PÄIVITTYVÄ POSTAUS: Mikä on booktube? – Katso lista suomalaisista kirjatube-kanavista

Olet varmaan kuullut booktubesta? Tai ainakin sen hitusen suomenkielisemmästä nimityksestä kirjatubesta? Kirjallisuuteen keskittyvät booktube-kanavat alkoivat yleistyä vlogien suosion imussa 2010-luvulla. Suomessa kirjakanavat ovat vielä suhteellisen tuore ilmiö, ja tällä hetkellä aktiivisia, suomenkielisiä kirjatubettajia on alle kaksikymmentä.

Mihin me sitten tarvitsemme videoitua kirjakeskustelua, kuulen jonkun kysyvän. Kirjoja vatvotaan jo ainakin blogien, podcastien, Instagramin, Facebookin, Goodreadsin ja Twitterin puolella, joten mitä lisäarvoa video voisi aiheeseen tuoda?

Innostuin itse kirjatubesta toden teolla viime syksynä. Suhtauduin itsekin aiemmin varauksella videomuotoon, sillä itse lukemalla viesti menee usein perille nopeammin. Videoilla kirjoista on mahdollista tuoda kuitenkin esille piirteitä, jotka jäävät muissa kanavissa staattisiksi. Siinä missä bookstagramissa teekuppi nököttää kirjan vieressä paikoillaan, voi videossa mukin napata käteensä ja kommentoida samalla kirjan yllättävää juonenkäännettä. Videon mahdollisuudet ovat rajattomat, jos vain jaksaa ideoida ja harjoitella. Lisäksi videoita voi seurata toisella silmällä esimerkiksi aamutoimien aikana. Kuka muka pystyy lukemaan kirjablogia levittäessään ripsiväriä?

Tämä megalomaanisen postauksen tarkoitus on tehdä kirjatubesta hitusen tutumpi paikka myös niille, joita se ei ole aiemmin koskettanut. Lukaise pikaopas kirjatuben sanastosta, niin olet heti paremmin kärryillä siitä mistä puhutaan. Postauksen loppupuolella on lisäksi kattava lista kotimaisista kirjatubekanavista. Tiedät, mitä sinun pitää tehdä: muista painaa kanavien tilausnappia!

Kirjastokortit (1)

Pikaopas kirjatuben sanastoon

Kuten sosiaalisessa mediassa yleensäkin, myös kirjatuben puolella finglish on yleistä. Koska booktube on rantautunut Suomeen englanninkielisistä maista, ovat yhteisön termit luonnollisesti alun perin englanninkielisiä. Osalle niistä on kehittynyt luontevia suomennoksia, mutta monissa tapauksissa englanninkieliset termit ja niiden väännökset ovat jääneet elämään. Koska en ole kielitieteilijä, en lähde ehdottamaan uusia suomennoksia kirjatube-termeille.

Postauksen tässä osassa käydään läpi kirjatuben keskeisimpiä termejä. Oheisessa listassa eivät suinkaan ole kaikki käytössä olevat juttutyypit, vaan näiden lisäksi on monenlaisia hybridejä ja aivan uniikkejakin videoita. Tällä oppaalla pääset kuitenkin hyvin alkuun.

KIRJA-ARVIOT: Kirja-arviot ovat kirjallisuusteemaisten somekanavien perussisältöä, mutta kotimaisessa kirjatubessa yksittäisiin kirjoihin tai kirjasarjoihin keskittyvät videot ovat toistaiseksi suhteellisen harvinaisia. Niitä kyllä tehdään, mutta pääpaino on yleispätevämmissä videoissa. Asiasta keskusteltiin taannoin Twitterissä ja syyksi pohdittiin sitä, kiinnostavatko yksittäiset arviot tarpeeksi suurta yleisöä. Katsovatko ihmiset spoilereiden pelossa arviovideoita, jos eivät ole vielä lukeneet kirjaa? Entä kuinka hyvä/huono kirjan täytyy olla, jotta sen luettuaan palaisi aiheeseen vielä katsomalla kirjasta kokonaisen videon. Yksi vaihtoehto olisi tietysti kuvata arviovideo, jossa alussa on liian suuria paljastuksia välttelevä arvio ja videon lopussa suurten spoilerivaroitusten saattelemana tarkempaa analyysia kirjasta. Tapa on yleistynyt ulkomaisilla kanavilla, joten sen voisi kuvitella jossain vaiheessa saapuva myös suomalaiselle kirjatubekentälle.

