Mikä ihmeen nuorten aikuisten kirjallisuus? – Aloittelijan opas YA-fiktioon

”Tiiätkö, mun piti googlettaa, että mitä se YA oikeen tarkottaa.”

Nämä olivat parhaan ystäväni sanat eräänä maaliskuisena iltapäivänä, kun seisoimme keittiössäni laittamassa teetä. Hän oli lukenut tähän blogiin kirjoittamani arvion ja hämmentynyt termistä. Nauroin ja kysyin, oliko ystäväni löytänyt vastauksen.

”Joo, kyllä mä sitten Wikipediasta löysin, mitä se meinaa.”

YA eli young adult -kirjallisuus on jo vuosien ajan ollut kuolemattoman rakkauteni kohde. Reilusti yli puolet lukemastani kirjallisuudesta menee jollakin tavalla ya-genren alle tai ainakin erittäin lähelle sitä. Ystäväni sanat ja tätä postausta varten tekemäni taustatutkimus kuitenkin paljastivat, että genre ei ehkä olekaan niin itsestäänselvyys kuin olin sen aiemmin ajatellut olevan.

Yhteisen hyvän nimissä päätin siis pistää kasaan postauksen mittaisen oppaan young adultiin. Nauti ja kerro vielä kommenteissa, jos haluaisit lukea aihepiiristä lisää!

IMG_2881

Mikä ihmeen YA?

Goodreadsin mukaan young adult fiktio (usein lyhennetty YA) on erityisesti nuorille aikuisille, noin 13-18 vuotiaille, suunnattua kirjallisuutta. Sen aiheet ja teemat vaihtelevat laidasta laitaan, mutta genreen kuuluvien teosten yhteisiä piirteitä ovat  usein nuoret päähenkilöt ja nuorten maailmaan liittyvät haasteet. Tarinoissa on rajana ainoastaan mielikuvitus ja kirjailijan taidot, sillä young adultiin voidaan katsoa kuuluvaksi sekä muodoltaan että ilmaisultaan varsin kattava määrä erilaisia teoksia.

Nuorten näkökulmaan kuuluu The Balancen mukaan myös tunteiden vuoristorata, oli kyse sitten elämän ja kuoleman kysymyksistä dystooppisessa maailmassa tai ihastuksesta lukiodraamassa. Suuret tunteet koukuttavat lukijoita myös genremääritelmän ulkopuolelta, sillä monet aikuiset tunnustavat lukevansa YA-kirjallisuutta jopa pakkomielteisesti. Muun muassa Helsingin Sanomat viittaa Yhdysvalloissa tehtyyn markkinatutkimukseen, jonka mukaan 70 prosenttia young adultin lukijoista on itseasiassa aikuisia. (Kuulun itse tähän kategoriaan, sillä olen 23-vuotias, mutta en voi vastustaa hyvin kirjoitettua, nokkelaa ja vauhdikasta YA-tarinaa.)

Young adultin määrä on joidenkin lähteiden mukaan räjähtänyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kun vielä 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa julkaistiin vajaa 5 000 young adult -teosta vuosittain, oli määrä vuonna 2012 jo yli 10 000. Suomessa tilanne on kuitenkin toisenlainen. Sekä Yle, Helsingin Sanomat että Aamulehti ovat kirjoittaneet young adultista muutaman vuoden sisään ja jokaisessa jutussa sanoma on samanlainen: Suomessa nuortenkirjallisuus on kakkosluokan kirjallisuutta. Emmi Itäranta pohtii Aamulehden jutussa, että suomalainen realismin perintö on todennäköisesti vaikuttanut tiukkaan jakoon nuorten ja aikuisten kirjallisuuden välillä. ”Fantasiahömppä” kuuluu nuorille; aikuisten kirjallisuus kertoo todellisesta elämästä.

Vallalla oleva ajattelutapa on sinänsä sääli, sillä young adult käsittelee usein vaikeita aiheita ennakkoluulottomasti. Käsittelytapa sopii nuoren lukijan lisäksi myös aikuiselle ja joissakin tapauksissa itseasiassa pelkästään aikuisille. Otavan Emma Aftan sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”Suomessa ei olla ymmärretty, että ne ovat yhtä lailla aikuisten kuin nuorten kirjoja”. En voisi olla enempää samaa mieltä.

