Kirjabloggaamisen näkymättömät kulut – näin paljon blogin pitäminen oikeasti maksaa

Kun edellisen kerran kirjoitimme bloggaamisesta, sai postaus erittäin hyvän vastaanoton ja se tuntui aiheena kiinnostavan teitä lukijoita. Päätimme raottaa verhoa uudemman kerran ja kirjoittaa tällä kertaa asiasta, josta harvemmin näkee kirjablogien puolella puhuttavan – siis rahasta.

bibobook_bloggaamisenkulut2

Bloggaamisen voisi kuvitella olevan halpa harrastus. Tarvitset vain läppärin ja jonkinlaisen kameran – puhelimen kamerakin riittää. Helpoimmillaan se on juuri tätä, mutta kun tätä hommaa tekee pidempään, tulee todellisuus esiin varsin nopeasti.

Suorat kulut: Domain ja sen mappaus,
SoundCloud ja arvontojen palkinnot

Tiesimme jo suunnitellessamme Bibbidi Bobbidi Bookia, että tämä projekti on niin sanotusti go big or go home. Siksi päätimme heti alkuun, että ostamme blogille oman domainin, jotta saamme osoiteriville helposti muistettavan osoitteen. Domain maksaa päätteestä riippuen 10-30 euroa vuodessa, ja meidän .fi-päätteinen osoite maksaa 30 euroa per vuosi. Lisäksi sen mappaus WordPressillä (eli sen yhdistäminen tähän sivustoon) maksaa noin 12 euroa vuosittain.

Pohdimme myös WordPressin maksullisen version ostamista heti alkuun, sillä Minna pitää verkkosivujen ulkoasujen kanssa näpräilystä ja koodailusta, mutta kun sopiva layout löytyi ilmaiseksikin, niin päätimme luopua tästä suunnitelmasta. Se on tietenkin edelleen vaihtoehto, jos joskus tämä nykyinen visuaalinen ilme alkaa kyllästyttää.

Nettisivun lisäksi rahaa kuluu SoundCloudin premium-versioon, sillä maksuttomassa versiossa on latausraja tiedostoille. Huomasimme tämän siinä vaiheessa, kun Laura teki Kirjojen kasvattamat -podcastsarjaa ja puolivälissä sarjan ilmestymistä SoundCloud ilmoitti olevansa täynnä. Kuluja tästä tulee 55 euroa vuodessa, mutta olemme huomanneet palvelun rahan arvoiseksi. (Jos tiedät jonkin paremman ja/tai halvemman tavan podcastien lataamiseen ja säilyttämiseen, niin vinkkejä otetaan vastaan!)

Suoriin kuluihin liittyvät tietysti myös arvontojen palkinnot. Järjestimme viime vuonna synttäriarvonnan lokakuussa ja lisäksi Instagramissa pyörineessä joulukalenterissamme oli mahdollisuus voittaa jotakin joka sunnuntai. Itse palkintojen lisäksi summaan täytyy tietysti lisätä vielä postittaminen. Yhteensä kaikkiin näihin palkintoihin on mennyt noin 90 euroa. (Tässä kohtaa mainittakoon, että osa palkinnoista lahjoitettiin joulukalenteriin. Esimerkiksi BookBeatin lahjakortin saimme arvottavaksi yritykseltä itseltään.)

Suorat kulut siis yhteensä:
Domain kolmeksi vuodeksi – 90 e
Domainin mappaus kahtena vuonna – 24 e
SoundCloud Premium vuodeksi – 55 e
Palkinnot – 90 e

Yhteensä 259 euroa

Epäsuorat kulut: kamerat, läppärit,
Adoben ohjelmistot, kuvausrekvisiitat

Suoriakin kuluja enemmän bloggaamiseen liittyy kuitenkin epäsuoria kuluja. Sellaisia asioita, jotka eivät olisi aivan pakollisia tai liittyvät myös elämän muihin osa-alueisiin, mutta ovat myös kirjablogin kannalta tarpeellisia.

