasti.

 

 

 

Unelmaduunarin palkkapäivä

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmaduunarin tilipäivä – 8 askelta ja tienaat tarpeeksi. WSOY.
Kun latasin BookBeatin reilut kaksi vuotta sitten, Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-teos oli toinen jonka sovelluksen laajasta valikoimasta kuuntelin. Kirja oli kiinnostava, mutta tuolloin sen teemat tuntuivat vielä itselleni kaukaisilta. Lähestyvä komikymppisyys sekä osittain nykyisistä töistäni johtuneet käsivaivani ovat saaneet minut pohtimaan viime aikoina urapolkuani varisin tiiviisti, ja näihin ajatuksiin kaksikon uutukainen eli Unelmaduunarin tilipäivä sopii mainiosti.

 

 

MAALISKUU

Anniina Mikama TinasotamiehetAnniina Mikama: Tinasotamiehet. WSOY.
Rakkauteni Anniina Mikaman kirjoihin on tainnut tulla jo selväksi, joten ei liene yllätys, että trilogian päättävä Tinasotamiehet on yksi kevään eniten odottamistani kirjoista. Tämän aion lukea välittömästi, kun sen vain näppeihini saan. Ja samalla olen valtavan surullinen, että joudun sanomaan hyvästit rakkaiksi käyneille hahmoille.

 

 

 

 

Näkymättömät naiset

Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset. WSOY.
Olen yrittänyt tietoisesti lisätä lukemistooni enemmän tietokirjoja. Caroline Criado Perezin teos Näkymättömät naiset lupailee ”hämmästyttäviä faktoja miesten muotoisesta maailmasta”. Laajasti tutkimukseen nojaavan kirjan pitäisi osoittaa miten selkeästi ympäröivä maailma on rakennettu miehiä ajatellen. Tämä teos kiinnostaa minua valtavasti, ja suunnittelen kuuntelevani sen äänikirjana.

 

 

 

J. S. Meresmaa DodoJ. S. Meresmaa: Dodo. Myllylahti.
Hypähtelen ujosti riemusta, sillä vihdoinkin saamme lisää suomalaisia säeromaaneja! Olen aiemmin löytänyt vain Kirstin Kurosen kirjoittamia säeromaaneja kotimaisilta markkinoilta, joten on mahtavaa saada vähän täydennystä kentälle. J. S. Meresmaalta en ole tainnut vielä aiemmin lukea mitään muuta, joten odotan tätä kirjaa senkin vuoksi suuresti.

 

 

 

HUHTIKUU

9789511349310Enni Mustonen: Pukija. Otava.
Ei ole yllätys, että Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan uusin osa on jälleen yksi kevään odotetuimmista kirjoista minulle. Pukija siirtää katseensa Idan tyttärentyttäreen eli Kirstin lapseen Vienaan, joka on varttunut jo aikuiseen ikään. Kirjan kuvauksissa mainitaan Marimekko, Miss Universum ja Hollywood. Olisipa jo huhtikuu!

 

 

 

Sarah Crossan KuunnousuSarah Crossan: Kuunnousu. S&S.
Säeromaanien maailmaan minut johdatti vuonna 2018 Sarah Crossan teoksellaan Yksi. Sen jälkeen olen odottanut hänen kirjojensa suomennoksia kuin kuuta nousevaa (heh heh). Kuunnousu kertoo seitsemäntoistavuotiaasta Joesta, jonka veli Ed on tuomittu kuolemaan. Kirjan lähtötilanne on niin karmaisevan mehukas, että haluaisin päästä lukemaan tätä kirjaa aivan välittömästi.

 

 

 

Eoin Colfer Fowlin kaksosetEoin Colfer: Fowlin kaksoset. WSOY.
Teini-ikäisenä olin ihastunut Eoin Colferin luomaan rikollisnero Artemis Fowliin. Valitettavasti kasvoin yli sarjasta ennen kuin ehdin lukea sen loppuun, mutta nyt nuoruuteni suosikkikirjat ovat saaneet uutta nostetta pian ilmestyvän elokuvan myötä. Tarina saa myös jatkoa teoksella Fowlin kaksoset. Nyt pohdin ainoastaan sitä, pitäisikö nuo sarjan aiemmat osat ehtiä lukea vielä ennen tämän uutukaisen ilmestymistä.

 

 

 

Piia Leino YliaikaPiia Leino: Yliaika. S&S.
Pidin todella paljon Piia Leinon dystooppisesta romaanista Taivas, ja huhtikuussa julkaistava Yliaika lupailee mahdollisesti yhtä voimakasta lukukokemusta. Kirja sijoittuu vuoteen 2052, jolloin Suomen kansalaisuus on rajattu alle 75-vuotiaille. Kun ikäraja alkaa tulla vastaan, on siis syytä alkaa valmistella exitusta. Hyvin kiehtova asetelma, josta uskon Leinon punovan kasaan todella kiehtovan kirjan.

 

 

 

Timo Kalevi Forss Unohtumattomia kirjeitä SuomestaTimo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta. Like.
Kirjeet ovat ihania, ja niitä pitäisi ehdottomasti lähettää enemmän kuin nykyään. Fiilistelin syksyllä Shaun Usherin kokoamaa kirjevalikoimaa teoksessa Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa. Kirjetunnelmointi voi jatkua tänäkin keväänä, kun tarjolla on suomalainen katsantokulma aiheeseen. Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -teos sisältää muun muassa Tove Janssonin, Urho Kekkosen ja 15-vuotiaan Andy McCoyn kirjelmiä.

