Ohituskaistaa pitkin lukulistan kärkeen: 13 syksyn kiinnostavinta uutuuskirjaa!

Puut alkavat jo vaihtaa ylleen värikkäämpää syysasua, mutta minä uppouduin kirjakatalogien ääreen vasta tällä viikolla. Perinteinen kirjakauden uutuuskatsaukseni tulee siis tavallista myöhempään, mutta sehän ei ole mikään maailmanloppu. Nämä kirjat varmasti ihastuttavat, vaikka niiden ääreen ei ehtisi heti ilmestymispäivänä.

ELOKUU

Chen Quifan: Jättömaa. Aula & co.
Tämän kirjan kansi on pomppinut silmilleni niin monista paikoista, että se kiinnitti huomioni myös kirjakatalogin sivuilla. Näemmä pimenevät syysillat eivät itsessään ole tarpeeksi ankeita, vaan kaipaan myös synkkiä tulevaisuudenkuvia. Jättömaa kertoo jätteenkäsittelijästä, jonka tulevaisuus näyttää lohduttomalta jo ennen kuin sota rikkaiden ja köyhien välillä syttyy.

Mikki Lish & Kelly Ngai: Taikurin kartta – Taikuuden talo 2. Aula & co.
Onpa muuten hassua huomata, että kirjoittamiani arvioita on lainattu ainakin kahdessa syyskatalogissa. Lainatakseni itseäni, Taikuuden talo -sarjan ensimmäisen osan kansien välistä löytää ”salaperäisen tarinan, jossa maagisuus poreilee joka sivulla”. Sarjan toisessa osassa seikkaillaan salamyhkäisen talon alapuolella kulkevassa tunnelistossa. Voin kuvitella, että luvassa on jälleen vaikka minkälaisia mielikuvituksellisia seikkailuja.

Antti Rönkä: Nocturno 21:07. Gummerus.
Jalat ilmassa -esikoisteoksensa myötä Antti Röngästä tuli kirjailija, jonka tekemisiä seuraan suurella uteliaisuudella. Röngän toinen oma romaani ammentaa myös hänen omasta elämästään, tällä kertaa aiheena on seksuaalinen häpeä. Kirjan teema ei ole varsinaisesti omien kiinnostustenkohteideni kärjessä, mutta ehkä juuri siksi se voisi tarjota uusia ja kiehtovia näkökulmia sekä ajatelmia.

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä. Into.
Saatiinhan tähänkin listalle yksi sarjakuvakin! En ole seurannut Tympeitä tyttöjä Instagramissa, mutta tilin julkaisut ovat siitä huolimatta välillä nousseet kuvavirtaani. Niiden sekä tuoreen sarjakuva-albumin esittelytekstin perusteella voisin kuvitella, että tämän kirjan sivuilta taidan todellakin löytää itselleni varsin tuttuja ajatusratoja.

J. S. Meresmaa: Khimaira. Myllylahti.
Ihanaa, että myös tällä kaudella on tarjolla yksi herkullisen hienolta kuulostava säeromaani. J. S. Meresmaan Dodo kaappasi taannoin sydämeni, toivottavasti tämän uutukaisen kanssa käy samalla tavalla. Olen jo nähnyt useampia ylistäviä kommentteja Khimairasta, joten haluaisin päästä itsekin pian yhtymään kiitoskuoroon.

Piia Leino: Lakipiste. S&S:
Jo elokuussa ilmestynyt Piia Leinon Lakipiste (*saatu arvostelukappaleena) jatkaa hyytävien dystopioiden sarjaa, jota meille ovat tarjoilleet aiempina vuosina Taivas sekä Yliaika. Viime vuonna julkiastu Yliaika oli vavisuttava lukukokemus, joten odotukseni Lakipisteelle roihuavat. Jo kirjan juonen kuvaus aiheuttaa tuttua ahdistusta, sillä kirjan kantavia teemoja ovat ekokatastrofi, ympäristöliikkeen radikalisoituminen sekä hyvin älykäs, uusi teknologia.