IMG_2895

Mistä löydän luettavaa?

Internet on pullollaan listauksia parhaista young adult -kirjoista. Esimerkiksi TIME on julkaissut listan 100 parhaasta young adult -kirjasta ja käsittääkseni tuota listaa voi edelleen käydä äänestämässä. Lisäksi Goodreads on tietenkin täynnä erilaisia hyllyjä, joihin on koottu genren kirjoja ja vuosittain yhteisössä myös äänestetään vuoden paras YA teos. Vuonna 2017 titteli meni Angie Thomasin The Hate U Give -teokselle, jota Laura on käsitellyt myös tässä blogissa.

YA kirjojen suosiota voi katsoa myös niistä tehtyjen elokuvien perusteella. Viimeisen 10 vuoden aikana YA-kirjallisuudessa supertähdiksi nousseista kirjoista on poikkeuksetta tehty versio myös valkokankaalle. Oivallisia esimerkkejä näistä ovat muun muassa John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe, Stephenie Meyerin Twilight-sarja sekä Veronica Rothin Outolintu-sarja. Uusin lisäys näihin on viime kuussa ensi-iltansa saanut Every Day, joka perustuu David Levithanin saman nimiseen kirjaan. Suomalaisen YA:n isoin nimi on kenties Salla Simukka, jonka Lumikki-trilogia on viety jo 50 maahan ja siitä puuhataan Hollywood-elokuvaa.

Bibbidi Bobbidi Bookista young adultiin kuuluvat teokset löytyvät Nuortenkirja-kategoriasta sekä Young adult -tagin alta. Suomalaisia erityisesti young adultiin keskittyviä blogeja ovat muun muassa Kirjapöllön huhuiluja sekä Sivujen välissä, jossa on tänä vuonna meneillään YA-lukuhaaste.

Kannattaa myös lukea tämä postaus loppuun, sillä vinkkaan lopuksi vielä teoksia, joilla genren lukemisessa pääsee alkuun!

IMG_2885

Ne ihanat lieveilmiöt…

Young adultin hauskimpia puolia ovat omasta mielestäni erilaiset faniryhmät ja rakkaustarinoiden shippaaminen (voikohan tätä edes ilmaista suomeksi näin?). Itse en harrasta fandomeita mitenkään erityisen paljon, mutta kun johonkin teokseen rakastuu aivan suunnattomasti, tekee siitä mieli jutella muiden tarinaa rakastavien ihmisten kanssa. Muun muassa Sarah J Maasin tuotannon kohdalla kävi näin, kun hehkutin kirjoja omassa bookstagramissani ehkäpä noin puolitoistavuotta sitten ja Bookishteaparty-blogin Katri sattui vastaamaan tarinaani. Sen jälkeen ollaan juteltu tasaisin väliajoin Maasin uusista kirjoista yksityisviesteillä, vaikka ei olla koskaan tavattu oikeassa elämässä.

Lähes jokaisen YA-sarjan ympärillä on joukko omistautuneita faneja, joista voi löytää keskustelukumppaneita ja jopa uusi ystäviä. Heitä löytää vaikkapa Goodreadsista tai bookstagramin syövereistä. Monille teoksille on olemassa myös omia fanitilejään Instagramissa. Lisäksi viime aikoina Suomessa on jollakin tapaa herätty YA-fanien olemassa oloon ja juuri heille järjestettyjä kirjallisuustapahtumia on näkynyt aiempaa enemmän.

IMG_2902

Kirjavinkkejä YA-aloittelijalle – aloita näistä!

1. Dystopiat
Dystopiat ovat olleet kovassa huudossa 2010-luvulla. Kuuluisimmat niistä ovat todennäköisesti Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia sekä Veronica Rothin Outolintu-sarja. Molemmat ovat koukuttavia ja varsinkin Outolintua voin suositella täydestä sydämestäni. (Jos olet nähnyt trilogian elokuvaversion, pyydän silti antamaan kirjoille mahdollisuuden. Ne ovat niiin paljon parempia!) Jos haluat tutustua tarinaan, joka ei ole vielä kaiken kansan nähtävillä elokuvana, poimi hyllystä Marissa Meyerin Cinder. Se kertoo uudelleen (tosin hyvin löysästi) Tuhkimon tarinan dystopia/scifi-asetelmassa.