 

 

TOUKOKUU

Esmeralda Santiago Sokeriplantaasin valtiatarEsmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar. Bazar.
Kuten jo lukuhaastepostauksessani totesin, haluan tehdä tänä vuonna paljon kirjamatkoja eksoottisiin maihin. Puerto Rico on minulle täysin tuntematon, mutta nyt olisi mahdollista saada Esmeralda Santiago oppaakseen. Sokeriplantaasin valtiatar on historiallinen perhesaaga. Tällä hetkellä suunnittelen sen kuuntelemista äänikirjana, sillä yli 500-sivuinen kirja kuulostaa aika järkälemäiseltä.

 

 

 

Kaisu Tervonen (toim.): 13 katseluasentoa – Miltä televisio tuntuu? Kosmos.
Esseekokoelma Television lapset hurmasi minut täysin viime vuonna, ja palan halusta päästä uppoutumaan uusiin televisioaiheisiin teksteihin. Kirjan kuvauksessa mainitaan jopa Alfred J. Kwak, mikä on ehdottomasti valtava plussa.

 

KESÄKUU

Salla Simukka LukitutSalla Simukka: Lukitut. Tammi.
Uusimmassa nuortenromaanissaan Salla Simukka kertoo maailmasta, jossa nuoret joutuvat ennakkoon vankilaan teoista, joihin heidän lasketaan tulevaisuudessa syyllistyvän. Tällainen ajatusleikki antaa mahdollisuudet vaikka minkälaisille juonikuvioille, joten kirjakevät saa ansaitsemansa loistavan lopun.

 

 

 

 

Mitkä uutuuskirjoja odotat eniten tänä keväänä? Kiinnostaako jokin minun listani kirjoista?

15 thoughts on “20 kevään kiinnostavinta kirjaa – Nämä uutuudet aion varmasti lukea!

 1. Minä odotin Tammisen ja Röngän kirjaa niin kovasti, että ryntäsin kauppaan jo viime vuoden puolella huomattuani sen olevan saatavilla ja aloitin lukemisen uudenvuodenyönä klo 1.37. Ei olisi lukuvuosi voinut paremmin alkaa, aivan mahtava teos!

  Angie Thomasin luin viime vuonna alkukielisenä ja tykkäsin vielä enemmän kuin hänen esikoisestaan. Listaltasi kiinnostaa myös ainakin Sarah Crossan.

  Itse taidan juuri nyt eniten odottaa lisää Eeva Kilven päiväkirjamerkintöjä (Elämää kaikki päivät).

  Tykkää

  1. Mä odotan kovasti, että Helmet-kirjastot saavat tuon Silloin tällöin onnellisen jakeluun, sillä olen onnekseni varauslistan kärkisijoilla. Haluaisin kovasti päästä lukemaan sitä, jotenkin se voisi sopia mainiosti tällä hetkellä vaivaavaan lukuhitauteen/lukemisen välttelyn. Lukujumissa en sentään ole, mutta kirjavuosi on lähtenyt käyntiin todella tahmeasti.

   Oo, jos Thomasin uusi on vielä parempi kuin esikoinen, niin en voi muuta kuin odottaa kirjaa riemulla. Crossanille yritän olla luomatta liian suuria ennakko-odotuksia, mutta olen tainnut epäonnistua siinä pahasti 😀 Eeva Kilpeä monet ovat kehuneet, pitäisi varmaan itsekin tutustua hänen tuotantoonsa!

   Tykkää

 2. En ole hirveästi tutustunut kevään uutuuksiin, kun oma tbr lista on jo aivan liian pitkä. Tältä listalta kuitenkin uudet säeromaanit kiinnostaa ehdottomasti, sekä Caroline Criado Perezin Näkymättömät naiset. Anniina Mikaman tuotantoon pitäisi tutustua myös, mutta ekana tietysti pitäisi lukea sarjan aiemmat osat.

  Tykkää

  1. Mä mietin, että katalogien selaaminen oli mun tbr-listan kannalta aivan vihoviimeinen teko. No, eipähän ainakaan lukeminen lopu kesken. Plus säeromaanit ovat onneksi suhteellisen nopealukuisia ja omalla listallani on mukana sekä kirjoja jotka suunnittelen lukevani itse että äänikirjaksi valikoimiani. Niin ja nuo Anniina Mikaman kirjat kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä ja pyrkiä välttelemään spoilereita mahdollisimman tehokkaasti!

   Tykkää

  1. Se vaatii kyllä useamman tunnin, kun katalogeja jää sitten oikein hartaudella lukemaan. Tänä vuonna piti myös harrastaa tuskallista kirjojen karsimista vaikka kokosin kaksi erillistä 20 kirjan listaa. Nyt kun vaan etsisi aikaa noiden kirjojen lukemiseen 😀

   Tykkää

 3. Olet koonnut kiinnostavan listan! Minäkin aion ehdottomasti lukea noista listaamistasi kirjoista ainakin seuraavat: Evelynin seitsemän kuolemaa, Mun vuoro, Unelmaduunarin tilipäivä, Pukija ja Lukitut. Selasin kaikki kevään katalogit jo hyvissä ajoin ja laitoin kiinnostavista kirjoista varaukset kirjastoon. Usein saan sillä tavalla kirjastoon hankitut uutuudet ensimmäisenä lainaajani käsiini. Onneksi on kirjasto! ❤

  Tykkää

  1. Kirjasto on kyllä timanttinen tässä suhteessa! Juuri tänään noudin tuon Evelynin seitsemän kuolemaa ja muutaman muunkin kiinnostavan uutuuden. Nyt tarvitsee vain raivata aikaa lukemiselle, jotta muutkin innokkaat varausjonossa saavat nämä kirjat näppeihinsä

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s