Vielä kerran bloggaamisesta ja rahasta – kirjoistakin kirjoittamisesta pitäisi voida maksaa

Viime viikonloppuna julkaisemamme Bloggaamisen näkymättömät kulut -postaus sai aikaan varsinaisen keskustelumyrskyn. Omassa postauksessamme on vain muutama kommentti, mutta se ampaisi muutamassa päivässä blogimme luetuimpien joukkoon. Kirsi Kirsin Kirjanurkka -blogista sen sijaan kirjoitti meidän postauksen innoittamana samasta aiheesta ja tuon postauksen alla on jopa 75 kommenttia aiheeseen liittyen. Raha ja erityisesti sen suhde kirjabloggaamiseen tuntuvat aiheuttavan niin paljon keskustelua, että päätimme jatkaa aihetta vielä postauksen verran.

Idea alkuperäiseen postaukseemme nousi jo viime vuoden puolella, kun pyöritimme joulukalenteria Instagramissa. Palkintoihin ja postittamiseen liittyen puhuimme rahasta ja kulujen tasaamisesta, minkä seurauksena myös postausidea syntyi. Julkaisuajankohta osui sattumalta yksiin myös erään yleisemmin kirjablogeissa puhuttaneen aiheen kanssa, eli pitäisikö kirjabloggaajille maksaa arvioiden kirjoittamisesta. Aihe on noussut esiin erityisesti pienempien kustantamojen kohdalla, jolloin rahan tarjoaminen arvion kirjoittamisesta olisi väylä saada kustantamon kirjoille näkyvyyttä.

IMG_2522

Oman käsitykseni mukaan arvioista maksamiseen suhtaudutaan blogiyhteisössä pääosin epäileväisesti. Rahan liikkuminen kustantajalta tai kirjailijalta bloggaajalle saattaa tuntua epäilyttävältä ja siitä nousee monen mieleen kysymys: Jos bloggaajalle maksetaan, voiko hän kirjoittaa puolueettoman arvion? Velvoittaako lukemisesta ja kirjoittamisesta maksaminen tietynlaiseen (positiiviseen) mielipiteeseen?

Lyhyesti: Ei velvoita.

Ennen kuin ärsyynnyt ja väität, etten tiedä kirjoittamisesta ja sen kaupallistamisesta mitään, lue perusteluni. Olemme Lauran kanssa molemmat toimittajia eli kirjoitamme työksemme. Pääsemme satunnaisesti työmme puolesta ilmaiseksi tapahtumiin ja saamme arvostelukappaleita työpaikkojemme kautta. Esimerkiksi teatterilippujen saaminen arvion kirjoittamista varten ei velvoita meitä kehumaan näytelmää sen enempää kuin itse tahdomme. Näiden seikkojen vuoksi näkökulmamme aiheeseen saattaa olla hieman poikkeava muihin bloggaajiin verrattuna.

Mielestäni kirjan lukemiseen käytettävästä ajasta ja arvion kirjoittamisesta voisi aivan hyvin maksaa bloggaajalle palkkion. Rahallinen korvaus voi kannustaa bloggaajaa käsittelemään teosta monipuolisemmin ja yksityiskohtaisemmin, sekä panostamaan kirjalliseen ulosantiinsa enemmän. Palkkioon ei saisi liittyä  ehtoja arvion/blogipostauksen sävystä, vaan tällaiset asiat tulisi olla bloggaajan päätettävissä. Tällaisessa toiminnassa, kuten kaikenlaisessa freelance-pohjaisessa kirjoittamisessa, on kuitenkin yksi ongelma: alalle ei ole muodostunut vakiintunutta tapaa maksaa arvioista, joten sellaisen syntyminen näyttää erittäin epätodennäköiseltä. (Lisäksi kustantajan pitäisi olla varma siitä, että kirja miellyttää bloggaajaa, jotta arviosta kannattaisi bisnesmielessä maksaa palkkio. Sillä kuka haluaisi maksaa negatiivisesta julkisuudesta?)