LUKUVLOGIT: Nimensä mukaisesti lukuvlogi on video lukemisesta. Tietty ajanjakso (yleensä viikonloppu tai viikko) tallennetaan pieninä tunnelmapalasina kameralle, ja näistä pätkistä kootaan yhtenäinen kokonaisuus. Luettujen sivumäärien raportoinnin ja kirjojen arvioinnin lisäksi lukuvlogeissa näkyy usein myös pieniä palasia tubettajan muustakin elämästä. Lukuvlogien avulla tubettaja tulee seuraajilleen tutummaksi, mikä saattaa lisätä kanavan kiinnostavuutta katsojan silmissä. Myös lukumaratonit ja erinäiset lyhyet lukuhaasteet antavat oivaa materiaalia lukuvlogeihin.

TO BE READ: Lukulistat kuuluvat monien kirjaharrastajien arkeen. To be read eli TBR-listat antavat kuvan siitä, mihin teoksiin olisi tarkoitus tarttua seuraavaksi. Usein tapana on koota pieni TBR-katsaus kuun aluksi, mutta listaukset eivät yleensä ole kiveen hakattuja, vaan lukulistat elävät jatkuvasti. Kotimaisilla kanavilla TBR-videot eivät ole kovin yleisiä, vaan useimmiten vloggaajat koostavat listan lukemistaan kirjoista jälkikäteen.

KUUKAUSIKATSAUS: Kuukauden vaihtumisen tietää booktubessa siitä, että YouTuben etusivu täyttyy kuukausikatsauksilla. Videoissa käydään läpi kuluneen kuukauden aikana luetut ja kuunnellut kirjat hyvin tiiviiden arvioiden kera. Tämä videotyyppi on jo varsin vakiintunut kotimaisessa kirjatubessa. Katsojien kannalta kuukausikatsaukset tarjoavat tiiviissä muodossa mahdollisesti kiinnostavia lukuvinkkejä.

BOOK HAUL: Kirjasaaliiden esittely on perussisältöä ulkomaisilla kanavilla, mutta tämäkään videotyyppi ei ole kovin yleinen Suomessa. Tässä eron syynä saattaa olla erilainen kulutuskäyttäytyminen. Etenkin monet yhdysvaltalaiset booktubettajat näyttävät hankkivan lähes kaikki lukemansa kirjat uusina. Näitä joko fyysisistä tai digitaalisista kaupoista haalittuja kirjapinoja esitellään oman kanavan puolella. Suomessa kirjaostokset ovat usein maltillisemmat ja monet turvautuvat kirjastojen laajoihin valikoimiin. Joitain kirjasto haul -videoita on nähty ja toki myös kotimaisilla kanavilla avataan välillä postipaketteja.

UNHAUL: Kyllähän sen nyt ymmärtää, että jos jatkuvasti availee kirjalähetyksiä ja vastaanottaa arvostelukappaleita, jossain kohtaa kauniisti järjestetyn kirjahyllykokonaisuuden rajat tulevat vastaan. Unhaul on nimensä mukaisesti edellä esitettyjen haalimisvideoiden vastakohta, jossa luovutaan omista kirjoista. Suomalaisessa kirjatubessa karsintavideot ovat vielä harvinaisempia kuin haalintavideot, mutta kyllä niitäkin jonkin verran on nähty.

KIRJAHYLLYN ESITTELY: Bookstagraminkin puolelta tutut näyttävät kirjahyllyt pääsevät myös kirjatuben puolella ajoittain pääosaan. Esittelyvideoilla käydään läpi vloggaajan kirjakokoelma mahdollisesti sen helmiä korostaen. Yleensä on tapana esitellä myös millä perusteella kirjat on hyllyyn järjestetty. Aakkostamisen ja teemoittelun lisäksi värijärjestys tuntuu olevan hyvin suosittu. Esittelyvideoita voi tehdä uudelleen vaikka vuosittain, jos hyllyn sisältö tai koristelu elää. Myös muuttaminen antaa mahdollisuuden uudelle järjestelyvideolle.

