Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2

”Seuratkaa minua omalla vastuullanne.” –Anne Bonny

Iltasatuja kapinallisille tytöille aloitti sellaisen tosisatujen buumin ympäri maailmaa, että ei liene kenellekään yllätys, että Francesca Cavallo ja Elena Favilli julkaisivat kirjalle jatko-osan. Sillä kyllä maailmassa riittää upeita ja rohkeita naisia sekä tyttöjä useammankin kirjan materiaaliksi. Mukana on muun muassa ikisuosikkini J. K. Rowling sekä tällä kertaa myös suomalaisia edustamassa jääsukeltaja Johanna Nordblad.

Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 (3)

Kirjasarjan kakkososa noudattelee pitkälti ensimmäisen kirjan kaavaa. Sivun mittainen, sadun muotoon kirjoitettu tarina jostain tosielämän voimanaisesta ja sen rinnalla potretti. Kaikki tarinat aakkosjärjestykseen ja lopuksi vielä tilaa nuoren (tai no miksi ei vähän vanhemmankin) lukijan omalle tarinalle ja muotokuvalle. Tuttu kaava, uudet henkilöt.

Jälleen kerran kirjan tarinat saavat lukijan hyrisemään tyytyväisyydestä, mutta myös puhisemaan kiukusta. Esimerkiksi kemisti Alice Ballin kokema kohtelu saa ainakin minut raivostumaan. Hän teki uraauurtavaa tutkimusta, mutta kuoli ennen kuin ehti julkaista sen. Yliopisto julkaisi tulokset, mutta ei antanut Alicelle (puhuttelen häntä etunimellä, kuten näissä tosisatukirjoissa on tapana) kunniaa. Sen sijaan rehtori nimesi uuden tekniikan itsensä mukaan. Kuinka kammottava ja itsekäs on ihminen, joka tällaista tekee? Ja voi että se tuntuu väärältä, kuinka paljon kaikilla istumillani musiikin teoriatunneilla onkaan puhuttu Robert Schumannista mainitsematta hänen säveltäjänä ansioitunutta vaimoaan Claraa.

Joitain outouksiakin kirjassa on. Aktivisti Yeonmi Parkin tarina alkaa hitusen hämmentävästi: ”Olipa kerran Pohjois-Koreassa aika, jolloin ihmiset eivät saaneet vapaasti laulaa, pukeutua niin kuin halusivat, lukea sanomalehteä eivätkä soittaa ulkomaille”. Tämä kuulostaa aivan siltä, että kaikki kauheudet olisivat mennyttä aikaa ja Pohjois-Korea olisi nykyään vapaa onnenmaa, vaikka olen itse kuullut vähän muuta.

Jollain tapaa Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 on paljon rouheampi kuin edeltäjänsä, karuja kohtaloita ei turhaan silotella. Siinä missä sarjan aloitusosassa esimerkiksi traaginen kuolema häivytettiin usein kokonaan, kertoo uusi kirja tulivuoritutkija Katia Krafftista näin: ”Mutta tällä kertaa heidän laskelmansa oli pielessä. Räjähdys oli paljon suurempi kuin kukaan oli osannut ennustaa, ja se lennätti korventavan pilven kaasuja, kiviä ja tuhkaa vyörymään alas laaksoon. Katialla, Mauricella ja muulla ryhmällä ei ollut mitään mahdollisuutta paeta, ja valitettavasti kaikki kuolivat.”

Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 (2)

Tekstissä käytetään vaikeatajuisiakin sanoja, jotka selitetään lopun sanastossa. Tosin aina selitykset eivät anna lukijalle kovin paljon rakennuspalikoita sanan ymmärtämiseen. Vai luuletteko, että lapsi ymmärtää sanan entsyymi yhtään paremmin selityksellä ”aineita, jotka vauhdittavat biokemiallisia reaktioita kasveissa ja eläimissä”? On totisesti vaikeaa puhua esimerkiksi tieteestä tiiviisti, kiinnostavasti ja ymmärrettävästi.

Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 on takuuvarma teos tosisatujen ystäville, vaikka kyllähän näiden kirjojen hyökyaallossa alkaa tuntea itsensä jo vähän väsyneeksi. Koko maailman kattavan kirjan puutteeksi voidaan laskea myös se, että kun edustajia yritetään saada mahdollisimman kattavasti ympäri maailmaa, alkaa kirjoitettavien elämätarinoiden valinta tuntua hitusen sattumanvaraiselta. Kuka sitä nyt ihan oikeasti osaa päättää, ketkä kaikista maailman naisista ovat ansainneet paikkansa tällaisessa kirjassa? Ajallinen mittakaavakin on huomattavasti laajempi kuin suomalaisissa verrokeissa. Yksittäinen hallitsija vuosisatojen takaa tuntuu näin suomalaisperspektiivistä varsin etäiseltä.

★★★★
Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2
Käännös: Maija Kauhanen
S&S, 2018
Sivuja 212
Luettavaksi kirjastosta

allekirjoituslaura

Ps. Tähän mennessä olen arvioinut seuraavat tosisatukirjat:

Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Ben Brooks: Stories for Boys Who Dare to Be Different
Taru Anttonen & Milla Karppinen: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)

5 thoughts on “Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s