”Ilmaisen kulttuurin” muodostumista (tai ehkäpä ennemmin kaupallistumisen puuttumista) suomalaisessa kirjablogiskenessä selittävät todennäköisesti kirjabloggaamisen harrastuspohjaisuus ja bloggaajien tekemistä ohjailevat motiivit. Ensimmäisen postauksen julkaisun jälkeistä keskustelua seuratessani totesin, että monikaan kirjabloggaaja ei koe edes haluavansa kaupallistaa blogiaan, vaan toimintaa ohjaavat täysin muut asiat. Laura vahvisti havaintoni ja viittasi omaan kirjablogeja käsittelevään graduunsa. Lauran saamien tulosten mukaan kirjablogeissa teoksista annetun kritiikin tärkein tehtävä on usein innostaa muita sekä itseä lukemaan. Kirjoittaminen on väline kirjata omia ajatuksia ylös ja sitä kautta ohjata muita hyvien kirjojen pariin. Laura heitti keskustelussamme mielestäni oleellisen ajatuksen: Jos kirjablogia alkaa kaupallistaa, täytyy siihen heti alkaa suhtautua erilaisella vakuvuudella. Tällöin bloggaamista aiemmin pitkälle ohjannut harrastusmaisuus ja hauska ja rento tekeminen joutuvat sivuun ammattimaisemman toiminnan tieltä.

IMG_2515

Kaupallistamiseen liittyvään keskusteluun vedetään usein mukaan myös suomalaiset lifestyleblogit. Ne tuntuvat olevan tällä hetkellä niitä harvoja blogeja, joilla voi Suomessa tehdä elantonsa. Toki näidenkin blogien pitäjät tekevät paljon muita töitä, kuten toimivat valokuvaajina, somekonsultteina tai puhujina tapahtumissa, mutta vertailukohta on samantyylinen: lifestylebloggaajille maksetaan tuotteiden arvioimisesta ja niistä kirjoittamisesta joko blogissa tai sosiaalisessa mediassa. Tällä perusajatuksella kirjablogin kaupallistamisen pitäisi siis onnistua Suomessa siinä missä lifestylenkin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että koska kukaan ei ole sitä vielä tosissaan lähtenyt tekemään, eikä arvioista maksaminen tosiaan Suomessa ole ollut tapana, voi kirjablogilla itsensä elättämisestä haaveileva joutua tekemään paljon töitä ja useitakin kompromisseja bloginsa sisällön suhteen.

Lifestylen ja kirjabloggaamisen erottavat toisistaan myös ajankäyttö. Lifestylen puolella arvioitavat asiat, kuten esimerkiksi meikit, ovat luonteeltaan erilaisia kirjoihin verrattuna. Meikkejä pystyy testaamaan kerralla useampia, mikä antaa blogin sisältöön volyymiä. Lisäksi erilaisia testattavia asioita ja kaupallistamismahdollisuuksia on tietyllä tapaa ajateltuna enemmän kuin kirjablogeissa. Jos taas kirjabloggaaja haluaa keskittyä eksklusiivisesti pelkkään kirjallisuuteen, voi jo sisällöntuotannon tahdin kanssa syntyä perustavanlaatuinen ongelma: kirjan lukemiseen menee usein ilta jos toinenkin, minkä vuoksi sisältöä voi olla vaikeaa synnyttää tasaisella tahdilla esimerkiksi joka toisena päivänä viikossa. Tässä tilanteessa tulevat eteen jo aiemmin mainitut kompromissit. Kirjablogin kaupallistaakseen voi joutua tinkimään pelkkään kirjallisuuteen tiukasti liittyvästi sisällöstä ja suunnata pikemminkin kirjapainotteisen lifestylen pariin.

Tässä vaiheessa kannattaa kurkata nopeasti vielä muutamia onnistuneesti kaupallistettuja kirjablogeja. Mieleen tulee lähinnä ulkomaisia blogeja, mutta mennään nyt näillä. Modern Mrs Darcy -blogissa yhdistyvät lukemisen ja kirjojen lisäksi lifetylen perusaiheet, kuten sisustaminen ja kauneus. Nose Graze -blogin kirjoittaja Ashley bloggaa sen sijaan kirjojen lisäksi bloggaamisesta ja hän on jopa kehittänyt kirjabloggaajille suunnatun Ultimate Book Blogger -pluginin. Youtubessa taas lempitubettajani Reagan ja Hailey tekevät yhteistöitä amerikkalaisten kustantajien kanssa, jolloin videot ovat sponsoroituja ja niihin sisältyy aina vähintään yksi kustantajalta saatu kirja. Sekä blogeissa että videoissa ansaintatapana on lähes aina myös affiliate-linkit eli kun lukija tai katsoja tilaa kirjan affiliate-linkin kautta, saa bloggaaja pienen siivun kirjan hinnasta itselleen. Bookstagramin puolella taas erilaiset kirjoihin liittyvät fanitavarat (esimerkiksi kynttilät tai tyynyt) ovat monelle tulonlähde.