TÄGIT ELI HAASTEET: Erilaiset kirjallisuusaiheiset haasteet ovat helppo ja hauska tapa tuottaa sisältöä kirjatubekanavalle. Muutama tarkka hakusana paljastaa koko joukon erilaisia tägejä, joihin voi omalla kanavallaan vastata. Hyvien tapojen mukaista on mainita haasteen alullepanija ja linkata alkuperäinen video oman tuotoksensa yhteyteen. Suosittuja haasteita ovat esimerkiksi The Book Title Tag, Hyllynlämmittäjät ja Unpopular Opinions Book Tag. Suomalaisessa kirjatubessa viime aikoina levinnyt Onko sinulla kirja, jossa…? -haaste on myös aivan hulvaton, kannattaa käydä katsomassa.

KESKUSTELUVIDEOT: Videon voi kuvata myös tiettyyn teemaan tai aiheeseen keskittyen. Tällaiset videot ovat yleensä luonteeltaan pohdiskelevia ja saattavat mennä hyvinkin syvälliselle tasolle. Aiheita voivat olla vaikkapa kuluttaminen, kirjojen stereotyyppisyys tai arvostelukappaleiden vaikutus kirjakritiikkeihin. Englanninkielisillä kanavilla käytetään usein sanaparia BookTube issue, kun käsitellään jotain koko yhteisöä puhuttelevaa aihetta.

VINKKIVIDEOT: Kaikkein yleisin vinkkivideon aihe on ehdottomasti ”näin luet enemmän”. Ohjevideot ovat usein luonteeltaan listamaisia, ja niissä käydään tiiviisti läpi useita näkökulmia samaan aiheeseen. Vinkkejä voi antaa myös esimerkiksi tietyn genren hyvistä kirjoista tai lukunopeuden kasvattamisesta.

READ ALONG ELI LUKUPIIRI: Kirjatubettaja voi joko osallistua tai itse järjestää digitaalisen lukupiirin. Ennalta valittu kirja luetaan ja siitä jaetaan tunnelmia tiettyyn aikaan. Toimii kuin perinteinenkin lukupiiri, mutta osallistujat voivat olla vaikka toisella puolella maailmaa.

Tammikuun kirjatube

Suomalaisia kirjatubekanavia

Haravoin säännöllisesti YouTubea uusien, kotimaisten kirjatubettajien varalta. Väitän olevani suhteellisen hyvin kärryillä kotimaisesta kirjatubekentästä, mutta pahoittelen jo heti alkuun, jos jokin kanava on unohtunut listalta pois. Vinkkaa mahdollisista puutteista postauksessa, haluan ehdottomasti löytää uutta seurattavaa. YouTubesta löytyy toki paljon muitakin kirja-aiheisia kanavia, mutta esimerkiksi kustantajien videot on tästä listaukselta pudotettu pois.

Uusia kanavia avataan onneksi koko ajan, ja ainakin minusta kotimaisten kirjavideoiden tulevaisuus näyttää valoisalta. Tasapuolisuuden nimissä (ja omaa työtäni helpottaakseni) olen listannut kanavat tähän alle aakkosjärjestyksessä. Alussa esittelen tällä hetkellä aktiiviset kanavat, seuraavaksi jonkin aikaa hiljaiseloa viettäneet kanavat ja lopuksi vielä pari kirjoja silloin tällöin käsittelevää kanavaa, joiden polttopiste ei kuitenkaan ole täysin kirjallisuudessa.

Aktiiviset kanavat

Anniina’s books
Perinteisten kirjatubevideoiden lisäksi Anniina on muun muassa askarrellut origamilintuja kirjojen sivuista sekä pelannut monenmoisia kirjallisuusaiheisia pelejä yhdessä muiden kirjatubettajien kanssa. Anniinan suunnitelmissa on suhtautua kirjatubettamiseen jatkossa rennosti ja julkaista videoita silloin kun siltä tuntuu.

