8 kirjaa, jotka luin alle 24 tunnissa (eli suorastaan ahmin)

Joidenkin kirjojen kanssa se vain tapahtuu – nimittäin ahmiminen. Aloitat kirjan tarkoituksenasi lukea muutama luku ennen nukkumaanmenoa, mutta yhtäkkiä kello on neljä yöllä ja olet juuri lukenut lähes 400-sivuisen opuksen yhdeltä istumalta. Seuraavana aamuna silmät ovat ristissä ja päässä pyörivät romaanin tapahtumat ja tunnelmat, mitä ei erityisemmin auta, että näit niistä kaiken lisäksi untakin.

Kuulostaako tutulta?

Niin minustakin! Pakko myöntää, että olin alttiimpi uhraamaan yöuniani teini-ikäisenä kirjojen takia huomattavasti useammin kuin näin 25-vuotiaana, mutta silti viime kesäänkin mahtui muutama teos, jotka hujahtivat alle vuorokaudessa. Kaikkiin ei tietenkään liittynyt yön pikkutunneille saakka valvomista, mutta jokainen tälle listalle päässyt teos sisältää vetävän tarinan, jota on vaikea laskea käsistään. Sen pidemmittä puheitta, hypätään listan pariin!

1. J. K. Rowling: Harry Potter ja Viisasten kivi

Tätä listaa ei yksinkertaisesti olisi voinut tehdä ilman Harry Pottereita. Ensimmäinen kirja on muistaakseni koko sarjan lyhyin ja sen lukee helposti yhden illan aikana, jos jaksaa istua tarpeeksi kauan. Tarinoiden tuttuus auttaa myös lukunopeuden kanssa! Olen muuten jälleen siinä pisteessä syksyä, että tekisi mieli alkaa lukea Pottereita uudelleen. Olen pohdiskellut samojen kirjojen uudelleen lukemista pidemmin täällä.

2. Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo

The Seven Husbands of Evelyn Hugo oli taannoisella listallani kirjoista, jotka kaikki muut ovat jo lukeneet, mutta minä en ole vielä ehtinyt. Viikko tuon postauksen julkaisun jälkeen sain teoksen käsiini kirjastosta ja ahmaisin sen sairaslomalla syyskuun alussa. Käytin lukemiseen yhden iltapäivän ja yhden aamun ja no, olin täysin koukussa. Nukahtaminen oli illalla vaikeaa sekä flunssan että päässä pyörivän kirjan takia. (Tästä on tulossa pidempi arvio kuun loppupuolella!)

3. Stephanie Garber: Valenda

Stephanie Garberin Caraval-sarjan toinen osa Valenda oli yksi viime kesän parhaita lukukokemuksia! Valenda jatkaa siitä, mihin aloitusosa Caraval jäi ja tarjolla on jälleen ihanan maagisia seikkailuja, hieman romantiikkaa ja vauhdikkaita tilanteita. Tämä jatko-osa oli itseasiassa jopa parempi kuin Caraval, enkä malta odottaa, että päätösosa Finale ilmestyy.

4. Holly Black & Cassandra Clare: Magisterium-sarja

Holly Blackin ja Cassandra Claren Magisterium-sarjaa on verrattu aikalailla Harry Pottereihin, ja vaikka se ei aivan Pottereiden tasolle yllä, niin sen kanssa voi silti viihtyä. Sarja luokitellaan rapakon takana middle grade -sarjaksi, joten se sisältää teinisarjoille tyyppilliseen tapaan seikkailujen lisäksi kasvamista ja ihastuksia. Sarjan teokset ovat aina noin 200 sivun mittaisia ja ne ovat kaikki ilmestyneet jo suomeksikin. Siitä vain ahmimaan! (Arvio ensimmäisestä osasta täällä, kakkosesta ja kolmosesta täällä ja neljäs täällä.)

5. Sarah Crossan: Yksi

Sarah Crossanin Yksi on saanut sekä minulta että Lauralta viisi tähteä. Teos on säeromaani, joka kertoo siamilaisista kaksosista Gracesta ja Tippysta. He joutuvat siirtymään kotikoulusta yleiseen kouluun, mikä tuo mukanaan haasteita (ja ihmisten tuijotuksia). Säeromaani on sydäntäsärkevä – ja muotonsa ansiosta nopeaa luettavaa.

6. Jaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen

Pottereiden fanittajalle on tällä listalla näköjään ekstrasti luettavaa, nimittäin suomentaja Jaana Kapari-Jatan Pollomuhku ja Posityyhtynen valottaa mielenkiintoisesti sitä, miten Kapari-Jatta käänsi Potterit ja keksi esimerkiksi suomennoksia Rowlingin kehittelemille taikamaailman sanoille. Tämä on jokaisen HP-fanin must read, eikä se ole tiiliskiveä nähnytkään.

7. Tallulah Pomeroy: A Girl’s Guide to Personal Hygiene

Tämän voisi luokitella pikemminkin sarjakuvaksi kuin kirjaksi – mutta pidetään se silti listalla! Tallulah Pomeroyn A Girl’s Guide to Personal Hygiene on teos siitä, että tyttönäkin pitää voida olla vähän ällö. Tämä on ehkäpä alle tunnin luku-urakka, jos sitä voi edes urakaksi kutsua. Kannattaa silti tutustua ja nauttia kuvituksista ja tyttöjen kaikista ällöttävistä tavoista.

8. Sarah J Maas: Throne of Glass

Luin Throne of Glassit ensimmäisen kerran eräällä yliopiston pääsiäistauolla, kun makasin kotona flunssassa. (Vau, flunssa pääsee näköjään kovasti mukaan tälle listalle.) Tuolloin sarjasta ei ollut ilmestynyt kuin kolme ensimmäistä osaa, mutta luin koko kolmikon muistaakseni neljässä päivässä. Sen jälkeen olen lukenut koko sarjan uudelleen kerran, tosin en enää samaa vauhtia. Sarjassa seurataan salamurhaaja Celaenaa, joka joutuu sarjan ensimmäisessä osassa mukaan hänen maailmansa kuninkaallisten järjestämään kilpailuun paikasta kuninkaan salamurhaajana. Sarja jakaa mielipiteitä, mutta I love it!

Millaisia kirjoja sinä olet lukenut alle vuorokaudessa?

allekirjoitusminna

One thought on “8 kirjaa, jotka luin alle 24 tunnissa (eli suorastaan ahmin)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s