Suomalaisista kaupallistamisista olisi kiva kuulla lisää. Jos tiedät tällaisia onnistuneita kokeiluja, niin linkkaathan niitä kommentteihin. Ja lisää ajatuksia rahasta kirjablogeissa ja kaupallistamisesta saa myös rustata kommenttiboksiin!

allekirjoitusminna

p.s. Me emme saa blogistamme minkäänlaisia tuloja, vaan teemme tätä harrastuspohjalta ja rakkaudesta lukemiseen ja kirjoihin, sekä yleisemmin kulttuuriin. 🙂

14 thoughts on “Vielä kerran bloggaamisesta ja rahasta – kirjoistakin kirjoittamisesta pitäisi voida maksaa

 1. Itse en kirjablogeista ymmärrä tuon taivaallista, mutta näin lifestylebloggaajana kuulostaa hassulta, että ihmiset suhtautuvat kirjablogien maksettuihin arvosteluihin noin skeptisesti. Minusta kirjabloggaajalle korvauksen maksaminen olisi kohtuullista, kun tosiaan vertaa kirjan lukemiseen kuluvaa aikaa juurikin esimerkiksi lifestyleblogeissa testattujen tuotteiden testaamiseen käytettyyn aikaa .

  Tykkää

   1. Mielestäni kirjoja ja meikkejä ei oikein voi verrata toisiinsa, sillä ne ovat niin erilaisia bisneksiä. Meikkejä ostetaan paljon enemmän ja voisi kuvitella, että siellä on enemmän kilpailua ja rahaliikennettä.

    Tykkää

 2. Mielenkiintoinen postaus! Itse suhtaudun blogin kaupallistamiseen positiivisesti silloin, kun sen onnistuu integroimaan sisältöön hyvin ja mainossisällön erottaa selkeästi muusta. Seuraan harvaa muoti- tai lifestyleblogia, mutta mielestäni Nelliinan vaatehuone tekee tämän erittäin hyvin. Kirjablogien puolella en ole vielä törmännyt kaupallisiin yhteistöihin.

  Näen että toimittajalla ja bloggaajalla on tässä aika keskeinen ero: Toimittajat pääsevät kyllä ilmaiseksi tapahtumiin ja pressinäytöksiin ja saavat arvostelukappaleita, mutta palkan kirjoittamisesta maksaa työnantajana toimiva media, eikä esimerkiksi se teatteri, jonka näytelmä arvioidaan lehdessä. Ehkä se on mikä eniten tökkii ajatuksessa maksetuista kirja-arvioista.

  Omassa blogissani olen avoin yhteistyölle, mutta vedän rajan juurikin sponsoroituihin arvioihin: en ottaisi kustantamolta tai kirjaiijalta rahaa siitä, että kirjoittaisin heidän kirjastaan arvioivan postauksen. Jos kirja olisi huono, pakostakin olisin kieli keskellä suuta ja tulisi painetta korostaa kirjan positiivisia puolia. Surkeakin kirja olisi luettava loppuun ja siitä olisi löydettävä jotain hyvää, tai sitten kirjoitettava ympäripyöreä esittelypostaus. Hyvää kirjaa taas voisi kehua estoitta, mutta herättäisikö ”maksettu arvio” -tägi postauksen ohessa luottamusta lukijoissa? Samat ongelmat toki pätevät yhtä lailla niiden meikkiputelienkin arviointiin blogissa, paljon on kiinni toteutustavasta.

  Tykkää

  1. Tuo on kyllä oleellinen pointti, että mainossisältö tai muunlainen sponsoroitu sisältö täytyy olla selkeästi eroteltu muusta sisällöstä tai ainakin sitten postauksessa täytyy tulla ilmi, että kyseessä on yhteistyöpostaus. Lifestylessä tämähän on jo aika hyvin käytössä, eli yhteistyöt on merkitty aina jotenkin.

   Lisäksi olet ihan oikeassa toimittajan ja bloggaajan erosta palkanmaksun suhteen. Toimittajalla on lisäksi mediaorganisaation tuki takanaan, jos jutun kirjoittamisen jälkeen tulee jonkinlaisia ongelmia. Bloggaajalla ei tällaista verkostoa (välttämättä) ole ja hän on siinä mielessä toimittajaa heikommassa asemassa.