Anniina Mikama: Myrrys. WSOY.
Kun aikaa lukemiselle on huomattavasti entistä vähemmän, tulee kirjavalinnoissa navigoitua varman päälle -tekniikalla. Koska Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogia on yksi viime vuosien suosikeistani, pääsi tuore Myrrys heittämällä lukulistalleni ja itse asiassa kirja on tällä hetkellä minulla luvussa. 15-vuotias orpo Niilo saa aivan uuden suunnan elämälleen, kun hän jättää taakse häntä huonosti kohdelleen perheen ja asettuu asumaan keskelle metsää tietäjän kanssa. Tarinaa on maustettu useammallakin ripauksella muinaista magiaa.

SYYSKUU

Sisko Savonlahti: Kai minä halusin tätä. Gummerus.
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu kolahti minuun kovaa. Kerrankin sukupolviromaani, joka ei tuntunut menevän vähintään yhdellä sukupolvella ohitse. Savonlahden toisessa romaanissa kirjan päähenkilöllä tuntuu näennäisesti olevan elämän tärkeät rakennuspalikat rivissä, mutta silti niistä ei tunnu rakentuvan kestävää perustaa onnellisuudelle. Tämän kirjan ehdin itse asiassa jo kuunnella äänikirjana.

Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja. Tammi.
Hyvä on, hyvä on! Tämä kirja päätyi lukulistalleni puhtaasti nimensä takia. Tai no, japanilainen feelgood-teos kirjojen tärkeydestä kuulostaa toki muutenkin aika täydelliseltä. Ja kun mukana on vielä puhuva kissa, kiehtova kirjakauppa ja maaginen seikkailu, olen ihastuksista pistoksissa kuten se kuuluisa kissa.

Maria Laakso & Johanna Rojola: Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus. Tammi.
Kyllä on kuulkaa helppo iskeä silmänsä tuttujen kirjojen jatko-osiin. Taltuta klassikko -kirjan ensimmäinen versio oli mitä mainioin lukukokemus äänikirjana (Pirjo Heikkilä on loistava lukija!), joten ehdottomasti aion lukea myös tämän tuoreen tapauksen, jossa kotimaisten kirjojen sijaan pureudutaan länsimaiseen kirjallisuuteen. Siihen savottaan muuten tarvitsenkin taltutusapua, kotimaisen kirjallisuuden sivuaineopiskelijana nuo ulkomaalaiset klassikkotiiliskivet ovat totisesti jääneet lukematta.

Johanna Venho: Syyskirja. WSOY.
Tove Jansson kiinnostaa tietysti aina, joten varsin kauniskantinen Syyskirja päätyy ehdottomasti syksyiselle lukulistalleni. Iltojen hämärtyessä on ihana heittäytyä muistelemaan menneitä ja tunnelmoimaan saarielämää. Tämä kirja tuntuu olevan aika monelle se kauden odotetuin, sen verran paljon olen tähän teokseen törmännyt etenkin kirjagramin puolella.

Lucy Ivison: Unelmien muotitalo – Silkkiä ja salaisuuksia. WSOY.
Viimeistään Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja on tehnyt minusta suuren historiallisten romaanien ystävän. Kun esittelyteksti vielä lupailee suloisen uutuuskirjan sukeltavan muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä, olen totisesti myyty. Trilogian avaavassa teoksessa matkataan 1920-luvun Englantiin.

LOKAKUU

Antti Heikkinen: Latu. WSOY.
Tuoreimman Antti Heikkisen teoksen lisäsin listalleni sen kummemmin kirjan kuvaukseen tutustumatta. Heikkinen on loistava tarinankertoja, jonka romaaneja odotan innolla. Latu kuljettaa lukijan nimensä mukaisesti hiihtomaailmaan ja omaksi ihastuksekseni 1930-luvulle.

Ps. Art House on tehnyt niin jumalaisen painoksen Peter Panista, että se täytynee hankkia itselleni. Ylikauniiden kansien takia olen aiemmin innostunut hemmottelemaan itseäni saman sarjan Pikku naisilla ja Salaisella puutarhalla.

Mitä syksyn uutuuskirjaa sinä odotat kaikkein suurimmalla innolla?

3 thoughts on “Ohituskaistaa pitkin lukulistan kärkeen: 13 syksyn kiinnostavinta uutuuskirjaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s