Laura osti videoiden innoittamana Canonin pokkarin, sillä järkkärillä kuvaaminen tuntui todella jähmeältä ja hankalalta. Yli 800 euron ostos on kuitenkin tuottanut suurta iloa myös blogihommien ulkopuolella, esimerkiksi uutena vuotena sillä sai upeita kuvia ihan pimeälläkin. Videoiden lisääminen blogiin johti myös siihen, että hankimme Adoben lisenssin, jolla saimme käyttöömme tutut editointiohjelmat. Ilmaisversioitakin on tarjolla, mutta kaikkein mieluiten sitä editoi ääntä ja videota niillä itselle tutuilla ohjelmilla. (Käytämme molemmat muuten Canonin G7x Mark II -kameraa.)

Jotta nämä editointiohjelmat toimivat kunnolla, pitää niitä pyörittävän koneenkin olla kunnossa. Minna hankki uuden tietokoneen vuoden alussa osittain juuri siksi, että vanha ei enää kyennyt käynnistämään videoiden editointiohjelmaa ja välillä kuvien siirtäminenkin tietokoneen muistiin tökki. Toki läppäriä tarvitsee paljon muuhunkin (esimerkiksi oikeisiin töihin…), mutta se on erittäin oleellinen hankinta myös blogia ajatellen. Koneelle tuli hintaa noin tuhat euroa.

Blogissa julkaistaviin kuviin tulee kiinnitettyä jatkuvasti enemmän huomiota todella itsekriittiselläkin otteella. Kun kuvista haluaa mahdollisimman hyviä, niiden tarpeistoon tulee välillä laitettua myös hieman rahaa. Toisaalta kuvausrekvisiitaksi hankitut kukat ilahduttavat kodissa pitkään kuvien julkaisun jälkeen ja askartelutarvikkeet menevät käyttöön kuvien koristamisen jälkeenkin.

Epäsuoria kuluja ei voi tässä kohtaa suoraan erotella, mutta niiden summa huitelee todennäköisesti useissa tuhansissa euroissa. (Huh.)

Lopuksi: Itse kirjat (hah!) ja tapahtumissa käyminen (siis lähinnä Kirjamessut)

Mitä syvemmälle bookstagramiin ja kirjablogien maailmaan sukeltaa, sitä vahvemmin joutuu myös itse vaikutukselle alttiiksi. Ei ole siis ihme, että kirjauutuuksien hankkiminen omaan hyllyyn kiehtoo enemmän kuin aikoihin. Onneksi suomalaiset kirjastot ovat huippuhyviä, muuten tässä oltaisiin kohta tili tyhjänä ja asuttaisiin kirjoista tehdyissä taloissa, kun vuokrarahat uppoaisivat kirjoihin.

Millaisia ajatuksia tämä postaus ja luvut herättävät sinussa? Entä haluaisitko lukea bloggaamiseen liittyviä juttuja lisää? Jutellaan kommenteissa!

p.s. Loppuun vielä disclaimer: Tekstissä kerrotaan meidän kokemuksista bloggaamisen parissa. Kirjablogia voi toteuttaa kuitenkin monilla eri tavoin, jolloin rahaakin menee täysin eri tavalla. Jokainen tapa on yhtä hyvä ja arvokas. Ihanaa lauantaita sulle!

12 thoughts on “Kirjabloggaamisen näkymättömät kulut – näin paljon blogin pitäminen oikeasti maksaa

 1. Mielenkiintoisia mietteitä, harvemmin tätä tulee itse ajateltuakaan. 🙂 Tavallaan kirjablogiskene on ainakin näin sisältä katsottuna kuitenkin ihailtavan tasaväkinen: sen parhaat blogit erottuvat ennen kaikkea laadukkailla arvioillaan, eikä sillä, kuka on panostanut rahallisesti puuhaan eniten. Visuaalisuus ja ulkoasu ovat toki aina tärkeitä, mutta kirjoista puhuessa onneksi moni muu asia ratkaisee enemmän. Pitkä on matka siis esim. lifestyle-blogien puolelle, jossa rahalla puuhasta tuntuu saavan jo päivätyön!

  Itse olen myös omaan blogiini sijoittanut oman domainin sekä domain-hotellin verran, mutta esimerkiksi kuvausrekvisiittojen suhteen olen aika tarkka, että ostan ne ensisijaisesti muun kuin blogin/instragramin takia, ihan jo koska less is more, ja maailma hukkuu krääsään muutenkin kovin helposti. 😀 Koetan siis poimia lähinnä muutenkin itseltäni jo löytyvää kuvien somisteiksi. Kirjatkin tulee nykyään luettua pääsääntöisesti kirjastosta!