Bibbidi Bobbidi Book
En voi tietenkään jättää omaa kanavaamme mainitsematta. Tällä hetkellä videoita ilmestyy kerran viikossa ja videoiden aiheet vaihtelevat haasteista lukuvlogeihin ja kirjaräntteihin. Kerran kuukaudessa julkaistaan kuukausikatsaus sekä Kirjastokierros-sarjan video, jossa esitellään aina uusi kirjasto jostain päin Suomea.

For YA
Elina Pitkäkangas ja Sini Helminen kirjoittavat nuorten aikuisten kirjoja, joten luonnollisesti myös heidän For YA -kanavansa keskittyy ya-kirjallisuuteen. Jopa puolen tunnin mittaisissa, keskusteluohjelmatyyppisissä videoissa nostetaan esille teemoja henkilöhahmon kuolemasta aina kirjojen elokuvasovituksiin asti.

Kirjakopla
Aino-Marian ja Lotan kanava keskittyy YA- ja nuortenkirjoihin. Toistaiseksi kanavalla on vasta kaksi videota, mutta Lastenkirjat esiin! ja Lukuklaani -hankkeiden koordinaattorit lupaavat julkaista videoita muutaman viikon välein.

Kirjakultti
Kirjabloggaajien yhteinen Kirjakultti-kanava elää kunkin tubettajan ehdolla. Vloggaajiksi hypänneet bloggaajat ovat jakaneet kanavalla lukuvinkkejä ja seuranneet kirjabloggaajien menoa kirjallisuustapahtumissa. Juhlapäivien tienoilla kanavalla on myös julkaistu bloggaajien yhteisvideoita.

Kirjapallo
Viime aikoina noin kerran kuukaudessa päivittyvän Kirjapallo-kanavan keskiössä ovat lastenkirjat. Kirjastolaisen kiinnostuksenkohteita ovat myös ääneen luettavat kirjat, joten kanavalta voi napata itselleen vinkit satuhetkeen.

Korpimaan lukija
Tuuli julkaisi Korpimaan lukija -kanavansa ensimmäisen videon viikko sitten, ja vauhdikkaan alun jälkeen julki on jo neljä videota. Mukaan on mahtunut niin kuukausikatsaus, tägi, arvostelu kuin lukuvlogikin. Videoilla vilahtelee muuten välillä myös kissa!

Kymmenes kirjain
Pitkän haaveilun jälkeen Jenna laajensi kirjapohdintansa myös kirjatuben puolelle. Kymmenes kirjain -kanavan päätähti rakastaa Tove Janssonia, ja kyseinen kirjailija onkin suuri syy sille, miksi Jenna päätyi opiskelemaan kirjallisuutta sivuaineena.

Lukuhirmu Hertan lukuvinkit
Kymmenvuotias Hertta erottuu kirjatubekentällä jo lähtökohtaisesti nuoren ikänsä ansiosta. Onpa aivan mahtavaa saada kuulla alakoululaisen ajatuksia alakoululaisille kirjoitetuista kirjoista! Hertan kirjavinkkaukset ovat napakoita, ne jaksaa malttamattominkin katsoa läpi.

Lukutiloissa
Annin Lukutiloissa-kanava keskittyy pohjoismaiseen kirjallisuuteen. Videoilla on kaunis ja rauhallinen tunnelma, ja onpa Anni tehnyt pari kirjateemaista ASMR-videotakin.

Sivujen havinaa
Pari kuukautta hiljaiseloa viettänyt Sivujen havinaa -kanava on herännyt jälleen henkiin. Julia on omien lukukokemustensa lisäksi valmis jakamaan muun muassa ajatuksiaan kirjallisuustieteen opiskelemisesta.

Syyslukija
Jaana tekee videoita lempeällä, mutta sopivan humoristisella otteella, sillä eihän kirjatubettamisen pidä olla liian vakavaa. Kirjavinkkien lisäksi Syyslukija-kanavalta voi bongata pari kalenterivideotakin.

Tarinamania
Tällä viikolla avattu Tarinamania-kanava esittelee Elinan lukuharrastusta. Elina haaveilee salaisesta kirjastosta kääntyvän kirjahyllyn takana ja haastoi kaikki kotimaiset kirjatubettajat kertomaan itsestään kirjamaisia seikkoja.