   Itsekään en ottaisi rahaa vastaan sellaisesta arviosta, jossa ostaja määrittelisi, mitä arvion pitäisi sisältää. Tätä ajatusta yritin postauksessakin pitää esillä: arviossa sisältö ei koskaan saisi olla ostajan määrittelemää. Siksi kirja-arvioista maksaminen tuskin koskaan tulee muuttumaan suositummaksi. Kirjablogeissa on toisaalta niin paljon muitakin kaupallistamismahdollisuuksia, että jos jotakuta sellaiset innostavat, niin pelkkien arvioiden kanssa ei onneksi tarvitse pelata. 🙂

   Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

 3. Kiinnostavaa keskustelua.
  Tuo volyymi on kyllä tärkeä pointti, kirjan lukemiseen menee oma aikansa joten niitä ei voi lukea keskenään vertailtavaksi useita samaan postaukseen (tai sitten postauksia tulee tosi harvoin).

  Ongelma tulee myös siinä että mitkä bloggaukset olisi kaupallisia yhteistöitä ja mitkä eivät, kun lukuharrastajina kiinnostaa lukea ja blogata myös monista sellaisista kirjoista joista ei mitenkään järkevästi saa yhteistyökuviota kehitettyä (ja jotkut meistä lähes pelkästään sellaisista). Tuolloin ne sponssatut postaukset törröttäisivät sitten poikkeuksellisina (ja sitä myötä epäilyttävinä) ja jos kyse on poikkeustilanteista niin diilien järjestämisessä ja neuvottelemisessa on sitten myös oma ylimääräinen työnsä, sitä pitäisi tehdä paljon että se olisi kannattavaa, varsinkin kun maksajat voivat oikeutetusti kysyä että miksi juuri tästä kirjasta pitää maksaa ja tuosta toisesta ei…
  Ja toisaalta ajatus siitä että lukisi (tai bloggaisi) vaan sellaisia kirjoja joista on tehty diilejä kuulostaa kyllä oudolta, en haluaisi moista tehdä ja epäilyttää kuinka moni osaisi kirjoittaa tuolla linjalla kiinnostavasti. Tulisiko tuolloin blogista sellainen että sitä luettaisiin?
  Esim. meikeissä ei ole niin vastaavaa ongelmaa koska blogattuja meikkejä varmaan saa kaikkia ostettua, en sitten tiedä miten kaupallistaminen onnistuu vaikkapa vintage-vaatteisiin keskittyvissä blogeissa.

  Tietysti kyse on myös eri kulttuureista ja miten muissa medioissa eri aiheet esiintyvät, kirjallisuusjournalismi tapaa muutenkin puhua eri sävyssä kuin vaikka meikki- tai sisustusjournalismi…

  Tykkää

  1. Volyymista; jos haluaisi lukea moni kirjoja vertailtavaksi samaan postaukseen (niin, ettei niitä olisi lukenut ennestään jotakin muuta tarkoitustra varten), pitäsi pystyä lukemaan nopeasti ja saada käyttää aikaa lukemiseen kokonaisia päiviä. Silloin tulonlähde pitäisi varmasti olla blogissa tai jossakin muualla, joka mahdollistaisi lukemisen päivittäin useiden tuntien ajan. Kuulostaa ainakin omaan korvaan aika mahdottomalta yhtälöltä.

   Olet myös ihan oikeassa kaupallistamisen suhteen siinä mielessä, että bloggaaja, jota ei ole sitä aiemmin tehnyt, saattaa näillä postauksilla sekoittaa omaa blogiaan. Lifestylen puolella on aiemmin paljon juuri sitä, että bloggaajat innostuivat kaupallisista yhteistöistä ja ottivat vastaan sellaisiakin kumppanuuksia, jotka eivät aivan sopineet juuri heidän blogeihinsa. Esimerkkinä vaikka sisustusbloggaaja, joka alkaa yhtäkkiä mainostaa hampaidenvalkaisua, vaikka ei ole koskaan aikaisemmin kirjoittanut ainuttakaan postausta kauneudesta/terveydestä. Nykyään bloggaajat ovat paljon tiukempia siinä, kenen kanssa alkavat yhteistyöhön ja varjelevat omaa brändiään tiukemmin.

   Itse uskoisin, että kokonaan kaupallista kirjablogia tuskin kukaan lukisi, ellei kirjoittaja olisi ihan maaginen sanaseppä. Ainakin sisällön pitäisi olla laajasti muutakin kuin arvioita, koska sellaisessa tapauksessa varmaan juuri nämä kuvailemasi ongelmat uskottavuuden kanssa nousisivat esiin.

   Kiitos paljon ajatuksia herättävästä kommentista! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s