  Mutta mielenkiintoinen postaus tosiaan, hauska pysähtyä itsekin pohtimaan näitä taustapuuhia aina välillä omankin blogin näkökulmasta!

  Tykkää

  1. Lifestyle-blogit ovat todellakin hyvin eri tasolla kaupallisuuden ja tulonlähteiden kannalta. Toisaalta on muistettava, että alkujaan ajatus blogilla tienaamisesta tuntui kummalliselta ja jopa mahdottomalta, mutta niinpä Suomessakin tässä bisneksessä jo useat ihmiset elättävät itsensä. Toki kotimaisten kirjablogienkin taival on jo useiden vuosien mittainen, mutta kovin suurta kaupallistumista ei ole nähty. Ehkä tämä johtuu siitä, että markkinoijat eivät ole nähneet tällä alalla blogien potentiaalia, mutta vielä enemmän varmasti siitä, että kirjabloggaajille tämä taitaa olla rakas harrastus. Suurtet tuloviraat alkavat vaatia ihan erilaisia panostuksia, mikä on tietysti aina pois jostain muusta, vaikkapa siitä lukemisesta. Ja on oikeastaan todella hienoa, että tällä blogosfäärin kulmalla asiat ovat suttaantuneet juuri kuten on mennyt.

   Kuvausrekvisiitat löytyvät minullakin useimmiten omista kaapeista (usein alustana on se sama kaulahuivi, joka olen juuri kiskaissut kaulastani tultuani ulkoa :D), mutta kukkiin käytän välillä rahaa. Sekään ei tosin tunnu blogiin laitettavalta rahalliselta panokselta, sillä kuvaussession jälkeen kukat ilahduttavat minua parhaimmillaan pari viikkoakin. Turha krääsä on siis ehdottomasti no-no myös täällä.

   Ja tämän keskustelun leviämistä on ollut todella kiinnostavaa seurata. Nämä ovat juuri niitä asioita, jotka eivät ihan heti ensimmäisenä pälkähdä päähän, mutta sisältävät kiinnostavia tasoja tarkasteltavaksi.

   Tykkää

 2. Hei, rakkaat Minna ja Laura!

  Varastin härskisti hienon aiheenne ja siitäpä syntyikin vuoden toistaiseksi kiinnostavin juttu mahtavine keskusteluineen. Mukana on varmaan jo kolmisenkymmentä keskustelijaa, kirjaabloggaajia tosin kaikki. Kukaan sieltä maksavalta taholta ei ole arvannut avata sanaista arkkuaan. Mielenkiintoista olisi kuulla sitäkin näkökulmaa.

  Aiheenne osui osittain ajankohtaiseen juttuun, jota on blogikavereitten kanssa ällistelty pari viikkoa sitten, nimittäin ilmoille heitettyyn oletukseen, että kustantajan tai ainakin jonkun on maksettava bloggaajalle, jotta kirjasta tulisi juttua blogiin.

  Pahoittelen varkauttani ja kiitän nöyrästi ideasta ja teidän näkökulmastanne tähän touhuun. Virkistävää hieman pöllytellä kuvioita!

  Ihanaa kirjakevättä!

  Linkki juttuuni:
  http://www.kirsinkirjanurkka.fi/2018/02/kirjablogin-kulut-ja-tulot.html

  Terveisin
  Kirsi

  Tykkää

  1. Hei Kirsi,

   älä pahoittele varkautta, sillä näinhän tämä homma toimii! Joku kirjoittaa jotakin ja toinen reagoi. Mahtavaa, että kirjoitit pitkän ja pohtivan tekstin, ja siitä syntyi paljon keskustelua. Ollaan seurattu sun postauksen kommenttiboksia Lauran kanssa mielenkiinnolla. Ja itseasiassa meistäkin tuntuu mahtavalta, että saatiin aikaiseksi näin paljon keskustelua aiheesta! 🙂

   Maksavan osapuolen kommentteja olisi mielenkiintoista kuulla, tosiaan. Kirjabloggaajat taitavat
   olla tässä mielessä erityisiä, että meille harvemmin maksetaan kirjojen näkyvyydestä. Katsotaan, saisiko tästä jonkinlaista tekstiä tulevaisuudessa aikaan.

   Mukavaa kirjakevättä myös sinulle!
   Minna

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s