2. Nykykirjallisuus
Edelliskohdan ajatuksenkulkua seuraten: jos haluat lukea jotakin supersuosittua, valitse luettavaksi mitä tahansa John Greenin tuotannosta. Tähtiin kirjoitettu virhe on jo modernin klassikon asemassa, Kilpikonnan kuorella taas ilmestyi vasta viime vuonna. Greenin lisäksi contemporaryn superkirjailijoihin kuuluu myös Rainbow Rowell. En ole itse lukenut hänen tuotantoaan, mutta ainakin Fangirl, Eleanor & Park ja Carry On ovat olleet todella suosittuja.

3. Fantasia
Tähän kategoriaan voisin suositella vaikka mitä, mutta lähdetään liikkeelle niistä ilmeisimmistä. YA-fantasian voittokulku alkoi tietenkin Stephenie Meyerin Twilight-saagasta. Vaikka tarinassa on ongelmansa, en voi väittää, ettenkö ainakin nostalgia-mielessä nauttisi edelleen sarjan lukemisesta. Vampyyreita löytyy myös Cassandra Claren Mortal Instruments -sarjasta, jossa kuitenkin pääosin taistellaan demoneita vastaan. Vähemmän huomiota on saanut Leigh Bardugon erinomainen kirjakaksikko Six of Crows ja sen jatko-osa Crooked Kingdom. Tarinassa epätodennäköinen joukko ihmisiä päätyy yhteen tekemään päätähuimaavan rikoksen. Myös yksi viime vuoden parhaita lukukokemuksiani, Stephanie Garberin Caraval, sopii YA-aloittelijalle!

Juttelen mielelläni ya-kirjallisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Jos postaus herätti ajatuksia, niin jätä ihmeessä kommentti!

allekirjoitusminna

10 thoughts on “Mikä ihmeen nuorten aikuisten kirjallisuus? – Aloittelijan opas YA-fiktioon

 1. Tosi hyvä postaus! Itsekin toivoisin, että ihmiset rohkenesivat lukea enemmänkin YA-kirjoja. Varmasti moni aikuinenkin löytäisi YA-kirjoista mieleistä luettavaa, kun käsitteen alle mahtuu niin monen tyylisiä kirjoja.

  Tykkää

  1. Kiitos kehuista! Olet ihan oikeassa siinä, että YA:sta löytyy varmasti paljon luettavaa aikuisillekin. Niitä pitäisi ehkäpä suositella aikuisillekin uudella tavalla, jotta ne löydettäisiin paremmin.

   Tykkää

 2. Minä toivon Hanna-Chanin tavoin YA-kirjallisuudelle ja ennen kaikkea kotimaiselle YA:lle näkyvyyttä ja eritoten runsaasti lukijoita. On suoranainen häpeä, että omat kansainvälisestikin huipputason tekijämme jäävät paitsioon.

  Itse olen koettanut nostaa kotimaista YA:ta #nuortenkirjatorstai-projektillani. Luen ja kirjoitan koko vuoden 2018 ajan kerran viikossa yhdestä uudesta kotimaisesta YA-kirjasta tai nuortenkirjasta. Tervetuloa blogiin kurkistamaan. Monta helmeä olen jo ehtinyt ruotia ja lisää tulee kovaa kyytiä!

  Tykkää

 3. Kiitos mielenkiintoisesta ja innostavasta postauksesta! Itse en ole näin ”aikuisiällä” juurikaan lukenut tähän kategoriaan kuuluvia kirjoja, vaikka genrestä varmasti löytyisi kiinnostavaa luettavaa, etenkin kun en itseäni kovin aikuiseksi koe muutenkaan.

  Koska genre ei ole itselleni kovin tuttu, niin haluaisin vielä epätietoisena kysyä, että lasketaanko esim. Tuija Lehtisen Laura-kirjat (ym. nuorten kirjat) tähän kategoriaan vai miten tämä jaottelu menee?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s