Varjokirjat
Suomalaisen kirjatubeskenen mittakaavassa Varjokirjat-kanava on pitkän linjan kulkija, joka on ehtinyt julkaista vaikka ja mitä. Pikkukuvien kauniin tumma värimaailma erottuu myös kirjatubekanavien joukosta.

Kanavat, jotka toivottavasti vielä alkavat päivittyä

Fairylightsandbooks
Ainon kanava poikkeaa muista tämän listan kanavista sillä, että videot ovat englanninkielisiä. Tarjontaan kuuluu niin lukuvlogeja kuin Harry Potter -kirjojen järjestämistä paremmuuden mukaan. Hiljaiseloa on takan seitsemän kuukautta, mutta toivottavasti kanava vielä herää henkiin.

Kirjailuja
Jo esittelyvideossaan Viivi varoittaa, ettei voi luvata Kirjailuja-kanavalle säännöllistä julkaisutahtia. Toivottavasti arjen kiireet jossain vaiheessa hellittävät niin, että aikaa tubettamisellekin jää vähän enemmän.

Käytännöllisiä kokeiluja kirjojen kanssa
Hhildur on julkaissut ensimmäiset videonsa jo kaksi vuotta sitten, mikä on suomalaisen kirjatuben historiassa valtavan pitkä aika. Videoissa on käyty läpi niin reseptikirjoja kuin kirjapodcastejakin.

Lukeva peikko
Lukeva peikko -kanavalla on vain yksi video, joka sekin on julkaistu puoli vuotta sitten. Alku oli kuitenkin vakuuttavan lukumaratonkirjapinon esittelyä.

Lukijan roolissa
Kirjakultin innoittamana oman kirjatubekanavansa aloitti myös Lukijan roolissa -blogista tuttu Riikka. Toistaiseksi kanavalla on ollut hiljaista, mutta ehkä tämä asia muuttuu vielä jossain vaiheessa.

Punaviinimaria
Marian kanava hiljeni vuosi sitten, mutta arkistoista löytyy runsaasti katsottavaa aina kuukausikatsauksista kirjaostoksiin.

Sadunkorjuu
Nimestään huolimatta Sadunkorjuu-kanava ei keskity lastenkirjallisuuteen, vaan kanavalla Satu tarttuu niin klassikoihin kuin tuoreisiin tietokirjoihin. Mielipiteitä ei tällä kanavalla laiteta piiloon, vaan kunniansa saavat kuulla muun muassa keski-ikäiset toimittajat, jotka yrittävät vaientaa nuortenkirjallisuuden hengiltä.

Muita kirja-aiheita käsitteleviä kanavia

Lukemisvideot eivät tietenkään ole kirjatubettajien yksinoikeus. Kirjat vilahtavat lukuisilla muihinkin aiheisiin keskittyvillä kanavilla, mutta harvassa kirjat nousevat pääosaan.

Kalenterikarju-kanavan suosittua kirjasisältöä ovat Mikon ja Miklun kirjakerho -videot. Mikko Toiviainen on julkaissut yhdessä Ronja Salmen kanssa kirjan 12 tarinaa kirjoittamisesta ja elokuussa julkaistaan hänen WhatsApp elämä -teoksensa.

Kirja-aiheisissa videoissa on kunnostautunut mansikkka, joka muuten myös julkaisi vuonna 2017 runokirjan Itke minulle taivas. Maiju Voutilainen näyttää julkaisevan katsauksia lukemistaan kirjoista aina muutaman kuukauden välein.

allekirjoituslaura

Millaisia ajatuksia kirjatube sinussa herättää? Millaisia videoita haluaisit nähdä tai tehdä? Katsotko mieluummin ulkomaisia kanavia kuin kotimaisia? Vai eikö vieläkään voisi vähempää kiinnostaa?

