Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa

Olen tämän syksyn aikana urakoinut hyvällä tahdilla näitä tosisatukirjoja naisista (ja vähän miehistäkin), ja vihdoin taitaa olla edessä viimeinen postaus tähän mennessä julkaistuista kirjoista. Paneudutaan siis vielä kerran esimerkillisten suomalaisten naisten ja tyttöjen elämään tällä kertaa Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa -kirjan parissa.

Tuomen kirjan julkaissut S&S on tosisatumarkkinoilla vahva osallistuja, sillä kustantamon talliin kuuluvat myös alkuperäiset Iltasadut kapinallisille tytöille sekä Ida ja Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa. Minua totisesti kiinnostaisi tietää, miksi S&S on päättänyt tarttua näin samanlaisiin kirjoihin. Toki tälle lajille tuntuu olevan kovaa kysyntää, mutta mitä lisäarvoa kaksi suomalaisiin naisiin keskittyvää kirjaa voi antaa? Tällä toteutuksella eivät mitään.

Itsenäisiä naisia (3)

Suurin osa näistä tosisatukirjoista on kirjoitettu selvästi pienillekin lapsille sopiviksi. Vaikeita termejä vältellään ja kaikkein karuimmat kohtalot on häivytetty tarinankerronnan utuun. Itsenäisiä naisia -kirja sen sijaan ei ole todellakaan suunnattu iltasatuikäisille. Vai pitäisikö teistä vaikkapa pikkukoululaisen ymmärtää avioliitossa tapahtuva raiskaus tai ilman sen suurempaa selittelyä äitiyslaki? Jos kirja ei ole suunnattu lapsille, niin kenelle se sitten on tarkoitettu? Rehellisyyden nimissä minun on pakko vastata, että ei pienintäkään käsitystä.

Tuomi puhuttelee esipuheessaan nuoria lukijoita, joten kaipa kirja on ajateltu hitusen vanhemmalle yleisölle kuin saman lokeron muut kirjat. Tätä päätelmää puoltaa myös sadunomaisten elementtien karsiminen teksteistä. Mutta mitä tosisatukirjaan sitten jää jäljelle, jos satumaisuus repäistään pois? Pelkkiä tosiseikkoja uuvuttavana luettelona. Monin paikoin Itsenäisiä naisia tuntuu ansioluetteloiden katalogilta, kuin katsaukselta joidenkin naisten työelämän. Tekstit ovat kuin ylisanoihin hurahtaneen mainosmiehen myyntipuheista. Tässä pieni maistiainen: ”Aktivisti, poliitikko, spoken word -taiteilija, kirjoittaja ja näyttelijä. Laura Eklund Nhaga on monilahjakkuus, joka tekee vaikutuksen sanavalmiudella ja terävillä huomioilla kansakuntamme nykytilasta. Sen ovat huomanneet muutkin, sillä vuonna 2015 Image-lehti valitsi hänet yhdeksi Suomen uudistajaksi.” Jos haluaisin lukea tällaista suitsutusta, menisin selaamaan tuttujen ja tuntemattomien LinkedIn-profiileja. Kaunokirjoilta odotan aika paljon enemmän, ja niin odottavat varmasti kirjan tavoittelemat nuoret lukijatkin. Kirjan kuvat ovat sentään kauniin räväköitä ja noudattelevat selkeästi omaa linjaansa.

Itsenäisiä naisia (4)

Erotuksena muille vastaaville teoksille kirjan tarinat on järjestetty käänteiseen aikajärjestykseen. Aloitamme siis nyky-Suomesta ja pakitamme kohti 1800-lukua. Ei mikään toimivin ratkaisu, sanoisin. Tasa-arvon edistysaskeleet ikään kuin kumitetaan pois sitä mukaa mitä kauemmas ajassa matkaamme. Kirjan viimeisten sivujen jälkeen mieli jää 1800-luvulle, eikä se suinkaan ole tasa-arvon kannattajan näkökulmasta kovin onnellinen loppu.

Omat hetkensä tässäkin kirjassa toki on. Esimerkiksi poliitikko Tekla Hultin tarina päättyy seuraavasti: ”Hänen mukaansa nimetty aukio sijaitse Kiasman ja Sanomatalon välissä, kunnianosoituksena sinnikkäästä tasa-arvotyöstä.” Minä huomasin tuon aukion aivan vahingossa aiemmin tänä vuonna. Se ei ole suinkaan yhtä juhlallinen kuin Kiasman edessä Mannerheimin ratsastajapatsaan ympärillä levittäytyvä aukio. Ei, oikeastaan se näyttää enemmän hämyisältä takapihalta. Siitä voi jokainen löytää haluamansa symboliikan.

★★
Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa
S&S, 2018
Sivuja 150
Luettavaksi kirjastosta

allekirjoituslaura

Ps. Tähän mennessä olen arvioinut seuraavat tosisatukirjat:

Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Ben Brooks: Stories for Boys Who Dare to Be Different
Taru Anttonen & Milla Karppinen: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)
Francesca Cavallo & Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2
Ida & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa

3 thoughts on “Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s