13 thoughts on “PÄIVITTYVÄ POSTAUS: Mikä on booktube? – Katso lista suomalaisista kirjatube-kanavista

 1. Kylläpä kirjoititkin kiinnostavasta aiheesta! Seurailen muutamia ulkomaisia ja kotimaisia kirjatubettajia, mutta kotimaisia toivoisin mukaan vielä paljon enemmän. He kun käsittelevät minulle tuttua suomenkielistä kirjallisuutta. Valitettavan usein kotimaisten tekijöiden videot ovat teknisesti hiukan kömpelöitä (ääni ei kuulu, kuva on pimeä yms.) eikä ulosantikaan ole aina ole niin leppoisaa ja sujuvaa, kuin voisi toivoa. Jos saa kehua, niin teidän kirjablogikanavanne on ihan omalla levelillään eli siis aivan paras 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos ihanasta palautteesta, täällä nousi hymy vähintään ohimosta ohimoon ❤ Yliopistossa kiinnitettiin videojournalismin luennoilla aina huomiota myös äänen- ja kuvanlaatuun, joten ne opit ovat iskostuneet hyvin syvälle. Pitäisi vielä oikein meluisissa paikoissa alkaa käyttää ulkoista mikkiä.

   Mulla ulkomaisissa kanavissa on juuri se ongelma, että kun luen niin vähän englanniksi, ei heidän vinkeistään ole juuri iloa. Kun kuulee kiinnostavasta kirjasta, ei millään malttaisi odottaa sen suomentamista. Jos sitä edes koskaan suomennetaan. Ulkomaisilta kanavilta katselen lähinnä aihevideoita ja lukuvlogeja, joissa näkyy myös muuta elämää. Kotimaiset videot katson aina lähes heti niidne ilmestymisen jälkeen, tosin nyt olen aavistuksen verran jäljessä.

   Tykkää

 2. Sainpahan muutaman uuden kanavan tästä postauksesta. Itellä jääny taas YouTuben kattominen vähemmälle, mutta pitää korjata tilanne! Ite tykkään enemmän kotimaisista kanavista jo sen takia, että suomenkielisiä kirjoja on helpompi saada käsiinsä ku muun kielisiä.

  Tykkää

  1. Loistavaa, että listasta oli apua! Olen tällä hetkellä muiden kiireiden takia hieman jäljessä videoiden katsomisessa, mutta kirjatube on minulle esimerkiksi mainiota aamupalaseuraa. Suomenkieliset kanavat ovat myös omia suosikkejani, vaikka muutamia englanninkielisiäkin kanavia tulee katsottua, lähinnä tosin lukuvlogeja.

   Tykkää

 3. Minua häiritsee erityisesti englanninkielisten kirjatubettajien äärimmällinen kaupallisuus ja kulutusmyönteisyys. Vaikuttaa että kirjoja ostetaan vain jotta näytetään hyvältä ja on hieno täysi kirjahylly taustalla, eikä kirjastoja käytetä. Toivotaan ettei ilmiö rantaudu tällä tapaa suomeen,, sillä muuten kirjatube on positiivinen ilmiö, joka tuntuu innostavan erityisesti nuoria lukemaan.

  Tykkää

  1. Olen itse ihmetellyt aivan samaa! Jossain keskusteluvideolla tosin joku yhdysvaltalainen kirjatubettaja sanoi, että joku hänen tuttunsa ei käy kirjastossa, sillä pitää kirjoja likaisina. Voisiko siellä olla vallalla yleisemminkin sellainen ajattelu? Vähän kuten Suomessakin oli muutamia vuosikymmeniä sitten kirpputorien suhteen? Syynä saattaa tietysti olla myös kirjastoverkon kattavuus ja laadukkuus. En ole tutustunut aiheeseen sen enempää, joten ihan puhtaasti mutuilemalla täällä mennään.

   Ymmärrän hyvin kirjojen keräämisen, itsekin sitä harrastan. Mutta kyllähän sen ainakin näillä Helsingin neliöhinnoilla tajuaa, ettei tavallinen veronmaksaja ikinä pysty omistamaan kaikkia maailman hyviä kirjoja. Tai edes kaikkia niitä jotka haluaa lukea, olettaen siis että kotiinsa haluaa jotain muutakin kuin romahtelevia kirjakasoja. Kirjastojen arvostelus suomalaisella kirjasomekentällä on niin vahvaa, että radikaali suunnan muuttuminen tuntuu hyvin kaukaiselta. Onneksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s